Пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни в Още от деня по

...
Пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни в Още от деня по
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Имунизираните срещу грип могат да се ваксинират срещу COVID

Пулмологът доктор Александър Симидчиев изясни в " Още от деня " по Българска национална телевизия предлагането си по какъв начин е допустимо побързо да се реализира имунизирането у нас. Той уточни, че в случай че пристигналите в страната ни дози бъдат сложени на толкоз пациенти, с колкото дози разполагаме сега, а реваксинацията бъде осъществена с постъпващите след това дози, то по този начин ще бъдат покрити повече хора. На въпрос дали реваксинацията би трябвало да бъде направена със същия тип препарат против ковид, той отговори, че на този стадий няма научни данни дали това е допустимо или невероятно.

" Това, което се знае сигурно, са научно потвърдените обстоятелства, за които имаме и съответните документи и регулаторните органи са разрешили този метод на имунизацията. Така че ние не можем да се отклоняваме от общоприетия добре написан регулаторен режим, на който са позволени тези артикули ", означи той.

Д-р Симидчиев акцентира, че имунизацията се слага по избор и колкото по-бързо се ваксинират първите искащи, толкоз по-бързо ще има опция да се извърши и реимунизацията. Той изясни, че седмица откакто му е сложена имунизацията стартира построяването на антителата.

" Очаква се до края на този интервал - до 21 ден, когато би трябвало да ми се сложи втората доза, да съм на 52% предпазен, а седмица след слагането на втората доза, отбраната да е 94% ", безапелационен бе той.Пулмологът означи още, че има задоволително научни данни, че с изключение на антитялозависимия имунитет, имунизацията, както и преболедуването, построяват клетъчен имунен отговор, който има паметов съставен елемент, т.е. той може да пази за доста по-дълъг интервал от време, само че за момента данните, с които разполагат медиците, са тези от клиничното изследване, което е по-малко от 1 година.

Д-р Симидчиев добави още, че данните, събрани досега, демонстрират, че се следи относителна консервативност на белтъка, против който се създава имунният отговор, което допуска, че имунизацията ще обезпечава доста по-продължителен имунен отговор. Пулмологът уточни, че не се чакат противопоказания при хора, имунизирани против грип, в случай че се имунизират против Коронавирус. Единствено предложи това да се направи в разстояние 1 месец сред първата и втората имунизация. Д-р Симидчиев съобщи, че натискът върху здравната система фактически е намалял, само че изрази безпокойство, че е допустимо скоро да има нов пик, защото доста хора не са спазвали противоепидемичните ограничения около новогодишните празници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР