Pусия е плащала на евродепутати на високи позиции, за да

...
Pусия е плащала на евродепутати на високи позиции, за да
Коментари Харесай

Политико: Pусия е плащала на евродепутати, за да повлияят на предстоящите европейски избори

Pусия е плащала на евродепутати на високи позиции, с цел да повлияят на идните европейски избори през юни, заяви " Политико ". 

Скандалът се развихри преди два дни и бързо получи името " Катаргейт ".

Преди два дни държавното управление на Чехия глоби уеб страницата " Гласът на Европа ", който разгласи за част от проруска интервенция за въздействие. 

Ден по-късно белгийският министър председател Александър де Кро съобщи пред Федералния парламент в Брюксел, че Русия е влезнала в контакт с евродепутати и им е платила, с цел да популяризират кремълската агитация. Той обаче не уточни съответни имена. 

Известно е единствено, че разкритията са осъществени взаимно от  Белгия и Чехия. Прага наложи наказания и на украинския олигарх Виктор Медведчук, доближен на съветския президент Владимир Путин, както и на разположение на име Артьом Павлович Марчевски – хипотетичен участник в интервенцията на Москва, съобщи БНР. 

Медведчук управлява от Русия интервенция на въздействие на територията на Чехия, оповестиха управляващите в Прага. 

Същевременно следствие организират и службите за сигурност в Полша. Те конфискували 48 500 евро и 36 000 $. 

Страницата на " Гласът на Европа " разгласява редица диалози с евродепутати, най-вече от крайната десница, от евроскептични партии, борещи се против Зеления пакт и предричащи скорошно раздробяване на Европейски Съюз, както и отправящи нападки против Украйна. Няма обаче намек, че тези хора са получавали пари.

" Русиягейт " е третият скандал, раздрусал Европарламента за малко повече от година. В края на 2022 година стана ясно, че евродепутати са били подкупвани от Катар, с цел да лобират в интерес на емирството за международното състезание по футбол. Преди два месеца пък латвийската евродепутатка Татяна Жданока бе уличена като съветски сътрудник.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР