Путин категорично не иска страните да се присъединяват към НАТО.Отказът

...
Путин категорично не иска страните да се присъединяват към НАТО.Отказът
Коментари Харесай

Путин не иска Финландия да влиза в НАТО

Путин изрично не желае страните да се причисляват към НАТО.

Отказът на Финландия от обичайна ѝ политика на военен неутралитет би представлявал неточност, защото нищо не заплашва сигурността на страната. Това съобщи президентът на Русия Владимир Путин в диалог по телефона с финландския си сътрудник Саули Нинистьо, заяви пресслужбата на Кремъл, представена от ТАСС.

„ Състоя се открита замяна на отзиви във връзка със декларираното от управлението на Финландия намерение да подаде молба за участие в НАТО “, се споделя в известието, предава Българска телеграфна агенция.

„ Владимир Путин посочи, че отводът от обичайна политика на боен неутралитет би бил неправилен, така като не съществуват никакви закани за сигурността на Финландия. Подобна смяна във външнополитическия курс на страната може да се отрази негативно върху руско-финландските връзки, изграждани дълги години в дух на добросъседство и партньорско съдействие “, акцентира Кремъл.

Според известието двамата водачи са обсъдили и обстановката в Украйна. Путин споделил с Нинистьо свои „ оценки за положението на преговорния развой сред съветски и украински представители, в действителност замразен от Киев, който не демонстрира заинтригуваност от сериозен и градивен разговор “.

Обявяването на кандидатурата на Хелзинки за участие в НАТО, гледана с прекомерно неприятно око от Москва, се чака на следващия ден, припомня по отношение на този диалог Франс прес.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва с премиера на Швеция Магдалена Андершон и с президента на Финландия Саули Нинистьо. Разговорът продължи малко повече от половин час, разгласи Белият дом, съобщи Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Финландският президент съобщи в Twitter, че е изложил пред Байдън идващите стадии, през които ще премине Финландия за присъединение към НАТО и е добавил, че неговата страна е надълбоко признателна на Съединени американски щати за тяхната нужна поддръжка.

Белият дом пък заяви, че по време на диалога тримата водачи са изразили поддръжката си за Украйна. Байдън е декларирал също така на двамата водачи, че поддържа политиката на отворени порти на НАТО и правото на двете северни европейски страни да вземат решение сами какво да бъде тяхното бъдеще и какви да бъдат тяхната външна политика и решения, които те взимат в региона на сигурността, съобщи Ройтерс.

По-рано през днешния ден обаче Турция заплаши да блокира участието на Финландия и Швеция в организацията. Двете страни не могат да бъдат признати в нея без единомислещ избор от страна на актуалните членове. Досега множеството страни членки на Алианса, измежду които и Съединени американски щати, а също и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, споделиха, че са подготвени да одобряват Финландия и Швеция с отворени прегръдки.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР