Публикуваме отвореното писмо без редакторска намеса:Скъпи приятели, клиенти, съграждани…Казвам се

...
Публикуваме отвореното писмо без редакторска намеса:Скъпи приятели, клиенти, съграждани…Казвам се
Коментари Харесай

Цветар от София написа отворено писмо: Стига с това даряване на пари вместо цветя! Това е безсърдечно!

Публикуваме отвореното писмо без редакторска интервенция:

Скъпи другари, клиенти, съграждани…

Казвам се Любомир Каменов. Собственик съм на магазин за цветя, работещите за мен са осем, а три от девойки са щастливи млади майки. Мога умерено да кажа, че 8 фамилии разчитат на работата си тук, в това число и моето и 11 месечната ми дъщеричка. Ние работим в тази сфера, тъй като оценяваме значимостта на цветята в всекидневието ни. За страдание съм наскърбен от набиращите известност популистки акции “Дарете пари, вместо да поднесете цвете ”. Тези акции стартират да се случват на всички огромни празници, без някой да се замисли какво значи това за нас и традициите.Дори в най-скоро време чакаме да чуем и апел “Недейте да поднасяте цветя - ВЪОБЩЕ, дарете парите! ”.

Чудя се каква щедрост би било това, да лишиш фамилиите на работещите в цветарския отрасъл и да дариш на различен нуждаещ се?! Не ме разбирайте неправилно, аз, сътрудниците ми, чиновниците ми, фамилията ми, сме ЗА благотворителността, и я вършим, само че не за сметка на някой различен и за сметка на традициите, полезностите и уважението! И освен по празници, вършим я целогодишно, под една или друга форма! Ние сме ЗА подаването на ръка на нуждаещ се, само че в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ за сметка на различен, за сметка на традиция или полезност, тъй като по този начин единствено ще създадем още едни нуждаещ се, в опита си да помогнем! Чудя се след време, дали на първият си образователен ден, дъщеричката ми ще й бъде неловко в случай че сервира едно нежно цвете на учителката си, на индивидът, който ще я учи на почитание, морал и обичаи! Дали към момента на 24-ти Май ще бъде признато да се сервират цветя в символ на почитание към БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА? Дали на 18-ти Юли, поднасянето на цветя на паметника на ВАСИЛ ЛЕВСКИ, в символ на благодарност за делата му, ще бъде недопустимо? Или пък ще загърбим с лека ръка ролята на Майката, дано да зачеркнем и 8-ми Март от календара!

Като че ли към този момент не осъзнаваме какъв брой вреди нанасяме с една простичка акция “Дарете парите, вместо да вземете цвете! ”. Започваме да се трансформираме в едни безсърдечни същества, за които празниците не са празници, а са ден за “благотворителна акция ”. Като че ли не разбираме каква значимост имат цветята в нашият живот, обичай и просвета, какво почитание и самопризнание значат за получаващите ги, какъв брой самостоятелна, достоверна и прелестна става една женитба с пъстротата на цветята, какъв брой свято и естествено е всяко кръщене с китка здравец и цъфнали маргаритки!

Хора, недейте да забравяте, цветята съпътстват човечеството още от самото му начало! Те са нещото, което прави деня от сив – пъстър, благоуханен и прелестен, те са нещото, което прави всеки дом, женитба, кръщене и рожден ден по-специален! Недейте да обръщате тил на традициите, те са нещото, което ни прави хора и ни придава характерност! Дарителските акции би трябвало да оказват помощ безплатно, а не да вредят и затриват нашата история, нашите обичаи, нашите емоции….

Защото цветето е ЕМОЦИЯ, ПРИЗНАТЕЛНОСТ, БЛАГОДАРНОСТ, ОБИЧ, СПОМЕН, ЗНАК!

София, 15.09.2017 година
Любомир Л. Каменов
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР