Путинофилите са в дисоциативен ступор. Новината за изгонването на 70

...
Путинофилите са в дисоциативен ступор. Новината за изгонването на 70
Коментари Харесай

Защо гоним Щирлиц, а не пипаме американските, британските и немските шпиони?

Путинофилите са в дисоциативен ступор. Новината за изгонването на 70 чиновници на съветското посолство в София им подейства като тежко травматично събитие. Дори пропутинските медийни трибуни у нас не могат да излязат от шока и единствено ретранслират стенанията на Нинова и Костадинов.

Новината за шпионския скандал завари президентът Румен Радев на срещата на върха на НАТО и той съумя да сформира само коментар, че се надява " министър-председателят в оставка " да е обмислил добре мащабите и следствията на решението.

Всеки един политик, изключително от ранга на президента, само че също и на позиция вице-премиер, знае, че сходно деяние се прави в изискванията на строга конфендиционалност. Разкритията и данните се дават на Външно министерство, проучват се и се предлага решение на министър-председателя, който извършва отговорностите си даже да е в оставка.

Но русофили и путинофили заядливо и упорите задават въпроса: Защо съветски шпиони се гонят, а не американски, английски, немски, турски и прочие.

Трябва да се отговори на този въпрос ясно, с цел да спрат смешните спекулации и злоумишлени тълкования.

България е непринуден член на НАТО и Евросъюза. Ние сме поискали, упорствали сме да бъдем признати. Другите страни, членки на тези обединения са наши сътрудници. Техните служби работят с нашите за отбрана на националната ни сигурност, а не против нея. Това е ноторно прочут факт, произлизащ от същността на присъединяване ни в тези съдружества. Дори някои от сътрудниците да правят разследваща активност на наша територия, то тя е сързана с лобиране или събиране на информация за бъдещи вложители в българската стопанска система. Всички проблеми или зародили тематики на политическо или управническо равнище се разискват и вземат решение посредством договаряния. Те са транспарантни, а скрита остава единствено частта, обвързвана със строго секретна информация.

Те нямат аргументи да заплашват нашата национална сигурност, тъй като тя е част от общата сигурност на упоменатите съюзи.

Съвсем по различен метод стоят нещата с Русия. Когато сме били част от Варшавския контракт и Съвет за икономическа взаимопомощ, руски специалисти са работили в системата на защитата и вътрешната ни сигурност. До 1991 година Апаратът на старшия консултант на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) към българското Министерство на вътрешните работи се е управлявал от ген. Лев Костромин. Той сменя в София ген. Владилен Фьодоров. И двамата, както и предшествениците им са висши фрагменти на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и военното разузнаване. Свеждали са на нашите служби и държавното управление инструкциите на Кремъл. Така е било тогава и никой не си е разрешавал да разяснява. Защото е било каквото каже огромният брат, това да става. Тук е работил и ген. Александър Коржаков, който по-късно основава Службата за сигурност, отговаряща и до през днешния ден за президента на Русия. Тогава Москва не е имала особена потребност да ни шпионира, тъй като почтително сме докладвали всичко, в това число секрети, засягащи националната ни сигурност.

През 2022 година нещата са радикално разнообразни. Русия води кървава война против Украйна. Владимир Путин е оповестил НАТО и Европейски Съюз, както и целия Запад за врагове на Русия и неговия режим. Като страна, член на въпросните съюзи, ние също сме зложелател №1. Руските служби и агитация водят против нас освен хибридна война, само че и такава на „ тихия фронт “, както биха се изразили в други времена. За тях е значимо да проникват в българските институции, да основават агентурна мрежа и да пробват да въздействат на взимането на значими решения в София. Това е обвързвано директно с цялостната политика на Кремъл на Балканите и Югоизточа Европа.

Агресивната политика на Владимир Путин към този момент се осъществя посредством прекъсването на газа за България, апели да напуснем НАТО и закани с нуклеарни ракети. Проявява се и в други сфери, което към момента не е обществено притежание. Българските служби са призвани да противодействат на всеки сходен опит. Така е по конституция и по този начин е редно да бъде. Няма значение от коя страна са разкритите шпиони. Щом работят против нашата сигурност, би трябвало да бъдат глобени по най-бързия и безапелационен метод.

Толкова ли е мъчно да се проумее това?

Когато избухна абсурдът с отровения някогашен съветски офицер Скрипал и щерка му в Солсбъри, Англия, тогавашният министър председател Бойко Борисов единствен от ръководителите на 26 страни в Европейски Съюз не изгони съветски дипломати, тъй като чакал да се съберат повече доказателства. Иан Гешев ли да ги събере? „ Търсиха “ ги месеци наред, до момента в който не му обясниха в Брюксел, че когато си част от интернационалните съюзи, не можеш да се прегръщаш с Путин и да се киприш пред Запада в европейски костюми.

Майсторът на шпионки трилъри и някогашен полковник от английското разузнаване МИ-6 Джон льо Каре е споделил: Всички секрети служби работят не за жителите на дадена страна, а за държавните управления.

Руските шпиони пробват да провокират рецесии и безпорядък в България, тъй като подобен е ползата на Кремъл. Нашият интерес е да се защитим. И не ни командват американците и британците както " вещо " се е изразила госпожа посланичката Митрофанова, а в Москва са гневни, че се измъкваме от орбитата им.

Кое от това простичко нещо не е ясно?

Руските служби не престават да работят по инерция от старите времена, не престават да се усещат тук като вкъщи си и това води до издънки. Освен това сред тях се води война за сърцето на Путин, за повече власт, за повече средства и за това кой да управлява Кремъл, когато Путин го отдръпват или се случи нещо друго. Това води до неточности и провали.

Странна панорама са родни политици на някоко месеца работа, които жалят от тв приемника за съветската група, която ще напусне страната ни. В нея имало преподаватели, водачи и прочие На щат в посолството несъмнено са такива, само че в Москва са майори и полковници.

Освен това Щирлиц е фиктивен воин, а Вячеслав Тихонов умря през 2009 година… Време е за промяна на репертоара.

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР