Пустинята Сахара се е разраснала на юг с 10 процента

...
Пустинята Сахара се е разраснала на юг с 10 процента
Коментари Харесай

Пустинята Сахара се е разраснала с 10 процента през последния век

Пустинята Сахара се е разраснала на юг с 10 % през последния един век поради климатичните промени, предизвестиха учени.

Тревожните констатации се основават на разбор на сезонните превалявания от 1920 до 2013 година.

Предизвиканите от активността на хората климатични промени са отговорни за една трета от разрастването на най-голямата пустиня на планетата, като естествените климатични цикли са виновни за останалите две трети.

Водещият създател на проучването проф. Сумант Нигам от Университета в Мериленд разяснява: " Нашите резултати са характерни за Сахара, само че те евентуално са годни и за другите пустини по света. Пустините нормално се образуват в субтропиците поради циркулацията на Хадли. Климатичните промени евентуално ще разширят циркулацията на Хадли, предизвиквайки разпростиране на север на субтропичните пустини. "

Сахара е най-голямата пустиня в света и нейните граници, като на всички пустини, се трансформират със сезоните, разширявайки се в суха зима и свивайки се в по-влажно лято.

Южната граница на Сахара граничи със Сахел, полусухата преходна зона, която се намира сред Сахара и плодородните африкански савани на юг.

Сахара се уголемява, до момента в който Сахел отстъпва, нарушавайки живота на нежните тревни екосистеми в района и на човешките общества.

Езерото Чад, което се намира в центъра на тази климатологично конфликтна преходна зона, служи като предупредителна камбана за изменящите се условия в Сахел, защото с настъпването на Сахара на юг езерото изсъхва.

" Това е доста забележим отпечатък от понижените превалявания освен локално, само че и в целия район. Това е индикатор за намалелия приток на вода в басейна на Чад ", акцентират учените. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР