Пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция е важен момент

...
Пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция е важен момент
Коментари Харесай

Мицотакис: Интерконекторът променя драстично енергийната карта на региона

" Пускането в употреба на интерконектора с Гърция е значим миг освен за Югоизточна Европа, само че и за Европа в по-широк проект, тъй като газопроводът ще укрепи сигурността на доставките и силата за всички страни на Балканите и за цяла Европа ", съобщи министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис на церемонията по откриването на газовата връзка в София.

" Това трагично трансформира енергийната карта на района и е резултат от съдействието и координирането на напъните сред нашите две държавни управления. Доставките на газ от Азербайджан за България ще раздерат хубавичко хватка на съветския газ върху района и дружно с останалите инфраструктурни планове, които текат, ще допринесат за развиването на една газова мрежа, на която може да се разчита. ", посочи гръцкият министър председател.

Гърция играе все по-активна роля в районния енергиен хъб, който ще обслужва освен България, само че и всички страни от района, акцентира Мицотакис като даде за образец плана в Александруполис, където ще може да се съхраняват и разпределят доставки.

" Газопроводът, също така, свързва европейски страни, споделящи едни и същи полезности. Той е и съответен израз на нашата убеденост, че ще се оправяме с провокациите на бъдещето. ", уточни той.

Мицотакис поддържа апела на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен за намиране на общоевропейско решение за справяне с рецесията с газа и високите цени и изрази вяра, че ще се стигне до решение на срещите на върха в Прага и Брюксел.

" Щом можем да се оправим взаимно с коронавирус, значи може дружно да се оправим и с тази рецесия, тъй че да не се фрагментаризира европейският пазар и да сме сигурни, че солидарността ще е над националните ползи. ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР