Пустинята Атакама в Чили е едно от най-удивителните места на

...
Пустинята Атакама в Чили е едно от най-удивителните места на
Коментари Харесай

Атакама става национален парк на Чили

Пустинята Атакама в Чили е едно от най-удивителните места на планетата. Най-слънчевият и изсъхнал регион на  Земята, той е прочут със своите необятни полета от лава, обширни солени равнини и изоставени мини. В Атакама няма живот, по тази причина тя е известна със своите астрономически обсерватории и опция за наблюдаване на звездите. Но има още един естествен театър, който в действителност прави тази пустота неповторима.

Атакама е много безплодно място, само че на всеки три до пет години пустинята се обкичва в цветове. Ако в региона паднат задоволително проливни превалявания през зимния сезон, над 200 типа растения разцъфват и я застилат с ослепителен пъстър килим.

Тази победа на живота над пустошта даде съображение на чилийците да призоват големи елементи от Атакама да бъдат превърнати в народен парк. По-рано този месец чилийският президент Габриел Борик разгласи проекти за отбрана на региона и финансов пакет за проучване на неговите екосистеми.

В настоящия си тип пустинята е конфликтна точка сред екологични деятели и добивни компании за литий. Търсенето на редкия метал нараства, защото се употребява в акумулатори за електрически транспортни средства и други потребителски артикули.

Все още не са доказани точните граници на предпазената територия. Паркът обаче надали ще покрие цялата пустиня, която се простира на 41 000 квадратни благи сред Тихоокеанското крайбрежие на Чили и Андите.

Все още не е избрана дата за формалното установяване. Но когато това се случи, Атакама ще стане четиридесет и четвъртият народен парк на Чили. От ледниците на Северна Патагония до лозята в междинните райони на страната, огромна част от пейзажа на страната към този момент е публично предпазен. И в този момент чудодейният разцвет на Атакама ще бъде предпазен за бъдещите генерации.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР