Публикуването на тези забележителни есета на български език е резултат

...
Публикуването на тези забележителни есета на български език е резултат
Коментари Харесай

Завист и благодарност на Мелани Клайн за първи път на български език

Публикуването на тези забележителни есета на български език е резултат от дългогодишното съдействие на основателя на плана доктор Светлозар Василев с „ Мелани Клайн Тръст “. Научната редакция е дело на доктор Светлозар Василев.

„ Завист и признателност ” и други писания 1946-1963 “ (превод: Милена Статева, 488 стр., цена: 42 лева.) ще бъде потребна както за експертите в региона на психотерапията, логиката на психиката и педагогиката, по този начин и за по-широката аудитория - и изключително за родителите, които се интересуват от вътрешния свят на децата. Това издание е замислено като допълнение към сборника „ Съвременна клайнианска психоанализа ", който показва приносите на водещи експерти от Европа и Англия в тази област.

Началните думи на най-влиятелното есе на Мелани Клайн съумяват да предадат най-важното ѝ обръщение – омразата и любовта са в непрекъснат спор от началото на живота, а завистта е най-разрушителната демонстрация на нагона към гибелта, която подкопава връзката с майката по метод, който може да повлияе всички следващи връзки. Именно поради значимостта на тези хрумвания „ Завист и признателност “ е определено за заглавие на най-важния том от събраните съчинения на Клайн. Той се състои от публикации, оповестени през последните 17 години от нейния живот. По думите на доктор Майкъл Фелдман, аналитик към Британското психоаналитично общество и Института по психоанализа в Лондон, книгата среща читателя с надълбоко хуманните приноси на Клайн към психоаналитичната процедура и ще бъде изключително скъпа за клиницистите, които работят с пациенти със сериозна патология, защото осветлява вътрешниясвят и комплицираните им връзки с хората.

Според доктор Айлин Макгинли, учащ и супервизиращ аналитик към Британското психоаналитично общество, „ редакторът, преводачът и издателството, които стоят зад публикуването на сборника, заслужават специфична хвалба за усилието тази значима книга да доближи до необятната българска публика. “

Мелани Клайн (1882–1960) е измежду най-важните фигури в психоанализата. Нейните хрумвания са от голямо значение за актуалната доктрина и процедура, а клиничните ѝ приноси не престават да се учат във всяка обучителна стратегия в света. Именно на Клайн изискуем описанието на най-ранните етапи на прочувствения живот и откритието, че първите връзки с майката са от основно значение за психологичното здраве на индивида през целия му живот. Сборникът „ Завист и признателност “ съдържа най-значимите ѝ проучвания върху вътрешния свят в норма и патология и ще е от забележителна изгода за необятен кръг читатели - родители, лекари, психолози, психотерапевти, както и за всеки любопитен към света на несъзнаваното.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР