Путин извърши политическо самоубийство, смята Михаил Ходорковски. Според него режимът

...
Путин извърши политическо самоубийство, смята Михаил Ходорковски. Според него режимът
Коментари Харесай

Каспаров и Ходорковски: Тази война ще сложи край на режима на Путин


" Путин извърши политическо самоубийство ", счита Михаил Ходорковски. Според него режимът в Русия скоро ще рухне. " Режимът на Путин се крепи единствено на парите - повече наподобява на мафиотска страна ", споделя Гари Каспаров.

Михаил Ходорковски

позволи " историческа неточност ", без която би могъл да ръководи до гибелта си, споделя съветският опозиционер Михаил Ходорковски. По думите му заповедта на съветския президент за нападението е била " прочувствена " стъпка, свидетелстваща за това, че Путин демонстрира от ден на ден признаци на " старческа параноя ". В изявлението си за френската телевизия France 24, излъчено на 2 март, Ходорковски въпреки всичко отбелязва, че " Путин не е вманиачен в клиничен смисъл ".
Редакцията предлага
Путин не е знаел истината

Руският опозиционер е уверен, че подготвяйки нашествието,, частично поради изолацията, в която живеят всички властнически владетели. В продължение на 20 години Путин е заобиколен от съветници, които не смеят да кажат истината, по тази причина и съветският президент не е дооценил мащаба на украинската опозиция. Вероятно е мислел, че украинците " ще посрещнат с цветя " съветските военни, споделя Ходорковски. С тази война Путин извърши " политическо самоубийство ", тъй като " няма да може да победи в Украйна, даже да завладее Киев и Харков ".

Ходорковски допуска, че до няколко години сегашният съветски режим ще рухне. В момента съветското общество в огромна степен поддържа войната поради пропагандата и преследванията, на които Кремъл подлага самостоятелните медии, само че това позитивно отношение ще се промени, когато съветските бойци стартират да се завръщат вкъщи в ковчези и когато популацията стартира да страда от следствията на икономическите наказания и от интернационалната изолираност, счита опозиционерът.

Мнението на Ходорковски е, че в този момент Путин се пробва да " печели време " по отношение на разрастващите се антивоенни митинги в страната, които няма да могат да бъдат потушени без намесата на армията.

" Тази война ще докара до провал на режима на Путин "

И някогашният международен първенец по шах Гари Каспаров разкритикува остро съветския президент в изявление за немския ФАЦ. " Това, че се оказах прав (по отношение на Владимир Путин - бел.ред.) не е мотив за наслада. За моята страна това е покруса. Хиляди руснаци умират поради този безразсъден деспот. Много от тях са се родили при Путин и ще умрат при Путин ", споделя Каспаров.

Преди време в отговор на въпроса кого счита за по-опасен - Путин или ислямистите от ИД, Каспаров бе дал отговор: " Терористичните организации идват и си отиват, а Путин е непрекъсната екзистенциална опасност ". Днес по този мотив той прибавя: " Тогава ме сметнаха за глупак. Но през днешния ден към този момент малко на брой помнят какво тъкмо значи абревиатурата ИД. Днес наподобявам като Нострадамус, тъй като описах това, което хората не желаеха да чуят ".

Гари Каспаров

Каспаров споделя също по този начин, че се надява " тази война да докара до провал на режима на Путин ". Опозиционерът изяснява, че за рухването на диктатурата са нужни три фактора. Първият е военното проваляне, до което може да се стигне, в случай че Украйна се съпротивлява задоволително. Вторият фактор - това е икономическият и финансов провал, който е въпрос на седмици. Третият фактор е изолацията - това е доста значимо в психическо отношение. Ако всички тези три съставния елемент са налице, режимът може да рухне и за час, тъй като " хората ще излязат на улиците, а олигарсите ще изхвърлят Путин ", споделя някогашният международен първенец по шах.

" Режимът на Путин се крепи единствено на парите "

Мнението на Каспаров е, че " обстановката в днешна Русия не трябва да се съпоставя по своя фанатизъм със обстановката при Сталин или с Германия при Хитлер, където хората са били подготвени да умрат за обичания си водач ". " Режимът на Путин се крепи единствено на парите - повече наподобява на мафиотска страна. ", акцентира Каспаров.

" Когато една тирания се доближава към своя край, не може да се предскаже кой ще направи последния ход ", счита шахматистът. " Десетки хиляди хора излязоха на улиците макар риска да бъдат бити, задържани и затворени за години зад решетките. Днес те стачкуват срещу войната, само че идната седмица могат да стачкуват поради спада в стандарта на живот. Когато на улиците излязат стотици хиляди или милиони, кой ще ги нападне? ", пита Каспаров в изявлението на ФАЦ.

***

Днес Гари Каспаров е ръководител на организациите Human Rights Forum и Renew Democracy Initiative.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Хиляди украинци идват в Полша
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР