Путин няма печеливш ход. Колкото и да е навредил на

...
Путин няма печеливш ход. Колкото и да е навредил на
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Путин закова прозореца на Русия към Европа |

Путин няма печеливш ход. Колкото и да е навредил на Украйна и света, той е ощетил най-вече своя личен народ, съобщи пред БНР социологът Андрей Райчев. 

Руският стихотворец Александър Пушкин е споделил, че огромната историческа заслуга на Петър I е, че е отворил прозорец към Европа. Путин закова прозореца към Европа, отворен от Петър I. Заличи столетното изпитание на Русия да бъде европейска страна. Така те стават лесна жертва за Китай, съобщи Райчев.

Социологът очерта няколко хипотези на развиването на войната в Украйна:

" Да допуснем, че Русия  " побеждава ", че окупират Украйна и поставят свое марионетно държавно управление. Какво получваме? Афганистан, единствено че с голям размер, на 300 км от София. Ще бъде непрестанен тероризъм. Сега да си представим, че Украйна се раздели на две - това е моделът Виетнам. Ще ме извинявате, само че що за избор е това? Ужасяващ.

Втора догадка - Путин губи войната. Ще стартира разпад на Русия. Разпадът на Русия е нещо доста ужасно, тъй като това са 6 000 нуклеарни заряда, които ще попаднат при Господ знае кого. Това не е просто опасността на Путин за нуклеарна бомба, това е действителна опасност за международния мир. "

" Само мирът е избор, някакъв мир с някакви условия, с цел да стартира да тече някаква нормализация. Дано най-малко има помирение ", съобщи той.

Свободата на словото се оказа агентура

Според Андрей Райчев в българското общество сега тече доста рисков развой на поляризация на мненията във връзка с спора сред Украйна и Русия. 

" Подобно на обстановката с ковид, когато имаше две крайности в обществото и едни 50%, които гледаха да имат умерено отношение. В един миг тези по средата изчезнаха и започнахме да чуваме единствено крайностите. Обществото се поляризира. Образуваха се два полюса - Мангъров и Мутафчийски. Сега е станало нещо сходно: 20% от хората са проруски настроени, 30-40% са изрично срещу войната. Все отново болшинството са по средата и желаят по-балансирана картина. Ето тези хора не могат да приказват сега ", счита той. 

Социологът предизвести, че голямата заплаха за България е поляризацията и по тази причина е нужна трезва и спокойна преценка:

" Ситуацията с Украйна доста ми напромня на ситуацията в България през 90-те. Ако съставиш изречение " Украйна е права, само че... " незабавно биваш разгласен за путинист - от хора, които се натягат пред Запада. Те желаят да доложат, че този който не мисли в черно-бяло е путинист.  Свободата на словото се оказа агентура. Апропо, при Путин се случва същото - арестува се всеки, който каже само че ".

Според него българската позиция е ясна - не желаеме да ставаме част от спора, само че желаеме да проявим преданост към Европейски Съюз и НАТО. " Кирил Петков и Асен Василев обаче са непрестанно побутвани от вътрешната страна - България да се изпъчи и да отиде на предна линия. Това е незигодно за тях, само че преференциално за техните критици ", каза Райчев.

Арестите не бива да заменят правораздаването

Андрей Райчев е на мнение, че задачата на  е била да се напомни смисъла на настоящето ръководство.

" Управляващите от една страна имат ясна революционна поръчка от лятото на 2020 година А въпреки това - два доста съществени казуса, в които ние сме единствено участници - войната в Украйна и енергийната рецесия. Смисълът на този кабинет е битката с ГЕРБ, по тази причина тази немислима коалиция беше основана ", изясни той.

Социологът определи акцията на Министерство на вътрешните работи и ръководещите като неубедителна, само че потребна.

" Не бива с арестите да заменяме правораздаването - символичното принуждение и наказване не би трябвало да заменят действителното съгласие и решение. Това е като да пиеш солена вода - имаш възприятието, че си пил нещо, а по-късно си по-жаден. Ходът не е доста кавалерски, в моите очи е непоносим, само че по този начин или другояче е потребен ", съобщи Андрей Райчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР