Публикуваме интервю с бившия премиер Кирил Петков, споделено в :-

...
Публикуваме интервю с бившия премиер Кирил Петков, споделено в :-
Коментари Харесай

Кирил Петков: За 7 месеца направихме ужасно добри стъпки

Публикуваме изявление с някогашния министър председател Кирил Петков, споделено в:

- Г-н Петков, през октомври в изявление за “24 часа” обявихте, че Румен Радев има качествата да е отпред на страната. Още ли мислите по този начин?

- Всеки път, когато споделям нещо, го имам вяра. Нашето служебно държавно управление действително беше първото пропукване на статуквото и истината е, че то нямаше по какъв начин да бъде действителност без него. Оттогава се видя, че имаме разлики в някои от политиките през тези седем месеца - за “Газпром”, за външната политика. Но в този миг не съм аз, който би трябвало да каже дали има качествата да е президент, а българските жители.

- Освен “Газпром” какво друго ви скара? Много преди проблемите с Русия той се опита да ви сложи юзди за Северна Македония.

- Президентът няма да върви на избори през октомври. И цялата драма скарани ли сме, или не, не мисля, че е тематика. Много по-важно е какво мислим за другите политически партии. Заявката, че няма да създадем държавно управление с Бойко Борисов и ГЕРБ, е нещото, което в този миг гласоподавателите би трябвало да знаят. Всеки може самичък да оцени дали неговият фаворит се е справил добре, или не.

- Вие казвате, че с ГЕРБ може, само че без Борисов, той пък отвърна, че Политическа партия са доста приятни без Кирил и Асен. Това опълчване на персонална основа няма ли да ни докара до още едни избори през февруари?

- Не, в противен случай. Аз в действителност имам вяра, че този път ще имаме 121 депутати. Предния не ни доближиха 4-ма депутати и имам вяра, че този път тези четирима ще са от другата страна. Вярвам, че хората усетиха, че за тези 7 месеца ние направихме извънредно положителни първи стъпки. Да, безспорната смяна ще отнеме повече от 7 месеца, само че първите стъпки са факт. На Капитан Андреево се случи действителна смяна и спряхме пестицидите да влизат в кухнята на българите. Насочихме 2 милиарда лева към младите фамилии и пенсионерите, вместо да отидат в джоба на осем индивида. Социалните ограничения също бяха невиждани, в това число и това, че цената на тока не се качи. Мисля, че хората видяха, че посоката е вярна, първата стъпка е добра и в този момент идната ни задача е да си довършим работата.

- И с кого?

- С “Демократична България” и Българска социалистическа партия.

- Вие удовлетворен ли сте от партньорството с Българска социалистическа партия? Те се държаха по същия метод като партията на Слави Трифонов.

- Имаше една доста огромна разлика. Да, имахме разлика в идеологиите за някои неща, само че това, което споделяха, че ще създадат, го правеха. И имахме предвидим сътрудник. Те не ни изненадваха, не бяха подмолни. Съвсем обикновено е да имаме разлики. Но е доста значимо в една коалиция тези разлики да са ясни, да е ясно въз основата на какви правила са и да можем да стигнем до консенсус. И това го направихме нееднократно с Българска социалистическа партия.

С “Има подобен народ” беше тъкмо противоположното - от реториката “ние сме най-хубавите ви съюзници” до “ще ви падне държавното управление, в случай че не ни дадете еди-какви си поръчки в МРРБ”. Този вид изненади и задкулисие доведоха, че ние към този момент не знаехме с кого приказваме. Аз към момента не съм сигурен дали в Има Такъв Народ сме говорили с хората, които вземаха решенията. Със сигурност Балабанов не беше индивидът, който взема решенията, сигурно и Тошко Йорданов не беше. Слави Трифонов също не съм сигурен, че беше индивидът, който вземаше финалните решения. И там ние не знаехме кой ни беше същинският сътрудник. Докато с Българска социалистическа партия знаеш - сядате с Корнелия Нинова, тя има изпълнителен съвет и знаеш какви са дейностите и какви са разликите.

- А за какво позволихте на Българска социалистическа партия да създадат в горите това, което не позволихте на Има Такъв Народ с пътищата? Вие накарахте депутата си Александър Дунчев да замълчи макар злоупотребите.

- Александър Дунчев в никакъв случай не замълча. Ние не можем да накараме никой наш народен представител да замълчи. Всеки си носи отговорността. Ще видите, че Дунчев, макар че не се координираше и доста пъти имаше лично мнение, друго от партията, ще бъде поканен за лидер на наша листа. При нас няма послушковци, а хора с обща идея. Никой никого не може да накара при нас да замълчи. Ако това се случи, предназначението ни като партия ще се промени до нещо, което не бих желал да видя, че сме стигнали.

- Къде са вашите персонални неточности, с цел да се провали държавното управление?

- Направихме доста неточности, само че с нито една не нарушихме правилата си. И в действителност това, че се провали държавното управление, беше същинското доказателство, че ние не сме подготвени да създадем безпринципни покупко-продажби. Ако бяхме дали средствата на пътищарите по метода, по който искаше Има Такъв Народ, щяхме да сме още на власт.

Ако бяхме създали евро-атлантическа коалиция с ГЕРБ, щяхме да сме на власт с втория мандат. Ако бяхме си затворили очите за съществени корупционни практики, несъмнено и Движение за права и свободи щеше да ни поддържа. Това, че не го направихме, е нещото, с което сме най-горди. Не ни е значима политическата поддръжка в Народното събрание, а това, което обещахме на гласоподавателите, да се извърши. И тази битка ще идва на стъпки. Като показахме, че не сме подготвени да създадем безпринципни стъпки, се надявам, че българският гласоподавател ще го оцени и ще ни даде шанса за втора, трета и четвърта стъпка.

- Не намирате ли личната си виновност в това, че вие не сте били диалогични. Тошко Йорданов ви дефинира като един по-образован и хубав Бойко Борисов?

- Когато успяхме да бъдем консенсусната страна сред Демократична България, които желаеха незабавно да изпратим оръжие за Украйна, и Българска социалистическа партия, която сподели “нито един куршум”, това демонстрира същинската ни опция да сме диалогични. Когато имате ясни идеологически разлики, там сме повече от диалогични, тъй като няма един правилен отговор. Но когато имате едни хора, които желаят да откраднат, няма по какъв начин да сме диалогични. И няма да бъдем. Ще бъдем извънредно недиалогични за хора, които желаят да ограбят публичните средства и да изпълнят джобовете си. Към тези хора ще бъдем екстремално недиалогични, за всички останали, които желаят да променим България, само че имат разнообразни визии по стопанска система, налози и прочие, ще бъдем най-диалогичният сътрудник.

- С Гроздан Караджов сте имали разлики по какъв начин да се харчат парите за пътищата, само че какво ви скара с Теодора Генчовска?

- Тя от самото начало имаше доста сложна задача да се пробва да играе по свирката на партията, която я беше издигнала, макар че осъзнаваше, че това не е българският интерес. И мога да я поздравя, че тя съумя да стигне до единствената допустима договорка за Северна Македония, която беше толкоз сполучлива за България, че цяла Македония излезе на площадите, само че все пак се одобри. И го направи, макар че нейният партиен водач пееше “Македонияяяя” безусловно безсмислено и бяха срещу всичко.

Генчовска беше сред чука и наковалнята, сред това, което би трябвало да се направи и което беше и нашата политика, и това, което Слави и Тошко я караха да прави. Тя нямаше нищо общо с Гроздан Караджов, при който просто едни средства трябваше да се усвоят от осем компании по непрогледен метод, ние не го позволихме и държавното управление падна. Когато казахме, че ще има 2,2 милиарда лева за обществени помощи, за пенсии, за 25 ст. понижение на цената на горивата се разбра, че няма да има 3,9 милиарда лева за пътищарските компании.

- Не се съгласихте да дадете тези пари на пътищарите, а в това време изляхте доста по-голям запас в помощи за бизнеса на калпак да си заплаща тока. Така действително бизнесът печелеше повече, като харчи повече ток.

- Така е. Но това беше най-правилното нещо да вкараме 4 милиарда лева в помощ на бизнеса, тъй като един план за енергийна успеваемост лишава най-малко година. А тук имаше потрес, който пристигна от войната, и в случай че не бяхме налели тези запаси да помогнем на бизнеса, инфлацията щеше да е доста по-голяма и щяхме да имаме банкрутирали компании. Дългосрочно обаче в Плана за възобновяване и развиване има доста положителни ограничения за енергийна успеваемост, слънчеви съоръжения на заводи, спомагателни изолации на постройките. Ние поехме шока, с цел да дадем въздух на бизнеса, и това беше една от най-успешните стопански ограничения.

- И най-после се оказа, че средноевропейската инфлация е доста по-ниска от българската и не можем да приказваме единствено за привнесена.

- Има два съставния елемент. Първо, доста от страните мерят инфлацията след помощите. Българското премерване е преди помощите и оттова има един марж. Второто - колкото една страна е по-бедна, толкоз по-голям % от потребителската кошница е храна. Храните в цяла Европа се качиха повече, в сравнение с други позиции, което направи тежестта на храната в българската кошница по-голяма. Реално, в случай че извадим тези два детайла, мисля, че сме навръх европейските равнища на инфлацията.

- Нямаше ли да е още по-ниска, в случай че бяхте клекнали на “Газпром” да плащате в рубли?

- Това е доста забавна опорка. Договорът с “Газпром” е със следното ценообразуване, първо имаме 70% тежест на газовата цена в Европа. С други думи, сега газовият пазар в Европа е на 200 евро, т.е. 140 евро е единствено газовата съставния елемент. Само тя ни качва на 280 лева на мегават. Отделно имаме компонентата газьол, която качва най-малко още 20 лева и към този момент сме на цена от 300 лева на мегават, в случай че през днешния ден “Газпром” ни продаваше.

И тук опорката е да се съпоставят остарели цени на “Газпром” с нови цени на неруски газ. И най-интересното е, че това го приказват и ГЕРБ, а те през 2020 година предоговориха компонентата на европейския газов пазар да влезе в цената на “Газпром”. Ако са почтени, би трябвало да кажат, че през 2020 година са сбъркали. Другата опорка е, че ние нито за миг не прекъснахме контракта с “Газпром”. Всеки ден изпращахме поръчка за количествата, които ни трябват. И казвахме:

Моля, дайте ни тези количества, плащаме си, както желаете. Даже първоначално изпратихме 50 млн. $ и те ни ги върнаха. Това го направихме, с цел да сме изрядната страна и като отидем на трибунал, ще ни помогне да потвърдим, че сме изрядни. И през днешния ден договорът действително не е пресечен. Второ, настояват, че ще е доста по-евтин газът. Ами няма да е по-евтин. Но вижте Германия. Те заплащат в рубли, само че “Северен поток I” не дава обещаните количества. Италия също заплаща в рубли и не получава задачите количества. Как тогава ще отидем в отоплителния сезон с снабдител, който не дава на никого контрактуваните количества, промени нашия контракт едностранно. Това са химери и опити за заблуждаване на популацията.

- А по какъв начин отиваме в зимния сезон със седемте танкера, които нито е ясно дали са контрактувани, нито къде ще разтоварят?

- Първо, азерският газ за разлика от съветския не е функционалност на газовата борса в Европа. Заради това техните цени са 4 пъти по-ниски от съветските. Тези цени влизат сега, в който на гръцката връзка ѝ се даде акт 16. Така за 1/3 от количествата цената ни пада доста. За другите количества - ние договорихме седемте танкера под изискване до 19 август държавното управление да удостовери. Това се назовава алтернатива. Обикновено тези варианти костват пари, а ние успяхме да договорим без пари. Тоест служебното държавно управление може да се откаже, без да заплаща, или да одобри тези количества. Седемте танкера плюс азерския газ биха били задоволителни да покрием зимните си потребности.

- И къде тъкмо ще бъдат разтоварени?

- За октомври и ноември бяхме договорили за Гърция напълно действителни благоприятни условия за слот. А декември, януари и февруари би трябвало да се видят опциите сред Гърция и Турция.

- А за какво, откакто е толкоз добра тази договореност, не подписахте контракта? Още повече че месец по-рано казвахте, че длъжностен кабинет на Радев ще ни върне в орбитата на Москва.

- Успяхме да договорим тази алтернатива да се купят седемте танкера с ясни условия и ясна цена, която е 30 $ под пазара. Но това стана в последната ни седмица. Не искахме да се чува, че в последния ден сме подписали, без да даваме правото на новото държавно управление да оцени обстановката. При толкоз ясно контрактувани условия взехме решение, че е колегиално да се даде опцията да бъде изпълнена от идващото държавно управление и те сами да се уверят, че това са най-хубавите благоприятни условия. Ако намерят нещо по-добро, да вземат него.

- Съжалявате ли, че арестувахте Бойко Борисов, и то нелегално? Така май по-скоро му дадохте индулгенция, в сравнение с да постигнете нещо.

- Докато този основен прокурор е там, където е, всеки арест на Бойко Борисов ще бъде погрешен и противозаконен.

- Ама той съдът разгласи ареста за противозаконен.

- Да и глобиха полицията с 300 лева Истината е, че до момента в който нямаме работеща прокуратура или до момента в който Европрокуратурата не стигне до доказателства, а тя и сега работи, ние няма да имаме стабилно правосъдие за Борисов. Той държи тези хора, най-вероятно има компромати против тях или имат секрети един към различен. И тази подмолна сделка го държи постоянен. Но ние показахме, че имаме смелостта да създадем първата стъпка. Не мисля, че има друга политическа мощ, която би посмяла макар цялото задкулисие, макар че службите не са наши, да даде свободата този арест да се случи. Аз мисля, че гласоподавателят видя, че нас не ни е боязън. Сега ще види, че ние събираме опит. И до момента в който първия път се учехме да имаме всички лостове на ръководството, а и те действително не бяха наши, към този момент знаем къде са проблематичните места и с този опит и същата липса на боязън е въпрос на време и на 121 депутати.

- Това ми звучи като закана отново да арестувате Борисов, само че този път по-успешно.

- Не. Аз не съм индивидът, който може да го арестува. Но закононарушенията, които наподобява, че е направил, са толкоз очевадни, че всяка работеща прокуратура, в това число и европейската, ще стигне до същината. Не би трябвало да има политически чадър и хората видяха, че никой не може да ни въздейства и не слагаме чадъри над никого. И сме решени да стигнем до такава степен, докъдето би трябвало.

- Какво се промени във философията ви за ръководството? През октомври беше: първо политиките, след това хората, а най-после се заинатихте да пратите тъкмо Бойко Рашков в КПКОНПИ.

- Оказа се, че единствено институционалната рамка не е задоволителна. Опира се и до хората. И двете дружно могат да трансформират нещата. Ако сложите на най-хубавия закон и институция един човек, който е подвластен, или е корумпиран, законът никаква работа няма да свърши. След 7 месеца ръководство ясно виждаме, че верните хора с вярната институционална рамка е рецептата за краен триумф.

- Казахте, че първия път сте се учили. Нямате ли чувството, че не разбирахте и към момента не разбирате страната и я третирате като ръководството на компания?

- Ясно разбираме кои механизми стопират страната да работи. И към този момент ни е безусловно ясно кои са петте основни звена, от които би трябвало да стартираме още по-ясна смяна. Троянският кон, който имахме в лицето на Слави Трифонов, не ни даваше тази опция. Ако видите и програмата, с която завършихме, там към този момент не са общи параграфи и приказки, а ясни и точни неща. Тази опорка, че не разбираме от ръководство, е безусловно погрешна, тъй като бяхме министри, бяхме в ръководството на една от най-сложните обединения, видяхме къде са слабите звена и можем да сме още по-ефективни. Само един образец. Аз персонално виждам като неточност, че всяка партия си имаше нейно министерство. С това искахме да покажем, че всеки носи отговорност за дейностите си. Това се оказа неточност, тъй като би трябвало да има надзор. И взаимният надзор става с замяна на зам.-министрите като най-малко. Това ще е смяна, която ще създадем в сглобката на бъдеща коалиция.

- А кой изиска тази феодализация на министерствата?

- То не беше феодализация. Идеята беше всеки да си поеме отговорността и тя да е ясна, а не да спорим чия е виновността, че нещо не се е случило. Но видях, че оперативният надзор е по-голям от заплахата да се размие отговорността.

- Наричате Слави троянски кон. А вие не знаехте ли кой е той, преди да подпишете за обединението?

- Честно, не знаех. Знаех, че е нехарактерен политик, че има заплаха да има недобри другари, само че мислех, че той е индивидът, който взима решения. А седем месеца по-късно не зная кой взима решенията при него. Има Такъв Народ в никакъв случай не се знаеше на кого ще се обадят за съответно решение. Той Слави си сподели, че Орлин Алексиев му е другар от 20 година А кои са другите другари? Това е задкулисие. И за идващото държавно управление желаеме да знаем кой е всеки, който взема решения. За изборите има явен вододел. Или старите мутренски времена, или новия метод, където строим институционално, и всички, които взимат решенията, са забележими и носят отговорност. Избирателите да решат желаят ли да се върнем към мутренските похвати. И като споделих за тях, в последните 30 дни има над 3500 публикации против мен, “Продължаваме промяната” и Асен Василев. Това е една голяма промишленост, която бълва против нас всевъзможни черни пиари, с цел да опита да ни спре.

- Няма да се договаряте с ГЕРБ и Движение за права и свободи, а бихте ли преговаряли с “Възраждане” и Стефан Янев?

- При Стефан Янев и “Възраждане” казусът е, че желаят да заменят посоката на България и изцяло да трансформират геополитическото ни позициониране. Условията на “Възраждане” да ни поддържат бяха излизане от НАТО, референдум да останем ли в Европейски Съюз, всевъзможни други такива. И единствено си представям по какъв начин ще наподобява България отвън НАТО и Европейски Съюз. Ние ще станем страна отвън международната система и ще се ръководи от феодали с големи равнища на корупция. “Възход” и “Възраждане” са доста идентични, просто Янев приказва с малко по-умерени думи. Ами Стефан Янев не можеше да назова войната война. Този вид придвижвания пробват да продадат фантазията за трите морета изкривена. Костадин Костадинов не може да изясни какво ще се случи, в случай че излезем от НАТО и Европейски Съюз, тъй като пробват с ненавист да набират скорост.

- А за какво тогава направихте Стефан Янев ваш министър?

- Когато бяхме в първия длъжностен кабинет, ние имахме много добра колаборация по ББР, за язовирите. Нямахме несъгласия и си казахме, че имаме тим. Но това предпочитание за друга геополитическа ориентировка е плашещо.

- На предните избори ясно бяхте споделили - Кирил Петков ще е министър председател, Асен Василев финансов министър. Този път склонни ли сте на договаряния за функциите ви?

- Видяхте ли какво се случи при даването на втория мандат? В момента, когато видяхме, че за образуването на държавно управление е проблем аз да съм министър-председател, аз нямах никакъв проблем да отстъпя. Много хора не схващат, че за никого от нас това не е мечтаната работа и кариера. Вярвам, че идеята да е над всеки един от нас, е верният път и всеки един от нас би се справил доста добре в последващо ръководство.

- Склонни ли сте и двамата да отстъпите и да излезе напред Лорер да вземем за пример?

- Имена да се споделят сега, няма смисъл. Не би трябвало да се гледа името, а какви са крачките България да напредне по най-бързия метод. Всеки от нас е тук да промени България, а не да се устрои по някакъв метод.

- Надявате се на 121 депутати, само че за правосъдна промяна ще ви трябват най-малко 160. С кой какъв компромис сте податлив да извършите, с цел да го постигнете?

- Нито Движение за права и свободи, нито ГЕРБ биха подкрепили същинска промяна за Иван Гешев, тъй като знаят, че в случай че имат система с самостоятелен основен прокурор, доста от техните фрагменти ще бъдат подсъдими. Така че, без значение какъв спектакъл вършат, това няма да се случи. Със 121 депутати обаче можем да напреднем в смяната на системата. Примерно новата система със арбитър, който да проверява основния прокурор, е една естествена обстановка, в която няма единствено Господ да е над основния прокурор. Второ, КПКОНПИ този път ще е от първите закони и с назначенията там ще стане действително настояща и ще проверява непосредствено корупционните практики и даже корумпирана прокуратура мъчно ще може да откаже. Да, няма да стане от през днешния ден за през днешния ден, само че към този момент знаем инструментите по какъв начин да създадем стъпките.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР