Пучдемон събра най-голяма подкрепа в Каталуния на евровота, след като

...
Пучдемон събра най-голяма подкрепа в Каталуния на евровота, след като
Коментари Харесай

Пучдемон с най-голяма подкрепа в Каталуния на евровота

Пучдемон събра най-голяма поддръжка в Каталуния на евровота, откакто получи правото да се кандидатира, макар че даже и да бъде определен, не може да встъпи в служба, защото преди да стане евродепутат, той би трябвало да постави клетва пред конституцията в родната Испания, където обаче е издадена заповед за арестуването му.

В гласуването за новия състав на Европейския парламент някогашният ръководител на Женералитата на Каталуния Карлес Пуигдемон завоюва по-голяма поддръжка в района от директния си противник Ориол Жункерас от Републиканска левица, оповестява електронното издание на испанския народен всекидневник El Pais.

Пучдемон, който избяга от Испания, с цел да избегне арест след едностранната декларация за самостоятелност от октомври 2017 година и в този момент живее в Белгия, завоюва 28% от гласовете в Каталуния. Жункерас, който остана в Испания и е арестуван в пандиза, събра 21%.

Партията на Пучдемон „ Заедно за Каталония ", политическа платформа, която включва членове на неговата Европейска демократическа партия (PdeCAT) и самостоятелни представители, завоюва две места в Европейския парламент.

Още трима членове от водената от него партия също бяха определени за депутати в долната камара на испанския парламент, само че правата им бяха анулирани поради продължаващия развой против каталунските сепаратисти.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР