Публикувано във факти.бг:Николай Георгиев от Харманли от 10 години работи

...
Публикувано във факти.бг:Николай Георгиев от Харманли от 10 години работи
Коментари Харесай

Строител със скандални разкрития за магистрала Марица

Публикувано във обстоятелства.бг:

Николай Георгиев от Харманли от 10 години работи по строителство и ремонт на пътища като лидер на грейдер. Участвал е в построяването на автомагистрала „ Марица “ като служащ във компания подизпълнител. Работи в строителството на сектора от пътния възел на пътя Димитровград-Хасково до вливането в автомагистрала „ Тракия “. Правил е насипа на 36-ия километър, който към този момент няколко пъти се ремонтира поради проваляне на платното.

Припомняме, че тази права от автомагистралата беше открита през 2015 година от куп министри, паралелно с премиера Бойко Борисов. Само няколко месеца по-късно започнаха главните поправки.

В изявление пред Тодор Кръшков от Haskovo.net Георгиев показа още детайлности по тематиката.

- Господин Георгиев, Вие сте строили този сектор от автомагистралата – региона 36-ия километър. Защо пътят пропада към този момент три четири пъти, и то все на едно и също място?

- Точно по този начин, става дума за сектор от към 200 метра. Там направихме насип с височина към 20 метра. Вложеният материал обаче не бе скална маса, както се прави, а … глина.

- Глина? Защо?

- За по-евтино, допускам. Използваше се материал от ровове в други сектори на автомагистралата. И се влагаше за създаване на този насип.От 20 метра височина на насипа 19.7 метра са глина, единствено 20-30 сантиметра от пласта под асфалта е от скална маса.

- На това ли се дължи пропадането на платното?

- Да. При трошения камък такова проваляне няма. Участвал съм в строителството на доста пътища, в това число на сектор от автомагистрала „ Тракия “ – от 99-ия до 108-ия километър.Там обаче всичко се правеше както би трябвало.

- Да разбирам, че глината поддава и на това се дължи пропадането и на платното?

- Точно по този начин. В основата на насипа има и улук. Но и той не бе изработен както би трябвало – от стоманобетон, а от ламарина. От дебела ламарина, само че и тя мъчно би издържала на тежестта. Никой не е проверявал, доколкото знам, какво е положението на водоскока, само че позволявам, че тръбата е смачкана и долу може би е заблатено.

- Никой ли не обърна внимание на това, че се влага глина, а не камък в насипа? Вие не питахте ли някого?

- Аз бях елементарен грейдерист. С машината се изравнява и профилира трасето. Кой ще ме пита мен? Но от опита си знам по какъв начин се прави.

- Добре де, напълно никой ли не видя по какъв начин се строи този сектор от автомагистралата?

- Идваха на инспекции. И шефът на АПИ, тогава Лазар Лазаров, и тогавашният министър Лиляна Павлова. Видяха по какъв начин се построява този насип.

- И нищо не споделиха?

- Нищо.

- С ремонта и полагането на спомагателни пластове асфалт този минус няма ли да се поправя? Последният път поставиха най-малко 30 сантиметра асфалт.

- И последният пласт ще пропадне. Ще сложат нов, тъй като автомагистралата още е в гаранция, след това още и по този начин. Когато основата не е от здрав камък, тя ще се сляга и платното ще пропада.

- Коя компания изпълняваше строителството?

- " Пътища Пловдив ". Аз работех във компания, която беше подизпълнител. Този сектор има и различен проблем.

- Какъв?

- Насипът на обособените платна се правеше настрана. Представете си, че всяка от лентите за придвижване има обособена основа. Така няма заварка сред частите на цялото платно и чакам в този сектор в скоро време автомагистралата да се разцепи.

- Това рисково ли е?

- Как да не е рисково?

- Как може да се оправи този проблем?

- Аз не съм пътен инженер. Но от 10-годишния си опит мога да кажа, че за първи път виждам по този начин да се построява скоростен път. Начинът е един – глинестата основа на насипа се отстранява, построява се още веднъж със скална маса и се асфалтира още веднъж. Няма различен метод. Иначе през няколко месеца секторът ще пропада, ще го ремонтират, до идващия път и по този начин до безспир. Или до момента в който стане някоя огромна пакост.

- Поемате прочут риск като обявявате тези скандални обстоятелства.

- Нещата би трябвало да се споделят. Нямам партийни или някакви други пристрастия или съображения. Искам единствено да се знае какво е същинското положение на автомагистралата, с цел да се вземат ограничения. Преди, както споделих, да стане огромна пакост. Вече се нагледахме на сходни нещастия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР