Путин започва мандат №4 като президент на Русия Основният опонент

...
Путин започва мандат №4 като президент на Русия Основният опонент
Коментари Харесай

Над 1000 арестувани на протестите срещу Путин СНИМКИ

Путин стартира мандат №4 като президент на Русия

Основният конкурент на Кремъл Алексей Навални и над 1000 негови поддръжници са задържани през днешния ден по време антиправителствени митинги в цяла Русия два дни преди встъпването в служба на Владимир Путин в четвърти президентски мандат, съобщи Франс прес.

Навални не можа да се яви на президентските избори на 18 март, извоювани от Путин с над 76 % от гласовете, тъй като беше наказан по обвиняване, което съгласно него е било изфабрикувано от Кремъл, предава Българска телеграфна агенция.

По негов апел през днешния ден хиляди стачкуващи се събраха в доста съветски градове с лозунги " Русия ще бъде свободна! " и " Долу царя! ". Митингите не бяха позволени от управляващите.

Организацията " Организация на Варшавския договор Инфо ", която следи за политическите преследвания, заяви, че минимум 1029 поддръжници на Навални са били задържани от полицията в 19 съветски града през днешния ден, от които 475 в Москва.

Арестите са осъществени брутално, уточни организацията, като акцентира, че някои от задържаните имат одрасквания и отоци.

В Москва за малко полицията употребява сълзотворен газ и използва мощ, с цел да разпръсне демонстрацията. Имаше и конфликти сред опозиционери и деятели, подкрепящи Кремъл.

Самият Навални беше задържан малко след идването си на демонстрацията в Москва под виковете на протестиращите, които скандираха " Срам! " на украински, по сходство на проевропейския протест на Майдана в Киев през 2014 година.

В Санкт Петербург, вторият по величина съветски град, хиляди минаха в шествие по " Невски проспект ", фамозната централна улица в остарялата имперска столица, скандирайки " Путин апаш! ", и " Путин вън ".

Някои стачкуващи се пробваха да блокират придвижването на коли, преди да се намеси полицията. Протестиращи хвърляха яйца и бутилки с вода по служителите на реда, които използваха сълзотворен газ.

Руската полиция блокира огромна част от града и стартира да арестува стачкуващи, заяви Асошиейтед прес.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР