Публикации в социалните мрежи, включително сред български потребители, твърдят, че

...
Публикации в социалните мрежи, включително сред български потребители, твърдят, че
Коментари Харесай

Проверка на факти: Искали ли са ислямисти налагане на шериат в Германия?

Публикации в обществените мрежи, в това число измежду български консуматори, настояват, че в Хамбург се е провела ислямистка проява с искане да се вкара шериат в Германия и Европа и да се сътвори ислямски халифат по целия свят.





Същото видео е споделено и от със сходно подстрекателство: " Хамбург през 2024 година: Хиляди ислямисти приканиха за халифат в събота, скандирайки " Аллах акбар ". Едва ли ще чуете за това в открития медиен пейзаж. Мълчат и систематичните партии... Защо? ".



Какво демонстрират записите от митинга в Хамбург?

Масово видеата са споделяни на 13 октомври. Първоизточника откриваме ден по-рано в на " Интерактивни мюсюлмани " (Muslim Interaktiv) - ислямистка формация, определяна от немското разузнаване като екстремистка:

Über 5000 Teilnehmer!

In der Einheit liegt unsere Stärke!

Коментарът в Х гласи: " Над 5000 участници. Нашата мощ е единството ". И хаштаг: Халифат в Близкия изток.

В и откриваме информация за събитието, от което са видеата. От тях излиза наяве, че демонстрацията е по искане на водача на " Интерактивни мюсюлмани ", който е студент в Хамбург. Според пресата участниците са към 2000.

Митингът е деклариран да продължи три часа, само че e завършил единствено след 40 минути. Мотото на събитието е митинг против геноцида против уйгурите, само че ораторите са отправили и остри думи към Израел поради обстановката в Газа и Ливан.

От на уредниците също излиза наяве, че демонстрацията е с искане да се откри решение за Източен Туркестан - исторически район в Азия, населяван от разнообразни нации, в това число уйгурите.



На записите се чуват викания на арабски, от чийто превод излиза наяве, че са в възхвала на Аллах и пророка Мохамед, само че също и проява на превъзходство на вярата, само че не и апели за шериат и халифат.

Защо се появяват внушенията за радикални апели?

През пролетта " Интерактивни мюсюлмани " провокираха скандал, когато на проява още веднъж в Хамбург скандираха " Бог е популярен ", " Решението е халифат " и " Германия - тирания на полезностите ". В края на април в демонстрацията се включиха към 1000 души. Тя беше наказана от голям брой немски политици, канцлерът Олаф Шолц съобщи, че би трябвало да има “последици ”, а вътрешният министър Нанси Фезер дефинира някои от изявленията като изцяло неприемливи.

" Кадрите от Хамбург не са за поверие. Благодарна съм на полицията, че съумя да приложи закона, даже по време на демонстрацията. Това не постоянно е елементарно. Но някои от виковете бяха изцяло неприемливи. Ще го кажа ясно още един път - всеки, който желае да разгласи халифат в Германия няма място и бъдеще тук ", сподели тогава Фезер.

През май последователи на същата формация още веднъж демонстрираха в Хамбург, участниците бяха двойно повече, само че този път без възгласи за халифат, придържайки се към наложените правила - възбрана на всяка проява на ненавист, в това число утвърждение или прослава на офанзиви против Израел, изгаряне на израелски флагове и искане за халифат.

Според " Билд " демонстрацията през октомври, видеа от които се споделят всеобщо с внушението, че се насочва искане за налагане на халифат, не е неразрешена от немските управляващи - след деликатна инспекция и според главния закон в Германия за правото на свободно изложение. Фактът, че митингът е завършил спокойно, също е доказателство, че не са отправяни провокативни послания и не са нарушени възбраните.

Кои са " Интерактивни мюсюлмани "?

Групата " Интерактивни мюсюлмани " е във фокуса на службите за сигурност от години. Тя е основана през 2020 година Смята се, че е близка до организацията " Хизб ут Тахрир ", която беше неразрешена през 2003 година поради апелите за принуждение и избиването на евреи.

След нейната възбрана - по данни на разузнаването - са учредени " неофициални мрежи, свързани с нея ". Една от тях е " Интерактивни мюсюлмани ". На белите знамена с надписи за владичество на вярата, които развяват стачкуващите на " Интерактивни мюсюлмани ", са употребявани и от " Хизб ут Тахрир ".

В " Интерактивни мюсюлмани " имат хиляди почитатели.

Видеата са направени професионално, водещите фигури се показват съвременно и с положителни декламаторски умения. В профила се разгласяват и анкети, снимани по улиците, предопределени да се показва непосредственост с мюсюлманската общественост.

Групировката постоянно се възползва от публичните диспути: преследването на уйгурите в Китай, изгарянията на Корана в Швеция, възможната възбрана за носене на забрадки в Германия. - изключително след терористичното нахлуване на Хамас против Израел.

Заключението: Демонстрацията през октомври е позволена от управляващите при спазването на ясни правила. Не са скандирани апели за налагане на шериат и халифат в Германия или Европа. Групировката, която стои зад организацията на събитието, е следена от близко от немските служби. Участниците в деянията ѝ не са многочислени - 1000 през април и към 2000 идващите два пъти, само че имат хиляди почитатели в обществените мрежи.

Видеата от демонстрацията от октомври се употребяват от крайнодесни политици с внушението, че ислямисти желаят да наложат собствен ред в Европа. Потребители имат вяра в същата теза, споделяйки видео наличието със сходни мнения. Твърдението за съответния случай от октомври е погрешно. Същевременно би трябвало да се регистрира и подтекстът на изострени настроения на фона на спора сред Израел и групировките Хамас и Хизбула, както и нерешените от десетилетия разногласия в Близкия и зток, които периодичен се задействат, предизвикани от следващата ескалация.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР