Публикация на официалната страница на ВМА във Фейсбук:РАЗШИРЯВАТ КАПАЦИТЕТА НА

...
Публикация на официалната страница на ВМА във Фейсбук:РАЗШИРЯВАТ КАПАЦИТЕТА НА
Коментари Харесай

Лабораторията на ВМА ще работи денонощно и с нова техника, за да лови пияни и дрогирани на пътя

Публикация на формалната страница на ВМА във Facebook:

РАЗШИРЯВАТ КАПАЦИТЕТА НА ХИМИКО-ТОКСИКОЛОГИЧНАТА ЛАБОРАТОРИЯ НА ВМА

Капацитетът на Химико-токсикологичната лаборатория на Военномедицинска академия (ВМА) ще бъде уголемен. Предвижда се закупуването на нова инсталация и увеличение на експертите в нея, които ще работят на три смени, в 24-часов режим.

Това стана ясно след среща на управлението на ВМА с министър-председателя учен Николай Денков и министъра на защитата Тодор Тагарев, които посетиха лабораторията и се срещнаха на място с нейните опциите и размер на активност.

Звеното е водещо за страната в региона на съдебно-токсикологичната експертиза, осигуряваща проучванията за приложимост на алкохол и наркотични субстанции при водачи.

Към момента имаме забавени към 900 проби, които са насъбрани от 25 април до момента. Надяваме се, че с разширение потенциала на двете ни лаборатории в София и Варна ще се оправим относително бързо. Към момента в столичната лаборатория се обработват към 50 проби седмично. Целта ни е да ги увеличим най-малко три пъти, разяснява пред медиите началникът на ВМА геенрал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Той акцентира, че с изключение на закупуването на нова инсталация, следва да бъдат назначени и подготвени още експерти.

Идеята да се вършат нови лаборатории е неверна. По-добрият вид е съществуващите лаборатории да се оборудват добре и да се приготвят фрагменти. Фокусът е върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния разбор, тъй като точно това е бавният стадий, разяснява от своя страна и министър-председателят учен Николай Денков.

Най-подходящо да бъде направена бърза крачка в това отношение е точно ВМА по няколко аргументи. Първо, това е една извънредно добре подредена конструкция, която доста бързо може да се реорганизира. Както сподели военачалник Мутафчийски: „ Аз имам войска тук и мога да работя с нея. ” Второ, тъй като тук е един от най-хубавите експерти – освен в България, само че и в Европа – началникът на лабораторията проф. Васил Атанасов. И трето, тъй като през последните години в тази лаборатория са вложени над 2 милиона лв. средства на ВМА, което разрешава бързо да бъде надградено това, което към този момент има и да се форсира обработката на пробите, разясни още министър-председателят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР