Путин се страхува от всеки вид свобода. Ако руснаците бяха

...
Путин се страхува от всеки вид свобода. Ако руснаците бяха
Коментари Харесай

Владимир Каминер: Путин води война за световно господство


" Путин се опасява от всеки тип независимост. Ако руснаците бяха свободни хора, от дълго време да са го прогонили. Срамувам се за моята татковина, ръководена от толкоз назадничави, нецивилизовани хора ", споделя писателят Вл. Каминер.

Г-н Каминер, Вие сте роден в Москва, познавате доста добре Русия, пишете за руснаците и за съветската душа. В положение ли сте сега да се идентифицирате с путинова Русия?

Владимир Каминер: До последно се надявах, че съветското общество няма да поддържа тази нападателна война. Но наподобява, че моите сънародници са изпаднали в заспалост. Не знам какво би трябвало да се случи, с цел да се разсънят още веднъж. За благополучие в този момент в обществените медии има от ден на ден фрагменти от разнообразни съветски градове – Новосибирск, Москва, Петербург, на които се вижда по какъв начин макар всички опасности хората излизат на улицата, с цел да стачкуват против войната. При това би трябвало да отбележа, че формалните медии въобще не демонстрират войната – за нея не се приказва. Съпругата ми таман приказва с майка си, която живее в Северен Кавказ, и тя ѝ описа, че всички телевизионни канали излъчват непрекъснато речта на съветския президент.

Путин приказва за „ денацификация “ и „ демилитаризация “. Какво ли става в главата му?
Редакцията предлага
Владимир Каминер: Според мен в това време много хора са наясно какво става в главата му, защото доста от това, което по-рано беше прикрито, в този момент става ясно. Той в действителност се стреми към международно владичество – това звучи смешно, като „ Войната на световете “. Срамувам се за моята татковина, в която една толкоз откъсната от действителността фикция е станала обект на международната политика. Факт е, че. Тази война, която води, с цел да реализира международно владичество, не е ориентирана против Украйна. В главата му Украйна въобще не съществува. Абсолютно сигурен съм, че тази война е против Европа и Америка, против западния свят.

Как смятате, защо мечтае Путин?

Владимир Каминер: Не желая да влизам в ролята на психотерапевт на Путин, само че неговата контузия е ясна. Навремето, като млад сътрудник на тайните служби, той не съумява да избави страната, за чиято сигурност дава отговор. И в този момент има вяра, че като всесилен деспот разполага със средства да поправи тази неточност от предишното. Путин е човек, водил много отегчителен и еднообразен живот. Предполагам, че доста от неговите фантазии са се сбъднали едвам доста късно. Той постоянно е желал да играе хокей на лед, а едвам на 60 години стъпва на леда. Друга от фантазиите му е да промени предишното. Той живее в предишното. Западните политици не могат да се схванат с него, тъй като те мислят за бъдещето и за това какво ще се случи с измененията в климата след 80 години. Това са два напълно разнообразни мирогледа.

Дълго време се смяташе, че Путин ще се ограничи единствено до това да насочва закани. Вие персонално очаквахте ли, че той ще нападне Украйна?

Владимир Каминер: Никога не съм допускал, че Путин ще стартира братоубийствена война посред Европа. Смятам, че никой не е допускал това. Но несигурността и очевидната уязвимост на западната политика са го убедили, че той елементарно ще завоюва тази война.

Как гледат на протичащото се Вашите съветски познати, които живеят в Германия?

Владимир Каминер: И през вчерашния ден, и през днешния ден доста руснаци стачкуваха дружно с украинците срещу войната пред Бранденбургската врата в Берлин. Моите украински другари се учудиха и се запитаха: „ Къде са били до момента всички тези руснаци? Забележително е, че са пристигнали толкоз доста хора “. Тъй като за украинците войната не е нова – тя върви още от 2014 година. Украинците са изгубили 15 000 души в тази съвсем невидима война, която в европейските медии мина съвсем безследно, изгубена в новинарския поток.

Путин държи да се покаже като юначага – джудист, хокеист, ловджия. Има ли нещо, от което се опасява? Например от задграничните медии?

Владимир Каминер: Той се опасява от свободата на мненията, от всеки тип независимост. Ако руснаците бяха свободни, от дълго време да са го прогонили. При по-внимателно вглеждане се вижда какъв брой назадничави, нецивилизовани и неквалифицирани са Путин и неговите сътрудници, някогашните. Истинска злополука е, че толкоз неквалифициран личен състав ръководи страната. Но това е и последица от безразличието и недоверието. Моите сънародници руснаците прекомерно дълго възприемаха Кремъл иронично и споделяха: „ Тази политика не ни визира – все едно е кой седи в Кремъл. Това по този начин и по този начин няма да се отрази на живота ни. Дори някое зайче да стане президент, нищо няма да се промени. Ето им в този момент зайче.

Веднъж бяхте нарекли Путин " съветския Джеймс Бонд ". Какво ще се случи в този филм с съветския Джеймс Бонд? Дали най-после Джеймс Бонд ще загине?

Владимир Каминер: Да, в последния филм с Джеймс Бонд той в действителност умира. Най-доброто, което може да се случи на Русия, е да загуби войната. Мога да дам образец с Германия, от 1945-та. Смятам, че провалянето извънредно доста оказа помощ на Германия и способства за самочувствието и смяната в мисленето на хората, трансформира архаичната нацистка страна в съвременна европейска страна. Затова считам, че най-хубавият вид за Русия би бил да загуби войната против Украйна.

Владимир Каминер (роден през 1967) напуща Съветския съюз през 1990 година и от този момент живее в Берлин. Неговите хумористични разкази и романи за живота на съветските емигранти в Германия се употребяват с огромен триумф и са непрекъснато в описите с бестселъри.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР