Путин приключва един цикъл, който бе започнат през 2014 година

...
Путин приключва един цикъл, който бе започнат през 2014 година
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Путин приключва цикъл, започнал с анексията на Крим

„ Путин завършва един цикъл, който бе стартират през 2014 година с анексията на Крим. Тогава беше контрактувано Донецк и Луганск да имат автономност, частична, в територията на Украйна. “ Това сподели в изявление за БНР Милен Керемедчиев, някогашен заместник-министър на външните работи и на стопанската система.

Минското съглашение е прегазено от Русия, означи Керемедчиев. По думите му сюжетът, употребен за анексията на Крим, продължава и през днешния ден. Според анализатора значимо е отсам нататък дали сюжетът ще продължи като кримския или като грузинския, „ където имаше действителни стълкновения сред грузински и съветски елементи, които доведоха до пагубни последствия за грузинската войска “.

Ако Киев се въздържи от потребление на военни сили за „ пречистване на терористични формирования в Донецк и Луганск “, това няма да даде мотив на съветската войска да предприеме нахлуване на територията на Украйна в границите на самопровъзгласилите се републики, счита Керемедчиев. Ако обаче Украйна предприеме тази стъпка, „ грузинският сюжет ще влезе в цялостна мощ “, уточни той.

Милен Керемедчиен разясни, че е „ теория на съветската войска да навлиза освен в територии на сблъскване “, само че и да продължава по-навътре в непозната територия.

„ Тя ще се върне назад, само че по този метод ще прочисти, ще изблъска сили, които биха могли по-късно да стартират контраатака. По този начин ще сътвори доста по-голям буфер сред себе си и украинските елементи. Възможно е и нахлуване на съветски елементи много по-навътре в украинска територия. “

„ Трябва да четем всяка писмен знак и всеки ред, започвайки от изявлението на президента Путин нощес. За мен бе смразяващо това изявление. То беше смразяващо с непоколебимата увереност и невъзмутимата експанзия, която лъхаше от президента Путин. Той всъщност сложи под подозрение съществуването на Украйна като самостоятелна страна, даде исторически обстоятелства, които споделят, че Украйна е основана изкуствено от руския комунистически режим, от Ленин, влезе в много сериозна дълбочина “, разяснява някогашният заместник-външен министър.

По думите му плановете за присъединението на Донецк и Луганск към Руската федерация са на масата.

„ В момента се работи по проект 1 – признаването за самостоятелни републики на двете отделили се територии. “

В този спор няма печеливши, заключи Милен Керемедчиев.

„ В момента всичко е в ръцете на президента Зеленски и на украинската Дума и въоръжените сили. Но рано или късно Путин, в случай че не успее да предизвика въоръжен спор сред украинската войска и сепаратистите в Донецк и Луганск, ще го инсценира. Крайната му цел според мен е кримският сюжет – влизането на двете украински републики в територията на Русия. “

Санкциите от 2014 година не доведоха до отвод на Русия от Кримския полуостров, напомни Керемедчиев. Според него санкциите на западния свят този път ще бъдат доста по-различни и по-тежки.

Милен Керемедчиев обаче предизвести, че най-опасното е „ това да не се трансформира в резултата на бумеранга, изключително към Европа “.

„ Защото изключително зимата Путин обича да разиграва енергийната карта. При това състояние доставките на енергоизточници, най-много на газ, от които зависи 35% от европейската стопанска система, а страни като Северна Македония зависят 100% от съветския газ, наистина може да докара до тежки стопански последствия за Европа. “ 

„ След към този момент 18 години участие на България в НАТО ние продължаваме да се извиняваме на всички, че сме страна член на НАТО и се държим, като че ли сме там по простъпка. Това, че България изнася оръжие по целия свят, е процедура от десетилетия. Ние се държим необичайно в този спор, в случай, че съвсем няма натовска страна, която да не е подкрепила отбранителната опция на Украйна “, съобщи още Керемедчиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР