Путин има 4 години да подготви Русия за отсъствието му

...
Путин има 4 години да подготви Русия за отсъствието му
Коментари Харесай

Путин започна прехода към нещо и всички се питат какво е то

Путин има 4 години да приготви Русия за отсъствието му в Кремъл, само че наличието му във върха на властта.

Президентът Владимир Путин наподобява започва комплициран развой за съществени разбърквания в центровете на власт и конституционно устройство на Русия в оставащите 4 години до края на последния му мандат. В сряда той изненадващо оферти основни промени в Конституцията, за които Кремъл занапред би трябвало да дава уточнения. Докато не се появят плановете за закон за промени, ще има голям брой догадки.

Той и преди е приказвал за потребност от промени, само че този път събитията се развиха толкоз шеметно, че анализаторите се чудеха кое по-напред да разясняват и какво в действителност стартира и това ли е дълго чаканият план " Наследник " за това по какъв начин след четвърт век на власт той ще се отдръпна от властта през 2024 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На пръв взор концепциите целят избягването на разтърсвания д преразпределение на благосъстоятелност в огромни мащаби, както стана при започване на ръководството му. Но тревогата не понижава от това, че в последна сметка концепциите му сочат към следните заключения:

- следва основна смяна в схемата за разпределение на пълномощията сред обособените разклонения на властта

- ще се преначертава структурата от спирачки и противовеси за балансиране на цялата система

- обрисува се появяването на нов евентуален център на тежест във властта и ръководството и това ще е Държавният съвет, който Путин вероятно да оглави откакто напусне Кремъл

- Русия престава да бъде суперпрезидентската република от Конституцията на Борис Елцин след разгрома на бунтовния парламент през есента на 1993 година, само че и няма да бъде пълноценна парламентарна република

- идващият държавен глава няма да се споделя Владимир Путин

- наследникът на Путин ще е с лимитирани компетенции и няма да повтори върха му по годините на власт (президентът към този момент предложи от Конституцията да се отстрани думата " поред " там, където се дефинира, че може да има единствено два мандата един след друг; в случай че бъде въведено, това може да значи и право на не повече от два мандата въобще, т.е. и при верси 2х1 мандат с прекъсване).

- Путин държи всички в шах, тъй като въобще не е ясно къде ще се нарежда в новата скица

- изборът му на шефа на данъчната работа Михаил Мишустин за нов министър председател пада върху добър управител, който е еднообразно надалеч от всяка от главните политически групировки към президента, т.е. човек без прекомерни властови упоритости и с понижена възможност да бъде манипулиран от някой от водещите политически кланове.

Чак един час след началото на речта си пред Федералното заседание Путин малко повърхностно стартира с думите за смяна на " някои " елементи от Конституцията, въпреки това да бе главното предопределение на словото му.

А става дума за разширение пълномощията на Държавния съвет и вписването му в главния закон на страната (в момента това е консултативен орган към президента), на двете камари на Народното събрание и на локалното самоуправление (фактически, вграждането му във вертикалата на властта), както и много изненадващото предложение Конституцията на Русия да има господство над интернационалните закони (така най-малкото Москва ще напусне юрисдикцията на Европейския съд за правата на човека), което сега могат да си разрешат в забележителна степен само Съединени американски щати.

Скоро по-късно Путин постави края на " ерата Медведев " с оставката на зялото държавно управление и замяната на премиера с админ, а не политик (същият ход Путин направи през 2004 година с Михаил Фрадков), познаващ разнообразни елементи от стопанската система, почитан от бизнеса, работил със силовите структури и посочил задоволително резултати, с цел да му се повери следващият опит за подтик на промените до 2024 година

Засега анализаторите дефинират концепциите на Путин в спектъра от " декоративни ограничения за подражаване на завършек на чувството за застой " през " най-сетне усилване на Народното събрание и поява на смисъл да се гласоподава на избори " до " започване на преход с наложителни внезапни промени в стопанската система, комбинирани с обезпечаване на непоклатимост с институционални принадлежности ", в това число посредством засилен надзор над хората от силовите структури и в допълнение ограничение на способността на да се въздейства на режима извън.

Бързо се появи и версията, че се задава нещо като отдръпването на Нурсултан Назърбаев в Казахстан. Той не заема някакъв мощен пост, само че властта бе авансово разпределена сред няколко институции, в няколко от които той има решаваща роля.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР