Пушачите могат да върнат времето назад за белите си дробове,

...
Пушачите могат да върнат времето назад за белите си дробове,
Коментари Харесай

Неподозиран резерв здраве в белите дробове откриха учени

Пушачите могат да " върнат времето " обратно за белите си дробове, като се откажат навика, оповестява The Guardian. Това се случва, с помощта на естествено заложен неповторим механизъм за саморегулация, при който здрави кафези стартират постепеннода възвръщат повредени от нездравословните субстанции в цигарите кафези и тъкани, демонстрира изследване.

Отдавна е известно, че рискът от тежки болести на дихателната система понижава при дълготраен отвод от цигарите. Изследване, оповестено през днешния ден в списанието Nature, демонстрира, че изгодите могат да бъдат още по-големи

Един от съавторите на изследването Питър Кембъл от английския институт " Уелком Сангер " съобщи, че задачата от резултатите е да се дадат нови вяра и претекст за отвод от цигарите.

" Хората, които са пушили интензивно от 30, 40 или повече години, постоянно ми споделят, че към този момент е късно да спрат да пушат - вредите към този момент са направени ", споделя още той.

" Вълнуващото в нашето проучване, е, че то демонстрира, че в никакъв случай не е късно да се откажете ", казва  един от съавторите на изследването, Питър Кембъл от английския институт " Уелком Сангер "

" Някои от хората в проучването са пушили повече от 15 000 кутии с цигари през живота си ", добавя Кембъл той.

" Проучването проучва белодробните биопсии на 16 души, в това число сегашни пушачи, някогашни пушачи, възрастни, които в никакъв случай не са пушили и деца, търсейки разновидностите, които могат да доведат до рак при несъмнено струпване и условия. "

Проучването открива, че девет от всеки 10 белодробни кафези при сегашните пушачи са имали разновидности, в това число такива, които могат да причинят рак. Но при някогашни пушачи, доста от тези повредени кафези са сменени със здрави, сходни на тези, следени при хора, които в никакъв случай не са пушили.

До 40% от общите белодробни кафези при някогашни пушачи са били здрави, четири пъти повече, в сравнение с когато към момента са били пушачи.

Кембъл споделя, че развалените кафези не се " поправят вълшебен ". " По-скоро те се заменят от здрави кафези, които са " избягали " от вредите от цигарения пушек ".

Точният механизъм, посредством който се прави тази замяна, към момента не е явен, само че създателите на проучването считат, че може да има някакъв запас от кафези, който чака да се появи опция " да се намесят ".

" След като индивидът се откаже от тютюнопушенето, клетките последователно се популяризират от това " безвредно пристанище ", заменяйки развалените кафези ", сподели Кембъл.

Той добавя, че ключът в този момент ще бъде да се открие с акуратност този запас от здрави кафези, с цел да се дефинира по какъв начин те могат да заменят развалените.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР