Пушката е Уинчестър, модел 1866 година, и с това оръжие

...
Пушката е Уинчестър, модел 1866 година, и с това оръжие
Коментари Харесай

Пушката на Георги Бенковски и възванието му за бунт са привлекли над 4700 туристи в Етъра

Пушката е " Уинчестър ", модел 1866 година, и с това оръжие Георги Бенковски се изправя против голямата военна и административна мощност на Османската империя
Експонираните от 1 до 5 март пушка на Георги Бенковски и възванието му за протест в " Музеен център " част от Регионален етнографски музей навън " Етър " провокираха сериозен интерес - над 4700 минали туристи, сподели за Българска телеграфна агенция Тихомир Църов, специалист по връзки с обществеността в културната институция.

" Доста време не бях идвал в музея и съм доста прелестно впечатлен от видяното. Много усъвършенствания има тук, аз също сме впечатлени. Отвън е постройка във възрожденски жанр, както би трябвало да бъде в един етнографски музей. Вътре е на европейско равнище - температурата, чистотата, показаните изложения. Останах доста прелестно сюрпризиран, тъй като съм ходил в музеи в други европейски страни и в този момент виждам, че тук нещата са на тяхното равнище. ", показват туристите Жасмина Ангелова и Емил Златков от Варна във връзка новия " Музеен център ".

Писмо възвание, подписано от революционера Георги Бенковски е намерено измежду необработените материали, събирани в продължение на доста години. Кой го е оставил и от коя година е в архивите на Регионален исторически музей Шумен - не се знае, допълват от музея.

Музейният център в " Етър " отвори порти на 1 март с три етажа и три експозиции. Това е най-голямата постройка в музея, известна е като Кръстник-Колчов хан и за първи път се отваря за гости. Освен пушката на Бенковски, в изложбата са показани Възванието за оповестяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи, свързани с живота на Бенковски, преди да стане един от Апостолите на Априлското въстание, допълват от музея.

" Пушката е " Уинчестър ", модел 1866 година, и с това оръжие Георги Бенковски се изправя против голямата военна и административна мощност на Османската империя. Революционерът има вяра толкоз енергично в българската национална самостоятелност, че увлича хиляди в една битка, която посредством неговата персона не наподобява обречена. Георги Бенковски е знак на непокорния дух на българите. Някой би споделил, че е живял в бунтовно време, станал е един от Апостолите на свободата, само че не е дочакал да я види с очите си. Дали е по този начин, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като чувство и по тази причина се бори за нея с толкоз жар и възторг. Непокорният му дух го трансформира в един от знаците на свободата, а идващите генерации съхраняват загатна за него ", изясни Тихомир Църов, специалист по връзки с обществеността в културната институция.

Инициативата на Музей " Етър " провежда по традиция представянето на исторически реликви, свързани с Освобождението и е наречена " Така извоювахме свободата ". Досега са " гостували " жезълът на граф Игнатиев, револверът на Райна Княгиня, сабята, която Христо Ботев носи до гибелта си, и други реликви. През 2023 година посетителите видяха от близко пушката на Захарий Стоянов и първото издание на " Записки по българските въстания " от 1884 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР