Путин ме увери, че няма да убие Зеленски, разказа бившият

...
Путин ме увери, че няма да убие Зеленски, разказа бившият
Коментари Харесай

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

" Путин ме увери, че няма да убие Зеленски ", описа някогашният израелски министър председател Нафтали Бенет пред израелския " Канал 12 ". Това става предходната година, в първите дни на войната в Украйна, предава в. " Джерузалем пост ".

Бенет описа детайлности от пътуването си до Москва при започване на март 2022 година Тогава той е прави опит да помогне за постигането на спокойно съглашение сред двете страни.

Въпреки че не съумява да помогне за преустановяване на военните дейности, той получава заричане от Путин да не убива Зеленски, който по това време се е криел в скришен бункер. В първите дни на войната украинският президент и фамилията му бяха оповестени за цел номер 1 на руснаците.

Още до момента в който е в Москва, Бенет се обажда на Зеленски, с цел да му каже, че не го заплашва гибел.

След часове, по думите на Бенет, Зеленски се връща в офиса си и прави видеообръщение, в което споделя, че не се опасява.

Бившият израелски министър-председател прибавя, че визитата му в Москва е по молба на украинския президент, който тогава още има вяра, че има опция да се реализира съглашение за преустановяване на военните дейности.

Това е първо посещаване на Бенет в Москва. С него е и депутатът Зеев Елкин, тогава министър на жилищното строителство, който е роден в Украйна и приказва съветски свободно. В предишното той е превеждал на Нетаняху при срещите му с Путин.

От Москва делегацията отпътува за Берлин на среща с немския канцлер Олаф Шолц, след което дружно отпътуват за Франция, Англия и Съединени американски щати.

" Всичко, което направих, беше координирано със Съединени американски щати, Германия и Франция ", споделя той.

За срещата с Путин подготовката е почнала два месеца по-рано, още преди войната. Бенет и Путин са имали диалози в Сочи. Той беше " интелигентен и бдителен ", покровител на евреите, спомня си някогашният израелски министър председател за Путин.

По време на тази среща в Сочи Бенет споделя, че е съумял да възвърне част от израелската въздушна независимост на придвижване против Иран в Сирия, която е била лимитирана.

Топлата връзка, която е открил с Путин в Сочи, е била подкрепена от следващи телефонни диалози, спомня си Бенет. Когато Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 година, Израел незабавно се озовава сред " чука и наковалнята ", продъжава Бенет.

Според него, по това време Израел е имала доверието на двете страни - позиция, сходна на тази, която поддържаи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Бенет споделя, че е въвел политика за даване на филантропична помощ, само че не и оръжия.

Бенет се е свързал и с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан и е обяснил, че може да спомага в връзката сред Путин и Зеленски, като прибавя, че е присъединил и Шолц в този диалог.

По думите му, той съдействал за решението на Зеленски да отстъпи и да се откаже от концепцията за присъединение към НАТО. Бенет споделя още, че е останал с усещането, че президентите на Русия и Украйна желаят преустановяване на огъня, само че в последна сметка, договарянията не са спрели военните дейности.

По това време той е бил сигурен, че постъпва вярно като е посетил Москва и е опитал да посредничи за преустановяване на войната. Вече 10 месеца са минали оттогава и в този момент не е сигурен дали визитата му в Русия е имало някакво влияние върху войната.

По думите му, в този момент обстановката е друга. Бенет добави, че министър председателят Бенямин Нетаняху има право да промени политиката на Израел във връзка с руско-украинската война.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР