Пуле – това е най-скъпото сирене в света. То се

...
Пуле – това е най-скъпото сирене в света. То се
Коментари Харесай

Най-скъпото сирене в света се произвежда в Сърбия 



Пуле – това е най-скъпото сирене в света. То се прави не във Франция или Италия, а в прилежаща Сърбия. Един кг от балканския деликатес коства 1000 евро.

Защо е толкоз скъпо и какво особено има в него, споделя „ Deutsche Welle “.


Производител на Пуле е Слободан Симич, пенсиониран сръбски политик. Също по този начин сегашен фермер и основател на естествен резерват „ Засабица “, където живеят над 300 магарици.

Когато се отдръпнал от политиката през 1997 година, Слободан основал място, в което да приюти животните, доста от които са били бити и експлоатирани от предходните си притежатели. Вероятно към този момент се сещате от каква суровина се прави скъпото сирене… Да, тъкмо от магарешко мляко.


„ Магариците са доста спокойни животни. Освен това са доста спестовни – намират сами на ливадата храната си, на нас съвсем не ни се постанова да ги храним “, споделя експолитикът.

С течение на времето той желае да направи нещо с млякото на магаретата, които отглежда. Но, това се оказва доста комплициран развой. „ За количеството мляко, което дава на ден една крава, на магарицата ѝ трябват 3 месеца. Те нямат огромно виме и би трябвало да се доят на ръка единствено “, споделя още Слободан Симич.

Магарешкото мляко има много характерен и блудкав усет. И е най-близо до човешката кърма. В него обаче няма казеин – протеинът, който е значим с цел да стане сиренето. Затова след години опити, Слободан налучква формулата – 60% магарешко и 40% козе мляко.

Слободан твърди, че не желае да става милионер. Той продава годишно не повече от 20 кг. Пуле. Намира цената на сиренето за доста обективна, тъй като за 1 кг. са нужни 25 литра мляко.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР