Путин предупреди, че новата руска ракета Сармат ще накара враговете

...
Путин предупреди, че новата руска ракета Сармат ще накара враговете
Коментари Харесай

Британският Телеграф: Руската ракета Сармат не е изненада за Запада

Путин предизвести, че новата съветска ракета " Сармат " ще накара враговете " да се замислят ", написа през днешния ден лондонският " Телеграф " в заглавие на материал за оповестения през вчерашния ден от Русия сполучлив тест на тази междуконтинентална балистична ракета.

Изданието цитира обръщението на съветския президент към въоръжените сили, в което той разгласи, че " Сармат " е в положение да преодолее " всички съвременни средства за противоракетна защита ", има " най-високи тактически и механически характерности " и дълго време няма да има аналог в света. " Това в действителност неповторимо оръжие ще укрепи бойния капацитет на нашите въоръжени сили, надеждно ще подсигурява сигурността на Русия от външни закани и ще накара тези, които, обзети от обезумяла нападателна изразителност, се пробват да заплашват нашата страна, да се замислят ", сподели Путин.

Според английския вестник с изявлението си съветският президент е посочил, че е добре осведомен с ракетата, изстреляна от полигона в Плесецк, Северозападна Русия, и поразила цели на далекоизточния полуостров Камчатка. По данни на службата за изследвания към Конгреса на Съединени американски щати " Сармат " евентуално ще придвижва 10 и повече бойни глави, показва " Телеграф ".

Тази съветска ракета се създава от дълго време и пробното ѝ изстрелване не е изненада за Запада.

Но то става по време на извънредно остро геополитическо напрежение поради войната на Русия против Украйна, отбелязва " Гардиън ". " Таймс " показва, че западни анализатори са прекръстили новата съветска ракета на " Сатана 2 " и отбелязва, че тя се създава още от първото десетилетие на този век.

" Ню Йорк таймс " напомня, че още преди вчерашния съветски ракетен тест представители на Съединени американски щати и задгранични водачи са разсъждавали дали отрязването на достъпа на Русия до огромна част от световната стопанска система и превръщането ѝ в дипломатически парий би засилило желанието на Путин да усилва военната мощност на своята страна. Първото изстрелване на " Сармат ", способна да придвижва нуклеарно оръжие, е следващият образец за това по какъв начин той се пробва да подсети на света за своя капацитет - в Космоса, в киберпространството и по крайбрежията на Европа, макар съпротивата, на която се натъква по земя в Украйна, написа вестникът.

Нюйоркското издание напомня също думите на австрийския канцлер Карл Нехамер, казани след срещата му с Путин предходната седмица в Русия: " Сега той следва своя военна логичност ". Нехамер разказа съветския президент като човек, който е извънредно стимулиран да се опълчи на това, което възприема като засилваща се опасност от Запада, и да върне съветската сфера на въздействие в Източна Европа. Изданието цитира и мнението на някогашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, че Путин " всеки ден показва по какъв начин една западаща власт може да бъде най-малко толкоз разрушителна, колкото и въздигащата се " и че Путиновият " вкус за риск нараства, до момента в който хватката върху Русия се стяга ".

" Вашингтон пост " цитира вчерашното изказване на представителя на Пентагона Джон Кърби, че Съединени американски щати не считат, че новото съветско оръжие е опасност за тях или съдружниците им. Но специалисти по военно дело и тактики са споделили пред вестника, че " Сатана 2 " в действителност наподобява страховита, само че надалеч по-обезпокоителни са възходящите закани от непредизвиканата война, която Путин стартира на 24 февруари против Украйна.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР