Путин твърди, че Украйна е била измислена и създадена от

...
Путин твърди, че Украйна е била измислена и създадена от
Коментари Харесай

Излъга ли Путин за Украйна: проверка на фактите


Путин твърди, че Украйна е била " измислена " и основана от Ленин. И че поражда в следствие от болшевишката политика. Отговарят ли тези изказвания на истината? Ето какво демонстрира инспекцията на обстоятелствата.

Непосредствено преди нашествието в Украйна. " Съвременна Украйна поражда в следствие от болшевишката политика. Кой я сътвори? ", съобщи Путин. Според него този развой е почнал директно след Октомврийската гражданска война през 1917 година. Ленин и неговите почитатели отделили от Русия това, което исторически видяно е било съветска земя, без да питат милионите хора, живеещи там, счита съветският президент.
Редакцията предлага
Ленин е основал Украйна?

Да го кажем с две думи: за Путин таман Ленин е бил основателят и архитектът на Украйна. Но той бил позволил освен това от неточност, когато на украинската територия бил даден статут на обособена република в границите на Съветския съюз, счита още Путин.

Той очевидно има поради политиката към националностите, която под управлението на Ленин се води през първите години след възникването на Съюз на съветските социалистически републики. Тогава реално-политическите условия и салдото на силите са такива, че на неруските народности в периферията на Съветския съюз от немай къде се дават избрани свободи във връзка с езика, културата и самоуправлението.

Само че модерна Украйна не е " измислена " от Ленин и Русия. Самостоятелна украинска национална страна съществува в продължение на две години, още преди Червената войска да я превземе през 1920 година: това е Украинската национална република. Тя поражда в следствие от битката на украинците за самостоятелност от Царска Русия, към която принадлежи по-голямата част от днешната украинска територия до разпадането на империята през 1917. А териториите, които до 1918 година са част от Австро-Унгарската империя, също получават самостоятелност и през 1919 година се сплотяват с Украинската национална република.

Специалистът по източноевропейска история Гидо Хаусман изяснява: " Може да не е било задълго, само че значимото е, че в края на Първата международна война тази държавна структура към този момент съществува. И не е зародила просто по милостта на Русия, така да се каже ".

" Абсурдно да се твърди, че Украйна е изкуствено създание на болшевиките "

Историкът Йоахим декор Путкамер също твърди, че Путин напълно подценява националните въжделения на украинците - както по времето на Царска Русия, по този начин и по-късно в границите на Съветския съюз. " Ако познаваме дългата история на украинските национални придвижвания, напряко е неуместно да се твърди, че Украйна е изкуствено създание на болшевиките ", споделя Путкамер, който е декан на Факултета по източноевропейска история в университета " Фридрих Шилер " в Йена. Путкамер е безапелационен, че Ленин просто е реагирал на украинското национално придвижване и на зародилата украинска страна, а не ги е основал.

*****

Вижте и това видео:
" Сърцето ми се къса. Искам да се удрям за Киев. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР