Пустинята Сахара се е разраснала в южна посока с десет

...
Пустинята Сахара се е разраснала в южна посока с десет
Коментари Харесай

Пустинята Сахара расте заради климатичните промени

Пустинята Сахара се е разраснала в южна посока с 10 % през миналия близо век вследствие на климатичните промени, предизвестяват учени, представени от в. "Дейли експрес ".

Тревожното изобретение е основано върху разбор на сезонните превалявания в Сахара в интервала сред 1920 и 2013 година

Една трета от разрастването се дължи на климатичните промени вследствие на човешката активност. Останалото се обуславя от естествени климатични цикли като Атлантическата Мултидекадна Осцилация (АМО).

Географските модели за уголемение варират съгласно сезоните, като най-отчетливи разлики се следят по северните и южните граници на Сахара. Границите на Сахара, сходно на всички останали пустини в света, се уголемяват през сухата зима и се свиват през по-влажното лято.

"Резултатите ни са характерни за Сахара, само че са използвани и за други пустини в света. Пустините нормално се образуват в субтропичните пояси поради така наречен клетка на Хадли - детайл от циркулацията на земната атмосфера. Климатичните промени оказват въздействие върху тази циркулация, вследствие на което субтропичните пустини "напредват " в северна посока. Фактът, че пустинята Сахара "пълзи " на юг свидетелства, че върху процеса въздействат и други механизми, като да вземем за пример АМО ", изяснява професор Сумант Нигам от университета на Мериленд.

Пустините нормално се характеризират с нищожно количество превалявания. Направеният разбор на преваляванията в Сахара за интервал от 93 години демонстрира, че за това време пустинята се е разраснала с 10 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР