Пуерто Рико и първичните избори за президент на републиканците през 2024 г.

...
В надпреварата за номинация за президент на републиканците през 2024
Коментари Харесай

В надпреварата за номинация за президент на републиканците през 2024 г. Пуерто Рико ще прецени със своите 23 делегати — повече от която и да е от териториите на САЩ — и повече от първата в основният национален щат Ню Хемпшир, Делауеър и Мейн.

Островът, територия на САЩ, обикновено не привлича много внимание в началото на надпреварата, вероятно защото има тенденция да провежда първичните избори за президент след Супер вторник, когато ще гласуват най-много щати. Досега само един кандидат за президент на GOP 2024 е посетил острова, кметът на Маями Франсис Суарес, и той се отказа от кандидатурата си за президент.

Но републиканските кандидати за президент са водили кампания тук и може би поради късната си дата, тя може да изиграе роля в подпомагането на кандидат от Републиканската партия да достигне 1234-те делегати, необходими за осигуряване на номинацията. Джордж Х.У. Буш, сенаторът от Юта Мит Ромни и сенаторът от Флорида Марко Рубио, кандидатите на Демократическата партия Хилари Клинтън и бившият президент Барак Обама също посетиха по време на своите президентски кампании.

като каза на вестник в Пуерто Рико, че подкрепя държавността, но „за да бъде щат на Съединените щати, английският трябва да бъде основният език.“

Пуерто Рико, с население от 3,2 милиона , е единствената юрисдикция на САЩ, която е изцяло испаноговоряща и чийто основен език е испански.

Пуерто Рико участва в първичните президентски избори, но не и в президентските избори

Щатите определят победителя в президентските избори с избраните от тях избиратели. Тъй като Пуерто Рико е територия на САЩ, а не щат, неговите граждани не могат да гласуват на президентски избори. Въпреки това, като граждани на САЩ, жителите на Пуерто Рико могат да участват в първичните избори.

Но като цяло пуерториканците са донякъде откъснати от партийната политика на САЩ, до голяма степен защото политическите връзки на острова се въртят около статута на Пуерто Рико – тоест дали да подкрепят или не държавността или независимостта.

„По-голямата част от хората не знаят какво е да си демократ или републиканец...политическите партии в Пуерто Рико се занимават с местни проблеми и обикновено не се намесват в националната политика и ако коментират това е минимално и основната тема е политическият статус“, казва Луис Кармона, професор по политически науки в университета на Пуерто Рико.

Трите основни политически партии на острова представляват всеки избор относно своя статут: Новата прогресивна партия подкрепя държавността, докато Народната демократическа партия подкрепя териториалните връзки с континенталната част на САЩ, а Партията за независимост на Пуерто Рика иска независимост.

Необвързващ референдум през 2020 г. показа, че островът е разделен по този въпрос: 52% от жителите са гласували в подкрепа на държавността, докато 47% са гласували против, според местната държавна комисия. Докато всички местни членове на Републиканската партия са длъжни да подкрепят държавността, не всички членове на Новата прогресивна партия са републиканци.

В САЩ разрешаването на гласуване за държавност на острова имаше известна подкрепа от двете партии. Миналата година Камарата на представителите прие законопроект, който би позволил на пуерториканците да гласуват на обвързващ референдум за държавност срещу някакъв вид независим статут, но Сенатът не го разгледа. Гласуването на законопроекта в Камарата на представителите получи известна подкрепа от законодателите на Републиканската партия, но в Сената повечето републиканци се противопоставят на държавността на Пуерто Рико, така че нямаше достатъчно подкрепа за приемане на законодателството.

Първична активност

Исторически, избирателната активност на първичните избори в Пуерто Рико е много ниска. Според местната държавна комисия около 126 000 души са участвали в първичните избори на Републиканската партия през 2012 г., годината, в която Ромни печели първичните избори и републиканската номинация. Но през 2016 г., последният път, когато островът проведе първичните избори на републиканците, избирателната активност спадна значително с под 40 000 избиратели, които участваха, когато Рубио надделя. Тази година обаче първичните президентски избори се проведоха на различна дата от местните избори, което вероятно беше допринесъл фактор.

Всеки регистриран избирател може да гласува, тъй като Пуерто Рико има открити първични избори. Както е вярно за щатите, първичните избори на Републиканската партия в Пуерто Рико са всички.

Освен ако републиканците не положат по-големи усилия да се свържат с гласоподавателите на Пуерто Рико и техните проблеми, като държавността и икономиката на острова, която беше опустошена от урагани и от пандемията, тази ниска ангажираност на гласоподавателите вероятно ще продължи.

Един фактор, който обаче може да влезе в игра, са неотдавнашните усилия на Републиканската партия в междинните избори да ухажва латиноамериканците, които съставляват около 13% от електората. Председателят на Пуерториканската републиканска партия Анхел Синтрон твърди, че спечелването на Пуерто Рико би изпратило силен сигнал до други испаноговорящи гласоподаватели в цялата страна.

„Това е като препоръчително писмо, защото това е юрисдикция 100% испаноговоряща… спечелихте Не намирам друга юрисдикция като тази“, каза Синтрон.

„До степента, в която кандидатите започнат да посещават Пуерто Рико или започнат да говорят за него и се включат в нашите проблеми, ще има повече хора, които ще участват в анкетите“, добави той.

„Ние не сме барометър, но имаме електорална тежест“, каза Синтрон за ролята на острова в първичните избори. Той вярва, че пуерториканците „са консерватори по природа“. Според Световното проучване на ценностите за Пуерто Рико, публикувано през 2019 г., около 94% от жителите смятат семейството за най-важното нещо в живота си, следвани от работата си със 70% и религията с 65%.

Кога са първичните избори на републиканците в Пуерто Рико?

Островът обикновено провежда първичните избори след Супервторник, когато най-голям брой щати ще проведат първичните избори. През 2024 г. тази дата ще бъде 5 март. Републиканците от Пуерто Рико все още не са определили дата за своите първични избори, но източник каза на CBS News, че април е възможност. Ако битката за президентска номинация на Републиканската партия е близо, късните първични избори в Пуерто Рико може да се окажат решаващ фактор за кандидат, който се опитва да заключи необходимите 1234, за да спечели.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР