Публикацията предизвика поевтиняване на акциите на Volkswagen, Daimler и BMW

...
Публикацията предизвика поевтиняване на акциите на Volkswagen, Daimler и BMW
Коментари Харесай

Брюксел проверява твърдения за голям автокартел в Гемания

Публикацията провокира поевтиняване на акциите на Volkswagen, Daimler и BMW с 3.9%, 2.7% и 2.8%, а автомобилният сегмент на показател Stoxx 600 се намали с 3.1%.

Близо 200 чиновници на фирмите са взели участие в 60 комисии още от 90-те години, твърди Spiegel. Още по тематиката
Рекордният немски остатък по настоящата сметка и (предполагаемият) му резултат върху международната стопанска система

Проучване на Deloitte демонстрира, че в бранша терзанията нарастват

Големите немски производители залагат на района за бъдещата електрическа гражданска война в бранша
Европейската комисия заяви в събота, че ревизира сигналите за съществуването на картел сред огромните немски производители на коли. В петък немският седмичник Spiegel разгласи, че петте водещи автокомпании в страната са образували картел още през 90-те години. Около 200 представители на 60 комисии в автоиндустрията са обсъждали създаването на коли, спирачки, бензинови и дизелови мотори, съединители и трансмисии, както и системите за ограничение на нездравословни излъчвания.

" Това е нова глава в дизеловата сага и тя би трябвало да се приема на съществено. Заключението ни е, че бизнесът рискува загуби за стотици милиони или даже за няколко милиарда евро, разяснява пред Reuters анализаторът Арнд Елингхорст от Evercore ISI. " Обвиненията са прекомерно подробни, с цел да няма нещо правилно в тях ", добавя пред Bloomberg и сътрудника му Кристиян Лудвиг от Bankhaus Lampe.

" Европейската комисия и Bundeskartellamt (германското бюро за битка с картелите) получиха сведения " за възможен картел сред немските автомобилостроители Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler, " които се изследват от комисията ", заяви Европейска комисия. " На този стадий ще е преждевременно да се вършат повече догатки. Европейската комисия и националните управляващи по въпросите на конкуренцията са в тясно съдействие по този вид каузи ", добави представител на Европейска комисия. След инспекцията Европейската комисия ще реши дали да стартира следствие, което може да трае години, преди да бъде наложена финансова глоба.

Писмото на Volkswagen

Spiegel се базира на документ, който Volkswagen е подал пред антимонополните управляващи на 4 юли 2017 година В него се показва, че има съмнение за дейности, нарушаващи антимонополното законодателство. Според седмичника Daimler също е направил сходно непринудено признание. Политиката на Европейска комисия предизвиква компаниите сами да ѝ предават вътрешни доказателства за съществуването на картел. Първата компания - член на картел, която непринудено се разкрие, заобикаля санкцията.

Изданието твърди още, че в препоръките на хипотетичния картел са обсъждани изборът на снабдители и цените на съставни елементи, а от 2006 година - и цената на AdBlue, системата за отнасяне на излъчванията от дизелови мотори.

На 19 юли 2016 година Европейската комисия наложи санкция от 2.93 милиарда евро на четири европейски компании за произвеждане на камиони по обвиняване, че те в продължение на 14 години се договаряли между тях на какви цени да продават камионите си.

Най-важната промишленост

Автопроизводството носи към 20% от всички индустриални експортни доходи в Германия, само че и никоя друга част от немската стопанска система не се употребява с толкоз тласъци и политическа поддръжка. Сега преимуществото, което автомобилните гиганти носеха, заплашва да се трансформира в уязвимост, разяснява Spiegel. Никоя друга огромна стопанска система не е толкоз подвластна от производството на коли, а заетите в него германци са два пъти повече като дял от работната мощ от междинното в Европейски Съюз. Повече от една трета от бранша за проучвания и разработки е ангажиран от автокомпаниите и техните снабдители.

Изданието показва, че до момента в който в Съединени американски щати немските компании договарят компенсации за милиарди долари за излъгани клиенти, в Европа единствено изтеглят за ремонт и възобновяване милиони коли. Във вторник Daimler разгласи сходно евакуиране на повече от 3 милиона коли Mercedes, а в петък Audi - че ще преоборудва 850 000 дизелови коли, с цел да усъвършенства излъчванията им " при действителни условия на пътя ". Няколко немски града към този момент разискват възбрана за придвижване на дизелови коли на тяхна територия, а през първата половина на 2017 година записаните коли от този тип са намалели с 9%, в това число и по други аргументи.

Автогигантите може да се окажат за Германия като банките в Съединени американски щати - прекомерно огромни, с цел да бъдат оставени от държавното управление да закъсат. В четвъртък министърът на околната среда Барбара Хендрикс ще посети централата на VW във Волфсбург, а на 2 август висши ръководители на автокомпании са поканени от държавното управление на " дизелова среща ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР