Qatar Holding, собственост на Qatar Investment Authority (QIA), иска да

...
Qatar Holding, собственост на Qatar Investment Authority (QIA), иска да
Коментари Харесай

Катар продава акции на ключова банка в Обединеното кралство: Bloomberg

Qatar Holding, благосъстоятелност на Qatar Investment Authority (QIA), желае да продаде акции на стойност към 510 млн. паунда (644 млн. долара) в Barclays, една от най-старите банки в Обединеното кралство, съгласно изискванията на офертата, забелязани от Bloomberg.

Очаква се договорката да понижи на половина собствеността на QIA в Barclays, като от 5 % дял тя ще намалее до към 2,4 %.

Държавата от Персийския залив е главен вложител в Barclays от 2008 година насам, когато оказа помощ на банката, втория по величина заемодател в Обединеното кралство, да избегне държавна избавителна стратегия с инжекция от 4 милиарда паунда (над 5 милиарда долара).

По данни на осведомителната организация сега QIA е вторият по величина акционер в Barclays.

Продажбата идва в миг, когато кредиторът се стреми да възвърне цената на акциите си, спаднала с над 80% от финансовата рецесия през 2008 година насам. По-рано този месец огромните медии оповестиха, че Barclays работи по проекти за икономисване на към 1 милиарда паунда (над 1,25 милиарда долара), като се откаже от хиляди клиенти в капиталовото си поделение и редуцира към 2 000 работни места.

Банката продава и звеното си за потребителско финансиране в Германия и обмисля да продаде дял от бизнеса си с търговски услуги в страната.

Акциите на Barclays са се намалили с повече от 12% тази година и се търгуват покрай най-ниските си равнища след пандемията от ковид. Понастоящем оценката на акциите е измежду най-ниските измежду огромните международни банки.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР