Пушите ли? Все едно, винаги се оказвате от другата страна

...
Пушите ли? Все едно, винаги се оказвате от другата страна
Коментари Харесай

Цигареният дим мирише на пари. Много пари

Пушите ли? Все едно, постоянно се оказвате от другата страна в една яростна война. Кои са нейните аргументи – грижа за здравето или нещо друго? Най-парадоксалното е, че никой не може стопроцентово да удостовери, че пушенето убива, нито пък да опровергае това. Нито научно, нито статистически. Затова пък е реалност, че цигарите миришат уханно на пари. И то на доста пари.


Странни резултати за въздействието върху организма


Известно е, че при върлите пушачи се понижава работният размер на белите дробове, при натоварване пулсът се учестява и по-бързо се появява зной. Ясно е, че при тях метаболизмът е интензивен, по тази причина мъчно качват килограми и по-бързо ги смъкват. Доколко тези промени са рискови за живота, към този момент не е допустимо да се отсъди стопроцентово.

Да, задъхването при нанагорнище на петия етаж не е хубаво, само че по тази причина пък димящите два пъти по-рядко умират от захарен диабет. Бременни пушачки постоянно раждат деца с ниско тегло, при тях обаче с 50% по-рядко се регистрира рискова предродова прееклампсия, а броят на случаите с токсикоза понижава с една трета. Емфиземът на белите дробове поразява пушачите 2 пъти по-често, по тази причина пък Алцхаймер – 3 пъти по-рядко, както и Паркинсон.

Пушачите повече рискуват да станат жертви на измръзване, защото тъканите им са по-чувствителни при мраз, само че съгласно отчет на Британската здравна академия броят на язвени колити при тях внезапно намалява…

Когато „ стъкмистиката ” стане правилна


За следващ път се убеждаваме, че статистиката е лъжлива, неточна и безумна „ стъкмистика”. Но когато тя е правилна, става ужасно. Да си напомним ужасния скандал през 1993 година след отчета на Австралийското статистическо бюро за здравния статус на популацията, съгласно който пушачите на континента като цяло са по-здрави от непушачите или отказалите цигарите. Атеросклеротичните болести и онкологията – двата най-големи демона в битката против пушенето – демонстрират доста скромни резултати у тези, които не смъкват папиросата от устата си, спрямо непушещите им съграждани. Ако отчетем какво количество средства антиникотиновото лоби е съумяло да измъкне от държавните джобове във „ великата ” си борба, то би трябвало да хвърлят съставителите на отчета на многочислените акули в крайбрежието на Сидни.

Защо ни плашат толкоз огромно


Още Марк Аврелий е споделил, че хората постоянно заплащат на два вида жители – които ги развличат и които ги плашат. Разбира се мащабите на развлекателния шоубизнес са по-големи, само че и делото на „ плашещите ” също процъфтява.

Парите, отделени за битка против тютюнопушенето, са суми с доста нули. Не е чудно, че златният искра притегля толкоз пламенни борци, гневни оратори и буйни радетели за благополучие на човечеството. Стотици фондове се облажват с тютюневите милиони, захранвайки лекари и публицисти, политици и публични дейци. Разбира се, плодородна почва е и войната против абортите, застрояванията, ГМО… Но тютюневите компании се оказаха задоволително тлъсти и апетитни, а по едно и също време с това – прекомерно слаби.

Успехите в борбата против бесовската отрова надвишават въображението – пушачите бяха оповестени за втора употреба, даже за нарушители и убийци, внушиха на останалите, че ония с димящото нещо в ръката заплашват живота и свободата им. Те тровят децата им, които ще израснат като тъпи уроди, лишават мъжете от потентността им… А от картинките върху кутиите платени артисти играят тежкоболни, умиращи или трупове, изумени от всички заболявания на света с една-единствена причина – гадните цигари.

Затова, в случай че пушим, дано вършим това на драго сърце! Страховете, неврозите и хипохондрията сами по себе си постоянно са причина за съществени болести, и освен на нервите. Много експерти са уверени, че непрекъснатото очакване на най-лошото и тревожните терзания може да предизвикат разнообразни онкологични болести.

Как работи никотинът


 37-2 Алкалоидът попада в организма дружно с дима посредством белите дробове и мукозните мембрани, дружно с кръвта се разнася в целия организъм и стартира да прониква в тъканните кафези. Част от техните рецептори извършват функционалността да обезпечават безконтролен достъп на естествения ензим ацетилхолин. Обаче никотинът се възприема като една от неговите форми и гладко прониква в клетките.

Той учестява сърцетуптенето, стеснява кръвоносните съдове (и по едно и също време с това спомага за растежа им), тясно взаимодейства с невроните на основния мозък, подтиква производството на допамин – хормона на зависимостите, само че и на удоволствието.

Практически няма област, където никотинът да не се е „ забъркал ”. При това обаче у нас не настъпват бурни промени. За разлика от алкохола да вземем за пример, алкалоидът се държи непретенциозно, бързо се настройва към обмяната на веществата, приспособява се толкоз скоростно към организма, че той след първото зашеметяване и гадене стартира да изисква от ден на ден и повече от веществото, считайки го от тук нататък за законна част от своята система.

Най-странната отрова на планетата

 37-3 Никотинът е мощна отрова – една капка от него убива кон и това е реалност. Но пък за кучето са нужни към този момент 2-3 капки, а козата или овцата може умерено да поемат и по 10, без даже да изблеят. Амебите могат да съществуват прелестно в еднопроцентен разтвор на никотин, до момента в който туберкулозният микроб незабавно погива даже при незначително количество на алкалоида в околната среда. Затова и опитните лекари в санаториумите под сурдинка оферират на пациентите си да не бързат да отхвърлят цигарите, а първо да се излекуват.

Ако непушач изяде 20 цигари, той или ще почине, или ще полудее. Затова пък пушенето оказва помощ на шизофрениците да блокират пристъпите на безумство, защото никотинът оказва благотворно въздействие на невроните им.

* Авторката е върла пушачка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР