Путин отмени ратификацията на Русия на договора за забрана на

...
Путин отмени ратификацията на Русия на договора за забрана на
Коментари Харесай

Путин отмени ратификацията на Русия на договора за забрана на ядрени опити


Путин анулира ратификацията на Русия на контракта за възбрана на нуклеарни опити. Руският президент подписа нов закон по тематиката. Преди това той беше утвърден с ускорено гласоподаване в Долната камара и единомислещо от Съвета на федерацията. С подписа на Путин законът влезе в действие на 2 ноември.

Само часове след гласуването в горната камара съветската войска проведе „ огромно “ учение за ответен нуклеарен удар. То е включвало тестово изстрелване на ракети от наземни силози, атомна подводница и бомбардировач с отдалечен обхват и е било следено от Путин.
Договорът от 1996 година не разрешава всички нуклеарни опити,
в това число проби на нуклеарни оръжия онлайн, макар че в никакъв случай не е бил ефикасен, тъй като някои основни страни не са го утвърдили. На 6 октомври Москва разгласи желанието си да се отдръпна от контракта, с цел да „ отрази “ позицията на Съединени американски щати, които са подписали, само че не са утвърдили контракта. Откакто нахлу в Украйна Путин неведнъж се базира на нуклеарната теория на Русия.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен каза в изказване, че
ходът на Русия „ съставлява забележителна стъпка в неверната посока.
Според него дейностите на Русия ще послужат само за понижаване на доверието в интернационалния режим за надзор на оръжията.

Договорът към момента не е утвърден и от Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея, Израел, Иран и Египет.

Франция, която е една от в началото подписалите контракта страни, съобщи, че „ съжалява “ за решението на Русия да анулира ратификацията, защото по този метод се „ компрометира работата по превръщането на контракта в повсеместен.
„ Чувам апели да стартираме да изпитваме нуклеарни оръжия.
Не съм подготвен да кажа дали в действителност би трябвало да организираме проби или не “, сподели Путин на 5 октомври.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков също разяснява този въпрос през октомври, ката съобщи, че Москва ще продължи да съблюдава възбраната и ще възобнови нуклеарните опити единствено в случай че Съединени американски щати го създадат.

Съединени американски щати споделиха по-рано, че са „ разтревожени “ от хода на Русия да анулира ратификацията на CTBT. В него се разчита опит за напън върху Съединени американски щати и други страни, които поддържат Украйна в нейната битка против съветски сили.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР