Пускането на новите електробуси няма да се случи през юли,

...
Пускането на новите електробуси няма да се случи през юли,
Коментари Харесай

Пускането на новите електробуси във Варна отново се отлага

Пускането на новите електробуси няма да се случи през юли, както бе планувано, тъй като работата по зарядните станции към момента не е завършила. Това сподели за Moreto.net шефът на общинския транспортьор. инж. Николай Антонов.

Директорът на „ Градски превоз “ изрази вяра, че возилата ще тръгнат по градските улици най-малко през август. Така най-накрая ще бъдат сменени старите рейсове без климатици, които тормозят варненци в жегата. Ежедневно постъпват тъжби от пасажери поради неналичието на климатизация в някои от рейсовете.

По думите на инж. Антонов няма какво да се направи, тъй като към 40 – 50 от колите в автопарка са създадени фабрично без охлаждаща техника. В по – новите рейсове климатици има, само че и те от време на време се нуждаят от ремонт.

Електробусите, които са 60 на брой, бяха показани публично в края на май. Тогава бе направена и първа копка за създаване на зарядните станции. Очакванията бяха работата да завърши до юли. Към днешна дата обаче са завършени към 50% от дейностите, сподели инж. Антонов. По думите има условия и бюрократични процедури, които не зависят от тях.

В началото на юни националният представител Коста Стоянов е отправил запитване към министъра на околната среда и водите във връзка забавено осъществяване на плана. Той пита какъв тъкмо е статусът на плана и какви ограничения са подхванати за навременното му довеждане докрай? На какъв стадий е осъществяването на всички действия по плана? Има ли възможност от загуба на финансови средства и от налагане на финансови корекции при ненавременното осъществяване на част от дейностите по плана?

По време на парламентарен надзор на 23 юни министър Юлиян Попов дава отговор следното:

„ С цел привършване осъществяването на дейностите по Проекта в период от страна на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Околна среда “ – ОПОС, в границите на мониторинга на плановете през 2021-а и 2022 година бе осъществен настоящ надзор на осъществяването на дейностите по Проект „ Екологично чист превоз за Варна “, който демонстрира отклоняване от в началото заложените периоди главно заради обжалване на процедури за избор на реализатор. В тази връзка от време на време от Управляващия орган е изискван настоящ проект за деяние от страна на бенефициента – Община Варна, съдържащ съответни коригиращи ограничения и дейности, обуславящи предпоставките за сполучливото му осъществяване и отчитане.

В допълнение към показаните от Община Варна проекти за деяние и с оглед приключването на Проекта в периодите за допустимост на разноските по ОПОС 2014 – 2020 година и минимизиране на финансовия риск бе инициирано и изменение на периода за осъществяване на дейностите. Към сегашния миг заложените в Проекта действия се извършват според обновен график, според който осъществяването на всички действия следва да завърши в края на месец август тази година.

Относно въпроса за настоящия статус на дейностите следва да се означи, че все още са подписани всички контракти за осъществяване по Проекта, като същите са в развой на осъществяване според одобрените графици. Текущият надзор по осъществяването, спазването на периодите и приемането на осъществените действия е напълно в оперативната автономия на възложителя по Закона за публичните поръчки.

В процеса на осъществяване на административния контракт за безплатна финансова помощ бенефициентът рапортува настоящо по отношение на напредъка по осъществяването на Проекта, като дава на Управляващия орган на ОПОС от време на време механически и финансови доклади, отчети за прогрес, съдържащи цялостна информация за всички аспекти по Проекта.

Съгласно настоящата отчетна информация за напредъка в осъществяване на дейностите капиталовите планове, нужни за създаване на зарядните станции за електрическите рейсове, са направени. Стартирали са дейностите по създаване на трафопост с кабелни линии приблизително и ниско напрежение на електрическото зареждане на зарядните станции за градския превоз. Доставени са 40 броя електрически рейсове вид „ соло “, 20 броя електрически рейсове вид „ съчленен “, доставени са 60 броя станции за постепенно зареждане, както споменахте и Вие, и 2 броя станции за бързо зареждане.

Дейностите по усъвършенстване употребата на новопридобитите транспортни средства, която ще се реализира посредством монтаж и консолидиране на системи, свързани с ръководството, отчитането, таксуването и позиционирането на новопридобитите транспортни средства към построената и внедрена в Община Варна Интегрирана система за ръководство на превоза, към този момент са почнали.

Към днешна дата в Управляващия орган на ОПОС има импортирано искане за удължение периода на осъществяване на дейностите по Проекта с три месеца, като упованията на бенефициента, както и на Управляващия орган на ОПОС са всички оставащи действия да бъдат приключени в новопредвидения период за осъществяване, т.е. до края на август 2023 година (Председателят дава сигнал, че времето е изтекло.)

По отношение на поставения от Вас въпрос за възможност от загуба на финансови средства и от налагане на финансови корекции при несвоевременно осъществяване на част от дейностите е належащо да се направи разяснение, че подобен риск съществува, при изискване че същите не приключат в избраните периоди. В тази връзка е допустимо част от направените разноски след приключване на новия период за осъществяване на дейностите в края на месец август тази година да останат за сметка на бенефициента.

В допълнение следва да се означи, че вероятно несъблюдение в целокупност на действия по Проекта, финансирани от ОПОС 2014 – 2020 година, до края на 2023 година може да докара и до нуждата същите да бъдат приключени под формата на нефункционален план, т.е. ще следва да се извършва до изцяло привършване на всички действия със средства, обезпечени единствено от бенефициента, като крайният формален период за довеждане докрай ще бъде до избрания период за финалното отчитане за затваряне на програмния интервал, а точно края на 2026 година

Преценката за допустимостта на разноски по Проекта, които следва да бъдат регистрирани от бенефициента, ще се извърши в процеса на верификация от страна на Управляващия орган на ОПОС посредством управнически инспекции. Управленските инспекции – приключвам – ще се извършат въз основа на съответни отчетни документи, които ще бъдат предоставени от бенефициента (председателят дава сигнал, че времето е изтекло), след определяне на физически и финансов прогрес по Проекта посредством инспекция на място, преди окончателното заплащане по Проекта съгласно приложените нормативни актове. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР