Пушачи, имаме добри новини за вас! Безопасна доза при цигарите не

...
Пушачи, имаме добри новини за вас!
Безопасна доза при цигарите не
Коментари Харесай

Отказът от тютюнопушенето е по-лесен с електронната цигара

Пушачи, имаме положителни вести за вас!

Безопасна доза при цигарите не съществува, само че има артикули, които понижават риска и вършат отхвърли от пушенето по-лесен и изцяло вероятен.

Електронните цигари са опция за тези пушачи, които не могат да се откажат от пушенето, и би трябвало да се употребяват като първа стъпка към цялостното отричане от тютюнопушенето. Това съобщи началникът на Клиниката по кардиология на на Националната кардиологична болница в София проф. Борислав Георгиев на медиен семинар „ Въпроси и отговори за електронните цигари: Еспертите имат думата “, който се организира онлайн в края на март. „ Основната ни цел като лекари е да премахнем тютюнопушенето като основен рисков фактор за доста модерни болести “, добави проф. Георгиев - член на Дружеството на кардиолозите в България и на Европейското сдружение по кардиология.

„ Като лекари би трябвало да даваме съвет за прекъсване на тютюнопушенето,

само че на тези хора, които не могат да се откажат, би трябвало да препоръчаме опция.

Един от главните причини в поддръжка на въвеждането на електронни цигари беше да се помогне за отричане от тютюнопушенето “. Кардиологът, който от години следи връзката сред рисковите фактори и сърдечните заболявания, споделя още, че съществуват разнообразни оценки на понижения риск на вейпинга и уточни скорошното изследване на Агенцията за публично здраве на Англия. В седмия си самостоятелен отчет Public Health England удостовери, че вейпингът е измежду най-успешните средства за прекъсване на цигарите.

„ Според Агенцията по публично здраве на Англия електронните цигари са към 95% по-малко нездравословни от пушенето “, уточни проф. Георгиев в лекцията си за използването на е-цигарите и резултата върху сърдечносъдовите болести.

Ефектът от тютюнопушенето върху сърдечносъдовите болести и смъртността е прочут от години, а

Европа наподобява „ непоклатима “ в броя пушачи все пак.

„ Европейската асоциация по превантивна кардиология разгласява позиция, учредена на разбор на електронните цигари, и съобщи, че макар необятно публикуваните политики за битка с тютюнопушенето 28% от възрастното население в Европа (над 15 години) към момента пуши “, сподели кардиологът.

Първият инфаркт на миокарда настава 10 години по-рано при пушачи спрямо тези, които в никакъв случай не са пушили. Именно цигареният пушек редуцира продължителността на живота с 10-11 години и основава по-сериозните сърдечносъдови проблеми за пушачите, уточни експертът. Остатъчните резултати от тютюнопушенето са факт и след 10-ата година след прекъсването на цигарите.

Противно на всеобщото разбиране - намаляването на броя на изпушените цигари не понижава риска, предизвести проф. Георгиев.

Електронните цигари са по-малко нездравословна опция за върлите пушачи

Множество проучвания на разнообразни авторитетни институти и организации по света дават мнения че никотиннабавящите артикули като устройствата за нагряване на тютюн и е-цигарите са по-малко нездравословни от тютюнопушенето. Това съобщи Вержиния Джевелекова, началник на отдел „ Връзки с обществеността “ във " Филип Морис " България, която показа последните научни проучвания за електронните цигари и публични мнения.

Това са най-малко 30 авторитетни изводи на регулаторни и здравни организации през последните 3 години от целия свят - Съединени американски щати, Германия, Англия, Дания, Холандия. Само част от цитираните експертни оценки са на организации като СЗО, Американската организация по храните и медикаментите (FDA), организацията Action on Smoking & Health (ASH), Агенцията по публично здраве на Англия (Public Health England), уточни Джевелекова и уточни общия им извод: „ Ако пушачите си набират никотин в по-малко нездравословна форма от цигарите, животът на милиони хора по света може да бъде избавен “.

“Налице са безапелационни доказателства, че цялостната подмяна на горящите тютюневи цигари с електронни системи със и без никотин понижава излагането на голям брой отрови и канцерогенни субстанции, които се поемат от горящите стандартни цигари”, сочат още данните на влиятелните институти и организации.



Историята на електронната цигара

Разработването на различни тютюневи произведения стартира през 1965 година, когато се появява прототипът на електронната цигара. През 2003-а китайският фармацевт и върл пушач Хон Лик изобретява актуалното устройство, познато ни от комерсиалната мрежа през днешния ден. Следват разнообразни събития и полемики на международно равнище по отношение на надеждността на изобретението му. Европейският съюз утвърждава контролираната използването на продукта през 2014 година, когато се приема Европейската инструкция за тютюневите произведения, а в България те се контролират от Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения.Междувременно използването на електронни цигари става известна в публичното пространство под наименованието „ вейпинг “ (от британски vape (вейп) - пáра).

Реални благоприятни условия за понижаване на вредата

Известно е, че върлите пушачи се срещат с миокардния инфаркт 10-11 години по-рано от останалите пациенти. Такива са и наблюдения на проф. Борислав Георгиев. Цифрите, изнесени от него, приказват за необратим развой на понижаване на продължителността на живота в резултат на тютюнопушенето. Затова акцентът на онлайн срещата бе подложен върху капацитета на електронните цигари като надеждна по-малко рискова опция в борбата с тютюнопушенето. Проф. Георгиев изясни основната роля на е-системите за набиране на никотин в процеса на отричане от цигарите. Подобни изводи изрекоха и интернационалните експерти доктор Питър Харпър, водещ английски онколог, член на управителния съвет на Американското сдружение на клиничните онколози, и проф. Анхел Гонсалес Уреня от факултета по приложна физикохимия на Автономния университет на Мадрид. Според тях е-цигарите понижават вредата върху човешкото здраве спрямо стандартните цигари. Те са предопределени единствено за пълнолетни пушачи, които не могат да се откажат от пушенето, като доста понижават рисковете за здравето.



Предимствата на електронните устройства

Те се крият в бездимната технология, защото при тях няма развой на горене, който води до формиране на хиляди нездравословни субстанции и катрани като при цигарения пушек. Информация за характерностите на електронните цигари и тяхната регулация на пазара предоставиха двама от учредителите на Българска Вейп Асоциация - Димитър Гигов, който е президент на организацията и шеф на компания „ Гига Трейд БГ “ ЕООД, и Любомир Серафимов, шеф на компания „ Л И А ВЕЙП “ ЕООД. Електронните цигари съставляват устройства, захранвани от батерия, които, за разлика от стандартните цигари и устройствата за нагряване, не употребяват тютюн, а течност със наличие на никотин. На пазара могат да се намерят разнообразни модели, които се разграничават по величина, благоприятни условия за конфигурация на температурата, напрежението и мощността, както и варианти, предлагащи презареждане или еднократна приложимост.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР