Публикувана е за обществено обсъждане Наредба за правилна и безопасна

...
Публикувана е за обществено обсъждане Наредба за правилна и безопасна
Коментари Харесай

Държавата най-сетне въвежда строг ред за басейните в курортите, ще се проверяват задължително два пъти

Публикувана е за публично разискване Наредба за вярна и безвредна техническа употреба и поддръжка на детайлите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни, прилежащи към местата за настаняване.

Документът може бъде открит на формалната страница на Министерството на туризма, както и на портала за публични съвещания на Министерски съвет- strategy.bg. Наредбата се основава според наредбите на  Закона за туризма. 
С наредбата се уреждат вярната и безвредна техническа употреба и поддръжка на детайлите на плувните басейни. Тя обгръща само оборудванията на басейните, които са част от места за настаняване – хотели, къщи за посетители, вилни селища и други, както и балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.  
В плана на разпоредба се показва по какъв начин ще бъдат проверявани тези уреди и способените институции, които могат да ги инспектират. Заложено е плувните басейни да се ревизират два пъти в годината, в интервалите сред 1 април и 1 май и от 30 септември до 31 октомври. Инспекциите би трябвало да се правят от работна група, назначена от притежателите на обектите, в чийто състав са включени експерти с обучение и професионална подготвеност в региона на безвредната употреба и техническата редовност на всички детайли за вграждане, дестилация и помпи към плувните басейни. 
От инспекциите се сформират протоколи, които би трябвало да са единомислещо признати от всички членове на работната група и в него са включени данни за техническото положение и опциите за прилагане на оборудването. Според предложенията в наредбата той би трябвало да се пази и приложи в досието на оборудването. Последващият регулярен надзор ще бъде осъществяван от Държавната организация за метрологичен и механически контрол.    
В съществуващата все още правна уредба не се дава съответно определение за „ плувен басейн “, нито разграничава детайлите за вграждане, филтрацията и помпите на плувните басейни. Тя не дава изясненост кой поддържа, провежда, организира, управлява и реализира техническата редовност и безвредната употреба на детайлите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни, в сходство с техническите условия, правила и правила за сигурност. 
Срокът за публичното разискване на документа е 7 септември 2018 година Наредбата се приема с решение на Министерски съвет. Тя влиза в действие една година след обнародването й в Държавен вестник, а след публикуването притежателите и операторите ще имат 3 месеца, с цел да приведат в сходство обектите.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР