Путин може да бъде осъден за убийство, без да е

...
Путин може да бъде осъден за убийство, без да е
Коментари Харесай

Как се казва това, което Русия извършва в Украйна

Путин може да бъде наказан за ликвидиране, без да е изстрелял и един патрон. Изречението идва прекомерно елементарно в публицистиката, само че мъчно в правото. Зад него стоят десетки интернационалните правила, които контролират войните и санкционират закононарушенията против народност, етнос или раса.

На 18 май 1899 година съветският цар Николай Втори чества рождения си ден. В чест на този празник в Хага стартира, която той е предложил. В нея за първи път се разискват разпоредбите, които би трябвало да се съблюдават по време на война.

Години по-късно, когато Николай е към този момент погубен от болшевиките, а концепциите му са доразвити допълнително елементи, всичките неразрешени дейности по време на война военни закононарушения .

Към средата на 20-и век към този израз се прибавят други две понятия, с които се посочват най-тежките и най-мащабните закононарушения - едното е геноцид , а другото - закононарушения против човечеството .

Между трите понятия има едно общо нещо - хората по света ги бъркат. Тук внасяме малко изясненост за това кое какво е. Защото тъкмо по тези текстове, разпилени из конвенции, устави и остарели присъди, сънародниците на Николай Втори, против Украйна на 24 февруари 2022 година
 Трупове по улиците и всеобщи гробове. Какво остава след съветската войска  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Какво е военно закононарушение
С този израз се посочва голям набор от закононарушения против цивилни, пленници и бойци, свалили оръжие.

За да може един съд да се занимава с подобен въпрос, би трябвало да е покрито едно главно изискване: да има доказателство за широкомащабен боен спор.
Хагските конвенции не разрешават умишлените убийства и изтезанията на цивилни.
В случая с Украйна съществуването на широкомащабен боен спор беше прието от Организация на обединените нации, Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) и десетки страни. От този миг нататък беше отворен пътят за наблюдение на нарушаванията.

Хагските конвенции, почнали като самодейност на Николай Втори, не разрешават умишлените убийства и изтезанията на цивилни, военнопленници и свалили оръжието бойци. Те не разрешават неоправданото заличаване на цивилен обекти, депортирането или преместването на групи от популацията, вземането на заложници, потреблението на цивилни като жив щит, нападението против цивилни, служенето с отровни оръжия и доста друго.
Как се потвърждава това
Във вторник зам.-генералният секретар на Организация на обединените нации Розмари ДиКарло , че точно цивилните в украинския град Буча са били цел на нападението. Това значи, че съгласно нея цивилните са починали не от инцидентно уцелил ги снаряд (в този случай гибелта им може и да не е военно престъпление), а от дейности, изначално ориентирани точно против тях. Това е образец за логиката, която би следвал един съд, с цел да признае осъщественото за военно закононарушение.

За да се стигне до такова умозаключение, са нужни доказателства и видео записите са единствено дребна част от тях.

Нужни са очевидци, специалисти по военно дело и правосъдна медицина, които да покажат по кое време е настъпила гибелта, местено ли е тялото, от кое място е идвала стрелбата и кой се е намирал на мястото, от което е стреляно.

Тези доказателства не са задоволителни, в случай че се отнасят за един или двама убити. Военното закононарушение е такова единствено в случай че е част от проект или политика, или в случай че е част от широкомащабни дейности.
Какво е закононарушение против човечеството
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън , председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , министър председателят на Англия Борис Джонсън , доста водачи от Европейски Съюз назовават фрагментите от Мариупол и Буча, само че заобикалят другото определение, което един предстоящ съд би могъл да им даде – закононарушения против човечеството.

Причината да избират единия израз пред другия е в едно мълчешком предписание – изразът „ военни закононарушения “ се приема за по-общото и по-разбираемото разбиране, то е с съвсем половин век по-старо от другото и е по-лесно за приложимост и обяснение, тъй като наподобява като основа за доказване на всичко последващо. А първото „ последващо “ е закононарушението против човечеството.

Както сподели един арбитър в Трибунала за някогашна Югославия, въпросът е дали едни военни закононарушения могат да се сметнат за прераснали в закононарушения против човечеството. Не всички адвокати по света си показват тези понятия като „ стълбичка “, в която едното е „ над “ другото, само че илюстрацията на съдията е въпреки всичко годна.
Срещу всеки от нас, даже и физическите жертви да са напълно далечни от нас хора.
Престъплението против човечеството е наречено по този начин, тъй като се счита за осъществено против всеки от нас, даже и физическите жертви да са напълно далечни от нас хора.

Понятието покрива съвсем същите закононарушения (убийства, депортиране, обезчестяване и пр.), към които се прибавят и някои други, да вземем за пример етническото пречистване. Независимо от приликите, закононарушението против човечеството съдържа две огромни разлики по отношение на военните закононарушения.

Първата е в това, че закононарушението против човечеството може да бъде осъществено и в спокойно време, а освен по време на война. Втората значима разлика е, че всички изброени закононарушения би трябвало да са осъществени не просто против цивилни, а на политическа, расова, религиозна или етническа основа.

В случая с Украйна значителните думи в това изискване са „ политическа “ и „ етническа “ основа на закононарушенията, които обаче като съответно проявяване си остават същите – убийства, обезчестяване, и прочие

Руският президент Владимир Путин неведнъж уточни, че негова цел е да смъкна „ режима “ в Киев, да „ денацифицира “ Украйна и подкрепящите „ режима “ ѝ „ нацисти “. Той също по този начин оспори съществуването на украинска държавност, а украинците дефинира като част от съветската общественост. В един предстоящ съд юристите ще би трябвало да потвърдят, че закононарушенията против цивилни са осъществени на политическа и/или етническа основа.
Какво е най-сложното: геноцид
С тази дума тече най-тежката обществена корист, откогато е почнала войната в Украйна. Първо Путин сподели, че геноцид е осъществен от украинците „ против Донбас “. После Зеленски сподели, че руснаците правят геноцид „ против Украйна “. В понеделник Байдън беше запитан дали счита, че в Украйна се прави геноцид.

„ Мисля, че са военни закононарушения “, сподели Байдън.

Ето за какво е мъчно да се дефинира кое всеобщо ликвидиране какво е: тъй като има три понятия за него, които в профил наподобяват като едни и същи, само че в действителност се отличават по своите цели, по това дали жертвите могат да се обособят в тъкмо избрани групи и по това какъв е бил проектът, довел до убийствата.

Геноцидът да вземем за пример. Това значи, че в случай че Украйна упорства, че – примерно в Буча – е било осъществено всеобщо ликвидиране точно на политическа основа, което е представлявало закононарушение против човечеството, няма да е подходящо тя да изиска същият случай да се признае и за акт на геноцид.
Къде е осъществен правосъдно приет геноцид
Геноцидът е най-тежкото закононарушение в правото. Стандартът за доказването му е толкоз висок, че даже 100 хиляди жертви в Босна, при явно за всички етническо закононарушение, не бяха приети за жертви на геноцид. За геноцид беше приет един единствен епизод от войната в Босна – убийството на над 8000 мъже и момчета в Сребреница . Никъде другаде.

Причината е в това, че броят на убитите при геноцид е по-маловажното изискване, с цел да бъде приет от съда. Ето какво „ по-важно “ търси съдът: дали причинителят е преследвал геноцидната цел да унищожи една група хора като такава. Групата може да е единствено национална, етническа, расова или религиозна. Тя не може да е „ Донбас “ или „ Украйна “.

Що се отнася до задачата, тя е приета от интернационалното правораздаване за „ мисловен фактор “, който най-често се извежда не от документи, а индиректно, „ посредством фактологични презумпции “. Цитатите са от дело на, където съвсем всички каузи приключиха с присъди за геноцид. Общо за тези каузи беше заключението, че хуту са имали за цел да унищожат тутси точно като такива.

В случая с Украйна обаче усложнението идва даже не от думата цел [на Русия], а от понятието за група, набелязана за заличаване. Във вторник, след Буча, президентът Зеленски за първи път уточни коя, съгласно него, е групата – „ над 100 националности в Украйна “. Специалистите може би ще променят тази дефиниция с времето.
Къде е тук Путин
При доказването на тези три огромни закононарушения се ползва един израз, който в украинския случай води непосредствено до съветския президент. Изразът е "командна отговорност " или "отговорност на висшестоящия ". Той постоянно се схваща по този начин: който е издал незаконна заповед, би трябвало да дава отговор за нея. Само че не е единствено това.

Понятието се ползва и в тази ситуация, в който заповед няма, а военното закононарушение е осъществено. И все пак приетият за отговорен ще бъде в това число командирът. Този пълководец също има пълководец. Пътеката води до най-високопоставения в йерархията и се назовава верига на командната отговорност. В съветския случай най-високо стои главнокомандващият, а това е президентът Путин.

За да се приложи правилото на командната отговорност, би трябвало да има освен потвърдено (военно) закононарушение, само че и няколко други неща - първо, да е имало замислено закононарушение, второ командирът да е знаел за него, трето, командирът да не се е опитал да го предотврати, нито да накаже отговорния.

В случая с Буча да вземем за пример е значимо това, че съветските управляващи, вместо да се опитат да открият отговорните и да ги санкционират. Второто ненапълно би ги защитило при предстоящ правосъден развой.

При търсенето на командна отговорност се разсъждава и за понятието за "знание ". Повечето командири, изправени пред съд в Камбоджа, Сиера Леоне, Руанда и Хага, отричаха, че са знаели какво са направили техните подчинени. Тогава прокурорите представяха да вземем за пример десетки отчети на интернационалните задачи, изпратени до командирите и предизвестията на интернационалните водачи по време на срещи с бъдещия обивняем. Сигналът, който не си разследвал, е едно от най-често цитираните доказателства при такива каузи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР