Публикуваното днес експресно проучване Евробарометър“ показва широка подкрепа сред европейците

...
Публикуваното днес експресно проучване Евробарометър“ показва широка подкрепа сред европейците
Коментари Харесай

Европейците одобряват мерките срещу енергийната криза, както и подкрепата на ЕС за Украйна

Публикуваното през днешния ден експресно изследване „ Евробарометър “ демонстрира необятна поддръжка измежду европейците за ограниченията, подхванати през последната година, за отбрана на потребителите и сдруженията от нестабилните цени на силата, както и за дейности за поощряване на енергийната сигурност и екологичния преход. Проучването удостоверява и необятния консенсус измежду жителите на Европейски Съюз в интерес на стимулирането на конкурентоспособността на индустрията на Европейски Съюз, обвързвана с чистите технологии, както и по отношение на дейностите на Европейски Съюз, подхванати в отговор на съветското навлизане в Украйна, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

86 % считат, че е било важно да се подхващат начинания на европейско равнище за ограничение на непосредственото влияние на възходящите цени на силата върху потребителите и предприятията през последната година. Повече от 80 % поддържат това мнение по отношение на насърчаването на устойчивото потребление на естествените запаси (86 %), улеснението на взаимното закупуване на газ от страните — членки на Европейски Съюз, с цел да се подсигурява сигурността на доставките (82 %), построяването на партньорства с други участници на международната сцена, като Обединеното кралство, Съединени американски щати, Япония и Австралия (81%), намаляването на несъразмерната комерсиална взаимозависимост от страни, като Русия или Китай (80 %), и повишението на конкурентоспособността на европейската индустрия в региона на чистите технологии (80 %). Мерките на Европейски Съюз, ориентирани към ускорение на цифровата промяна, като в същото време се пазят потребителите, и към повишение на устойчивостта на стопанската система на Европейски Съюз, бяха възприети като значими надлежно от 77 % и 76 % от далите отговор.

Що се отнася до бъдещите дейности, 86 % считат, че газохранилищата в Европейски Съюз следва да бъдат запълнени, с цел да се избегне рискът от дефицит, 85 % — че Европейски Съюз следва да подтиква производството на чисти технологии в страните членки, а 79 % — че ограниченията на Европейски Съюз следва да са ориентирани към понижаване на потреблението на сила. 75 % от респондентите смятат, че Европейски Съюз следва да финансира взаимни планове в региона на защитата за създаване на стратегически отбранителни качества и технологии.

Освен това огромно болшинство от европейците считат, че войната в Украйна сочи необходимостта Европейски Съюз да подсигурява своята енергийна и икономическа сигурност (85 %), както и да ускори военното съдействие сред страните членки (75 %), като в същото време продължава да демонстрира взаимност с Украйна (71 %). 

Европейците продължават да утвърждават поддръжката за Украйна и украинците. 86 % поддържат продължаването на даването от Европейски Съюз на филантропична помощ на хората, наранени от войната, 77 % са съгласни Европейски Съюз да приема хората, бягащи от войната, а 71 % утвърждават налагането на стопански наказания против Русия. Почти две трети от европейците, надлежно 67 % и 65 %, считат, че Европейски Съюз следва да поддържа пътя на Украйна към европейска интеграция и включването ѝ в единния пазар. И най-после, 65 % са за финансовата и икономическата поддръжка на Украйна, а 57 % считат, че Европейски Съюз следва да подкрепи закупуването и доставката на военно съоръжение и образование за Украйна.

На жителите бяха също посочени някои ценности с въпрос дали те са най-добре въплътени от Европейски Съюз, от други страни по света, или в идентична степен и от двете. Около половината от тях считат, че Европейски Съюз най-добре въплъщава „ зачитането на главните права и полезности “ (53 %), „ общественото тъждество и благосъстоянието “ (50 %), „ толерантността и отвореността към другите “ (49 %) и „ мира “ (48 %). Веднага по-късно са „ солидарността с страните в Европейски Съюз и отвън него “ (46 %) и „ зачитането на природата и опазването на климата и околната среда “ (45 %). За всяка от тези полезности всеки шести респондент смята, че другите страни ги въплъщават най-добре, а съвсем всеки четвърти декларира, че са показани както от Европейски Съюз, по този начин и от други.

Експресното изследване „ Евробарометър “ по отношение на провокациите и целите на Европейски Съюз през 2023 г. беше извършено в 27-те страни членки сред 24 и 31 август 2023 г. Онлайн бяха интервюирани 26 514 жители на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР