Публикуваме отворено писмо от КНСБ, изпратено днес до премиера акад.

...
Публикуваме отворено писмо от КНСБ, изпратено днес до премиера акад.
Коментари Харесай

КНСБ към премиера: Настояваме за писмена информация относно Споразумението 

Публикуваме отворено писмо от КНСБ, изпратено през днешния ден до премиера акад. Николай Денков, по отношение на осъществяването на постигнатите договорености по Споразумението сред протестиращите енергетици и миньори и държавното управление, подписано при започване на октомври 2023 година

" Уважаеми господин Денков,

На последната среща, извършена по Ваша покана на 10.01.2024 година, състояла се без авансово конкретизиран дневен ред и макар настояванията ни за следващ път без протокол, беше изработен опит за обзор на Споразумението, признато от Народното събрание на 04.10.2023 година Бяха повдигнати и редица други въпроси, свързани както с енергийния бранш, по този начин и с реализиране на обективен преход към климатична индиферентност, които останаха без отговор. За нас по този начин и не стана ясно по какъв начин държавното управление прави оценка осъществяването на постигнатите договорености по Споразумението. В тази връзка КНСБ упорства в най-кратки периоди да ни бъде предоставена писмена информация по осъществяването на всички точки от Споразумението от 04.10.2023 година, след което да се организира среща за разискване на направеното и вижданията на държавното управление за последващи дейности.

В допълнение, настояваме в дневния ред на предстоящата за насрочване среща да бъдат включени следните въпроси:

1. По Пътната карта за климатична индиферентност:

На срещата на 10.01.2024 година беше подложен въпросът за нуждата от смяна на Пътната карта за климатична индиферентност в посока на конкретизирана на понижение на въглищните мощности през 2027 година КНСБ не приема направеното предложение от министерство на енергетиката, като настояваме да ни бъде посочена нуждата от такава смяна на Пътната карта, която към този момент е показана на Европейска комисия и призната от нея.

2. Напрежение измежду работещите в Комплекса " Марица Изток “

В дните след срещата, извършена на 10.01.2024 година, нараства напрежението измежду работещите в комплекса " Марица изток “, подбудено от неяснотата обвързвана с

индустриалните стратегии и вероятни съкращения на личния състав в мините и централите. В тази връзка настояваме за доклад на признатите ограничения от държавното управление за правене, разискване и приемане на национална стратегия за компенсиране на служащите и чиновниците, наранени от закриването на Топлоелектрическа централа и въглищни мини.

3. Информация за гарантиране работата на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 “

Настояваме за цялостна и настояща информация за подхванатите законови и нормативни ограничения да се подсигурява работата на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 “, като главен детайл от сериозната енергийна инфраструктура на страната.

4. Информация за систематизиране на средствата по Фонда за обективен преход

След утвърждение от Европейска комисия на ТПСП пред Комитета за наблюдаване на ПРР беше показан план за първо изменение на Индикативната годишна работна стратегия (ИГРП) за 2024 година по стратегия " Развитие на районите “ 2021-2027(ПРР) главно по Приоритет 4 " Справедлив преход “. В показания план липсват плануваните 204 млн. евро за рекултивация на терените в " Мини Марица изток “, което слага под въпрос опциите за различна претовареност на миньорите. Подчертаваме, че разпределението на средствата на Фонда за обективен преход за следващ път беше направено без авансово координиране със синдикатите, заради което от КНСБ на последните две съвещания не дадохме единодушие за включване на Приоритет " Справедлив преход “ в ПРР.

5. Създаване на Комитет за наблюдаване по осъществяване на промените и вложенията по самодейността NextGenerationEU

В свое писмо до Министъра на финансите КНСБ предложи да бъде основан Комитет за наблюдаване по осъществяване на промените и вложенията по самодейността NextGenerationEU с присъединяване на обществените сътрудници на основата на правилото на партньорство и съдействие. Това обгръща както механизма за възобновяване и резистентност, по този начин и Фонда за обективен преход и REPowerEU, осъществени посредством НПВУ и ТПСП. До този миг отговор по това наше искане не е получен. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР