Публикуваме разследването на Център за изследване на корупцията и организираната

...
Публикуваме разследването на Център за изследване на корупцията и организираната
Коментари Харесай

По пътя на откраднати милиони от еврофондове: Имоти на българското Черноморие, лукс, вечери...

Публикуваме следствието на Център за проучване на корупцията и проведената престъпност (OCCRP).

19 милиона евро по план на Европейски Съюз за обезпечаване на храна за румънски жители потъват в ръцете на хипотетични членове на проведена незаконна група, които ги употребяват за нощувки в първокласни хотели, скъпи вечери и дизейнерски чанти. Репортери от мрежата на OCCRP за първи път разкриха кражбата през 2015 година, същия ден, когато румънските антикорупционни управляващи погнаха Агенцията за заплащания и интервенции в селското стопанство (APIA), която отговаряше за надзора на програмата на Европейски Съюз.

Четирима обвинени - двама от които съгласно прокурорите са част от незаконна тайфа, която полицията назова " Юнивърсалите " - в този момент са изправени пред съда по обвиняване в машинация. Делото е в ход. Къде са откраднатите пари обаче към момента не е обществено известно. По следите на някои от изчезналите средства обаче потеглиха кореспонденти от групата на OCCRP в Румъния и България.

Докато прокурорите споделят, че общо 26 милиона евро са изчезнали, репортерите се стопират на едни 19 милиона евро, които са били откраднати посредством съответен контракт. Парите са откраднати от стратегия на Европейския съюз, с която се обезпечават съществени хранителни артикули като брашно и олио на най-бедните жители в блока. През 2012 година APIA избра компания, наречена Viem Corporation Eood, като главен реализатор на плана, който изхранва към 2,5 милиона румънци с ниски приходи до края му през 2020 година

Без знанието на Европейски Съюз обаче Viem е следена от две фигури, за които се допуска, че са свързани с проведената престъпност в България. Изтекли банкови записи демонстрират, че за един ден през октомври 2012 година Viem е откраднал 19 милиона евро, предопределени за програмата за продоволствена помощ. След това обаче парите са ориентирани през мрежа от офшорни компании от Кипър по целия свят и назад в Европа.

Хиляди евро са пръснати по първокласни хотели, вечери в скъпи заведения за хранене и покупка на дизайнерски чанти, демонстрират извлечения от кредитни карти. Свидетел твърди пред прокуратурата, че парите са пристигнали от корупционната скица. Според него също така част от откраднатите средства са вложени във фабрика и са употребявани за закупуване на апартамент на българското Черноморие. Репортерите нямаха достъп до банкови регистри, с цел да дефинират дали откраднатите пари на Европейски Съюз са употребявани за тези вложения. Но документите от аграрен и корпоративен указател демонстрират, че хората, свързани със схемата, имат жилището на морето и фабриката, която създава дървесни пелети за печки.

Прокурорите настояват, че Viem е бил скрито следен от Мила Георгиева - доведената щерка на някогашен началник на българската митническа работа, съгласно български медии - и Иван Танев, наследник на някогашен български министър на земеделието от държавното управление на Любен Беров, който е бил сътрудник на Държавна сигурност.

В схемата се намесва и румънецът Сорин Газдак.

Мъжът, който сега е съден по друго дело за измамаза няколко милиона евро, получил указания от Газдак по какъв начин да подпише документите за доставката на брашно. Газдак отхвърля да има общо със схемата и показва, че е бил реализатор на Viem, нает от Танев. Газдак е съден в румънската столица Букурещ, където пред правосъден развой са изправени и Танев и Георгиева. Нито един от тях не отговори на претенции за коментар.

APIA също отхвърля коментар, базирайки се на конфиденциалност и правосъдно дело, което е завела против банка, която е предоставила гаранции на Viem.

Аванс от 19 милиона евро

Предполагаемата машинация с хранителни помощи е относително елементарна. След като прави няколко същински доставки на брашно, Viem отива при в APIA през 2012 година и желае 19 милиона евро в задатък, с цел да закупи количества в по-голям мащаб. Служител на Агенцията за заплащанията и интервенции в селското стопанство изплаща парите на компанията, само че вместо сметката да бъдат преведени по сметката в съответна банка в София, Viem желае те да бъдат изпратени по друга сметка в Кипър, открита от юрист на име Орестит Шамбартас.

След това парите са канализирани от сметката на Viem в Кипър през три офшорни компании, като една от тях изпраща 5 милиона евро по банкова сметка на друга задгранична компания, записана в Хонконг, благосъстоятелност на кипърска компания, следена от въпросния юрист.

Банковите документи демонстрират, че през декември 2013 година към 200 000 евро са били преведени от тази компания в друго офшорна компания, която съгласно очевидци е следена от майката на Мила Георгиева.

По-рано същата година още половин милион евро отиват по светката на записаната в България M&M Corporation, благосъстоятелност на Мартин Георгиев - наследник на Мила Георгиева, съгласно показания на очевидци. Според показанията им всички тези прехвърляния идват от откраднатите 19 милиона евро.

На хартия Viem беше благосъстоятелност на малоимотен българин, който твърди пред прокуратурата, че е " мним админ на компанията " и подписва огромен брой документи в подмяна на пари в брой. APIA обаче няма мотив да се съмнява в легитимността на Viem, тъй като банката, която подсигурява за компанията, е една от най-големите в България. Институцията дава финансова гаранция за до 31 милиона евро за всевъзможни средства по APIA. Прокурорите споделят, че Танев е играл значима роля за приемането на гаранциите от тази банка, която дава обещание да заплати без закъснение оборване или нужда от даване на спомагателни доказателств, в случай че парите изчезнат от програмата на Европейски Съюз.

Когато това се случва обаче, банката оспорва гаранциите и твърди, че не носи отговорност, защото в никакъв случай не е получавала парите. APIA завежда дело, само че през 2021 година арбитър постановява, че сходни гаранции не са годни без заем, който да ги хастари. Банката отхвърля коментар. Кипърският юрист - също.

Хотели и чанти

Изтекли банкови записи демонстрират, че офшорната компания, записана в Хонконг и част от схемата, е била употребена за откриването на две кредитни карти за хипотетични съдружници на Георгиева, които са били употребявани за разноски в цяла Европа през 2014 година Една от картите е употребена за изтегляне на пари в брой на банкомати в Гърция като става дума за няколко хиляди евро. Другата е употребена в същия ден за първокласни покупки във Франкфурт. Харчовете включват престой от 800 евро в хотел и 388 евро ресторант от висок клас.

Същата кредитна карта е употребена за закупуване на чанта Louis Vuitton за 2150 евро от един от комерсиалните обекти на дизайнера в града. Направено е и заплащане от 5000 евро към представителството на " Мерцедес ". След това банковите записи демонстрират заплащания за газ в Австрия и Сърбия на връщане към Гърция.

Част от откраднатите пари също са били ориентирани в парцели, съгласно показанията на очевидци в документи на прокуратурата.

Иван Коста, който призна, че е провел колета на брашно и е участвал на срещи с Георгиева като част от хипотетичната машинация, твърди пред прокуратурата, че тя е купила парцели благодарение на другари и семейство. Той е бил предизвестен от Георгиева да не споделя на управляващите това, което знае. В момента Коста живее под непрекъсната полицейска защита.

" Мила Георгиева ме заплаши, че ще ми счупи ръцете и краката, в случай че загатна това, което видях в Румъния, т.е. случилото се в APIA ", показва Иван Коста съгласно досието на обвиняването.

Според информацията парите от Европейски Съюз са били преведени в сметка, зад която стои българската компания Villa Overseas. Синът на Георгиева е получил пълномощие за компанията, а майка й управлява банковата й сметка. След това парите били преведени в друга българска компания. Част от парите " са извадени в брой и къща и апартамент на морето са купени с тях от близка другарка на Георгиева ".

Такава близка другарка е Цветелина Тасева, някогашен управител на M&M Corporation. През 2013 година, година откакто 19-те милиона евро изчезват, тя купува парцел на българското Черноморие благодарение на своя компания - Sea and City Villa Properties.

През 2019 година собствеността върху компанията е трансферирана на майката на Георгиева, която има апартамент на пети етаж в курортен комплекс на Слънчев бряг, който се намира на към 95 километра южно от град Варна, съгласно имотния указател.

Пред прокуратурата Коста показва, че апартаментът е закупен със средства от откраднатите 19 милиона евро.

Villa Overseas – компанията, следена от майката и сина на Георгиева, изпраща пари под формата на заем на M&M Corporation. Според показанията на Коста през 2013 година са вложени пари във фабрика за произвеждане на дървесни пелети за печки в Елен Пелин, село на към 27 километра източно от София.

Делата на Танев и Георгиева за първи път бяха изпратени за разглеждане през май 2019 година, само че към момента не е избрана дата.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР