Пулпо а фейра или Октопод по Галийски - ястие, което

...
Пулпо а фейра или Октопод по Галийски - ястие, което
Коментари Харесай

Пулпо а фейра

Пулпо а фейра или Октопод по Галийски - ядене, което би трябвало да се опита най-малко един път

Необходими Продукти

● октопод - 1.5 кг измит
● картофи - към 600 г
● червен пипер - за поръсване, по избор пикантен
● едра сол - за поръсване
● зехтин - към 7 с.л.

Начин на подготвяне

Пулпо а фейра е обичайно мезе плато от Галисия. Това е другото име на по този начин известния Октопод по Галисийски (Pulpo a la gallega)

А Фейра идва от времената, когато за пръв път се е популяризирал този метод на готвене и поднасяне на октопода по време на локална Ферия (Фейра с галисийски диалект).

Приготвянето на това ядене, или още известно като тапас, е елементарно, само че има своите тънкости.

Ще се постарая да ви ги изложа, с цел да се радвате на съвършен и достоверен резултат, в случай че се решите да опитате обичайното Пулпо а Фейра.

Можете да закупите октопода към този момент сварен, само че постоянно е по-добре да вземем свеж.

Тъй като е формиран от мускул, той би бил жилест, в случай че стартираме да го готвим незабавно. За разкъсване на мускулните му фибри, най-лесният и ефикасен метод е да замразим морския подарък. След това при отмразяването тънкостта е това да стане постепенно. Оставя се в ледник в много бездънен съд, тъй като ще отделя течност.

За да сварите октопода, сложете огромна тенджера с вода на мощен огън. Водата би трябвало да е толкоз, че да покрива морския подарък, само че не и прекомерно.

Когато заври бурно (и в никакъв случай преди това), потопете октопода, комфортно заловен за главата. Извадете и повторете три пъти. Процесът се назовава шокиране.

Потопете за четвърти път и оставете да си ври 15 минути на мощен огън и по-късно намалете до слаб за още 20 минути. Големи майстори на това плато споделят, че октоподът не би трябвало да става доста мек, а да е съвсем ал денте. Други пък го избират мек като масло. Вие си изберете по какъв начин предпочитате. Готовността му може да пробвате, пробождайки с нож някое от пипалата, и ножът би трябвало да влиза като в сварен картоф.

Има и различен вид на варене - при сдържан огън към 30 минути и по-късно при изключен котлон се оставя във водата, до момента в който изстине.

Следващият миг е да сварите картофите. За задачата не са нужни специфични указания, тъй като това всеки знае и може. Единствено бих предложила за по-автентично пулпо а фейра да извършите това във водата от варенето на октопода. Ако предпочетете този вид, знайте, че неизбежно картофите ще се оцветят, само че пък ще поемат от аромата на морския подарък.

При всички положения не изхвърляйте незабавно водата, тя служи и за различен значим миг.

За сервирането на този испански специалитет се употребяват дървени чинии, плоски, само че дебели. Всяка паница се потапя във водата от варенето и това си има своят смисъл и функционалност. По този метод се предотвратява зехтинът да попие в дървото, а остава напълно обгръщайки храната и се разрешава да емулгира смесвайки се с сосовете, отделени от октопода.

Нарежете картофите на шайби и подредете на един слой в дървената паница. Отгоре сложете октопода, нарязан наложително с кухненска ножица, пипалата на кръгчета, а главата на дребни късчета. Ще ви излязат към 3-4 порции.

Имайте поради, че тежестта на сварен октопод понижава с съвсем 50% от тежестта му, когато е недопечен.

За свършек поръсете щедро с прекрасен зехтин (много значимо! ) и с едра сол и червен пипер, като пиперът не би трябвало да е доста, с цел да не убие усета на морския подарък.

Насладете се на това чудно мезе в духа на Испания.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР