Пушенето на електронни цигари нарушава баланса на микробиома в устата,

...
Пушенето на електронни цигари нарушава баланса на микробиома в устата,
Коментари Харесай

Електронните цигари увеличават риска от инфекции в устата

Пушенето на електронни цигари нарушава салдото на микробиома в устата, като ни прави по-уязвими към инфекции и възпаления, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Авторите му увериха, че за пръв път се открива, че вейпингът може да повлияе върху микробиома в устата. "Клетките, които са изложени на резултата от вейпинга, са по-уязвими към инфекции ", съобщи ръководителят на екипа, специалистът по черепно-лицева биология Дийпак Саксена от Нюйоркския университет.

Той добави, че използването на електронни цигари води също до увеличение на възпаленията. Ако има възпаления, е допустимо в устата да се появят бели петна, известни като левкоплакия, които в някои случаи водят до развиване на рак. "В рамките на проучването не бяха открити задоволително доказателства, че тези промени водят до рак в устата - разясни Саксена. - То е единствено един детайл от големия пъзел, обвързван с електронните цигари. Препоръчвам на хората да не прибягват до използването им. "

Известно е, че пушачите са с повишен риск от болести на венците и инфекции в устата. Електронните цигари са считани за по-малко нездравословни, само че до момента не са били обект на продължителни проучвания.

Новото проучване обхванало 119 участници, разграничени на три групи. Едната група включвала хора, които не пушели нито обичайни, нито електронни цигари, другата - хора, които пушели обичайни цигари, а третата - участници, които пушели само електронни цигари. Били взети слюнчени проби от участниците, с цел да се тестват бактериите в устите им. Оказало се, че съвсем три четвърти от пушещите обичайни цигари са с признаци на болести на венците или инфекции в устата. Същите признаци имали 43 % от прибягващите до вейпинг и едвам 28 % от непушачите. Освен това преобладаващите типове бактерии били разнообразни у участниците в трите групи.

"Констатирахме, че е налице смяна в микробиома у употребяващите електронни цигари, която ги приближава до пушачите на обичайни цигари ", означи Саксена.

"Наблюдавахме същата наклонност към възпаления и периодонтит, само че не считам, че можем да създадем каквито и да било изводи дали използването на електронни цигари е по-вредна или не ", сподели съавторката на проучването Син Ли.

"Изследването демонстрира, че вейпингът усилва количеството бактерии в устата и улеснява възпалението на венците ", посочи специалистът по дентална медицина Роналд Буракоф от Еврейския медицински център в Лонг Айлънд и университетската болница Норт Шор в Ню Йорк, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР