Пускането на първата българска банкнота не среща доверието на населението,

...
Пускането на първата българска банкнота не среща доверието на населението,
Коментари Харесай

На тази дата през 1885 г. е отпечатана първата българска банкнота от 20 лева в Санкт Петербург, но не се приема с доверие от народа

Пускането на първата българска банкнота не среща доверието на популацията, което е привикнало да борави с монети и натурална замяна.

На 1 август 1885 година е отпечатана първата българска банкнота в Санкт Петербург с номинал 20 лева

Първата българска банкнота се съхранява в Историческия музей Габрово и има  номер 000001. Номиналът й е 20 лв., размерите  са  150 на 97 мм и върху нея има воден знак на Българска народна банка. Лицето на банкнотата е кафяво каре върху светла охра, а в левия ъгъл има изображение държавният герб, напомня.

Непосредствено след Освобождението в българската парична политика царува цялостен  хаос. В послание по това време са всевъзможни монети като наполеони, лири, златни и сребърни монети от по-далечни и екзотични страни - като тунизийски, ирански или индийски, излезли от обращение даже в личните си страни.

Първите  бюджети на страната през  1879-1880 година пък са формирани във френски франкове. След приемането на закона от 1880 година, още идната година в Англия, в Бирмингам, се отсичат първите български медни монети с номинални стойности 2, 5, 10 стотинки, а година по-късно в Русия се сечат към този момент сребърни монети по 1 и 2 лева, или първият български лев с благородно наличие.

Банкнотите с номинал от 20 и 50 лева от първата златна  емисия са отпечатани в Санкт Петербург. Интересно е, че в текста на банкнотата са оставени две съветски думи. Въпреки че  са обменяеми в злато, а по-късно и в сребро дълго време  не са одобрявани с доверие от популацията.

Повечето банкноти са били изработвани от тежка хартия, а от време на време  от лен, памук или други текстилни тъкани. Някои страни са произвеждали  банкноти от пластмаса.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР