Путин звънна на Макрон - говориха час и половинаСпоред Париж

...
Путин звънна на Макрон - говориха час и половинаСпоред Париж
Коментари Харесай

Още шанс за дипломация в Украйна

Путин звънна на Макрон - приказваха час и половина
Според Париж обстановката ще се усложнява занапред

Боевете за Мариупол не престават

Официални представители на Москва и Киев се срещнаха тази за втори кръг договаряния за вероятно преустановяване на огъня в Украйна, където съветската военна интервенция мина през в осмия си ден.

Преговорите започнаха в късния следобяд, малко преди публицистичното привършване на броя на вестник “Труд” и на фона на скептични упования, изразени авансово от двете страни. Делегацията на Киев съобщи, че главните ѝ претенции към съветската страна са неотложно преустановяване на огъня, помирение и основаването на филантропични коридори за евакуация на мирните поданици от обстрелваните селища в страната.

Руските представители, които са на срещата на беларуско-украинската граница от сряда вечерта, не са заявявали публични позиции, разнообразни от тези, застъпени към този момент по време на първия кръг договаряния на 28 февруари - признание на съветските искания над Крим, Донецк и Луганск, изваждането на стремежите за участие в Европейски Съюз и НАТО, и разоръжаване на Украйна. На конференция със публицисти от западни медии в четвъртък, съветският министър на външните работи Сергей Лавров (виж стр. 5) предизвести, че както и да се водят договарянията Москва не има намерение да приключва военната си интервенция в Украйна.

Информацията за почналите договаряния пристигна на фона на извършения в границите на деня телефонен диалог сред президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон по самодейност на Москва, броени часове откакто френският държавен глава в послание към нацията разгласи съветския си сътрудник за “агресор”, само че настоя че страната му не е във война с Русия.

В третия им телефонен диалог от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари, съветският президент е изразил “несъгласието си” с позицията, изразена от Макрон, се споделя в публично известие на Кремъл.

Владимир Путин е настоял, че има намерение “безкомпромисно” да продължи офанзивата против “националистите” в Украйна. Руският държавен глава даже е заплашил да добави спомагателни претенции към Киев в границите на договарянията сред двете страни, настояват от своя страна френските медии.

“Ситуацията в Украйна ще се усложнява, в случай че Киев одобри неприемливи за Украйна условия”, се споделя в публична позиция на Елисейския замък след диалога във връзка договарянията. “Най-лошото занапред предстои”, упорстват от администрацията на френския президент.

Междувременно украинските управляващи признаха публично, че Русия е открила цялостен надзор на град Херсон в Източна Украйна и офанзивата на съветските войски към Одеса навлиза в нова фаза. Бронираната колона съветска военна техника, която от дни наближава Киев, към този момент стартира да се разпростира за блокада на столицата.

Ожесточени боеве не престават да се водят сред сухопътни войски към Мариупол, където донецките сепаратисти упрекват украинските наемнически корпуси “Азов” и “Десен Сектор”, че възпират популацията от евакуация.
Тайната маркировка на съветските танкове


След осем дни съветска “военна операция” в Украйна, министерството на защитата на Русия отговори на множеството запитвания от жители, за какво бойните машини - танкове, транспортьори, камиони и други са маркирани с латински букви, както е видно от всички фрагменти, свързани с нашествието. Както на Запад, по този начин и в Русия. В формалното известие се споделя, че буквата Z изписва “За победа”, а признака V значи “Силата е в истината” и “Задачата ще бъде изпълнена”.

Ядрената война е единствено във вашите глави
Лавров към Запада: 30 години не ни чувате
Не ние измислихме “косвени жертви”



Дори да се водят договаряния с Киев “операцията” ни в Украйна, няма да спре, увери Лавров.

Бяхме принудени да нахлуем в Украйна, тъй като на Запад към този момент 30 години никой не чува нашия глас, паники и терзания, свързани със сигурността ни. Това съобщи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на невиждана видео-пресконференция от Москва в четвъртък, извънредно за американски и европейски медии. Той настоя че изказванията на западните водачи, че Русия се готви за нуклеарна война, са само в техните глави, само че обърна внимание на думите на президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, че единствената опция на глобите е Трета международна война с отговор, че единствената такава опция е за нуклеарен спор.

Руският външен министър изрази увереността на Кремъл, че против Русия към този момент се готви проект за същинска война.



“Не ние измислихме терминът “косвени жертви”, а нашите западни сътрудници в места като Ирак, Сирия и Либия”, сподели съветският външен министър.

В отговорите към западните публицисти, Сергей Лавров на няколко пъти настоя на изказванията на Москва, че Украйна се ръководи от нео-нацистки режим, който съставлява обкръжението на президента Влодимир Зеленски. Отцепническите Донецка и Луганска републики, които Кремъл призна за самостоятелни, преди да интегрира в територията на Русия с “военната си операция”, са редовно подложени на тормоз от украински банди мародери, съгласно него. Лавров още веднъж настоя, че съветското навлизане в Украйна е с филантропична цел, а задачите, които се подлагат на обстрел са само от военно значение.

“Войските ни дори не обстрелват казармите на украинската армия”, отговор Лавров в отговор на изложени данни за убити цивилни, като изрази съболезнования за жертвите.

“Не ние измислихме термин “косвени жертви”, а нашите западни сътрудници в места като Ирак, Сирия и Либия”, сподели съветският външен министър и упрекна украинските управляващи, че употребяват мирното население за “човешки щитове”.

В изказването пред западните медии Лавров съпостави държанието на Съединени американски щати в Европа с това на Наполеон и Хитлер, които също са желали да “контролират” Стария континент, а в този момент тази роля се извършва от Вашингтон.

Техните военни съветници в Украйна не готвеха украинците за стандартна война. На място имаше построени лаборатории и институти за биологически, химически и други оръжия. Именно това е и задачата на нашите войски там да подсигуряват, че сходни закани няма да заплашват Русия, сподели Лавров.
Русия остава без водка Smirnoff
“Кока-кола” спря завода си в Киев



“Милиони руснаци в 11-часови зони”, се любуваха до момента на алкохолните артикули на Diageo.

Крупният международен производител на алкохолни питиета, основаната в Лондон компания с китайски притежатели Diageo разгласи че стопира износа на своята продукция за Русия и Украйна. Това съобщи Ройтерс, базирайки се на публично известие от компанията. Diageo е притежател на редица видни алкохолни марки, като ромът Captain Morgan, ирландската бира Guinness, ликьорът Baileys, уиски Johnnie Walker, само че най-много водка Smirnoff.

“Наш приоритет е сигурността на нашите чиновници в Русия и Украйна”, е декларирал пред Ройтерс формален представител на конгломерата. На уеб страницата си Diageo прецизира, че на марките алкохол, благосъстоятелност на компанията, “се любуват милиони руснаци в над 70 000 магазина, 19 000 питейни заведения и заведения за хранене през 11-часови зони”.

Решението на най-големият международен производител на маркови алкохолни питиета да спре доставката на свои артикули в Русия бе предшествана от сходни ограничения, подхванати от други първокласни международни марки като автомобилните производители Mercedes-Benz, General Motors, Jaguar Land Rover и Aston Martin.

Същевременно близо 10 американски щата, измежду които Алабама, Юта и Охайо, и канадските провинции Онтарио, Нюфаундленд, и Лабрадор изцяло не разрешиха продажбата на водка и други съветски алкохолни артикули.
Новината за решението на Diageo пристигна съвсем паралелно на оповестеното решение на компанията “Кока-кола” е затворила фабрики си в украинската столица Киев и организира евакуация на чиновниците си.

Diageo е основана през 1997 година, вследствие на сливането на ползи на ирландската пивоварна Guinness и британската компания за недвижимо имущество Grand Metropolitan. Компанията ръководи 140 индустриални обекта в над 180 страни по света. През 2017 година компанията е добита от китайската компания Kweichow Moutai, която е най-големият производител и пропагандатор на шотландско уиски по света.

Украински тигри и лъвове се изтеглят в Полша
Забраниха съветските котки по света


Украинските тигри и лъвове са настанени към този момент в зоопарка в Познан.

Международната федерация на притежателите на котки (FIFE) разгласи възбрана за домашни любимци с съветски паспорти да вземат участие в интернационалните изложби. Това съобщи РИА “Новости”, базирайки се на публично официално съобщение на представителството на организацията в Москва. Забраната не се отнася до изложби на територията на Русия, прецизира известието. От интернационалната федерация също по този начин са забранили вписването в родословните дърва на породистите котки, такива които за отгледани или закупени в Русия от задгранични жители. Въведените ограничавания подлежат на преразглеждане “в случай на нужда” прецизират от още от федерацията.

Междувременно бе обявено, че шест лъва и шест тигъра са били евакуирани по неотложност от център за настаняване на измъчвани животни в Украйна и превозени в Полша. Агенция Франс Прес цитира представител на зоологическата градина в Познан, където са настанени огромните котки, съгласно който камионът с животните е трябвало да избира деликатен маршрут през района на украинския град Житомир, който е подложен на непрекъснати съветски бомбардировки, гърмежите от които са нанесли спомагателен стрес на животните. Шофьорът на няколко пъти е спирал транспортното средство, с цел да се скрие под него от боязън, споделя източникът на организацията.

Въпреки проблеми с документите от украинска страна, камионът с хищниците е бил посрещнат от полските ветеринарни управляващи, които са поели грижата за тигрите и лъвовете. Шофьорът на камиона от Украйна е настоял че би трябвало да се върне при фамилията и е отказал да влезе на територията на Полша, прецизира Агенция Франс Прес.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР