Публичното убийство на чеченец в Берлин може да е политическо,

...
Публичното убийство на чеченец в Берлин може да е политическо,
Коментари Харесай

Германия разследва вероятно политическо убийство на чеченец в Берлин

Публичното ликвидиране на чеченец в Берлин може да е политическо, счита немската прокуратура. 40-годишният Зелимхан Хангошвили бе погубен с два изстрела в главата в петък, до момента в който се е разхождал в парк в немската столица. Според обвиняването задържан за закононарушението е руснак.

" Няма данни, че има типичен незаконен претекст ", съобщи представителят на прокуратурата Мартин Щелтнер. Заподозреният е бил хванат, до момента в който се е канел да хвърли оръжието и велосипеда си в близката река Шпрее.

Мъжът на име Вадим С. е държал огромна сума в брой в жилището си и е пътувал до до Берлин от Москва през Париж няколко дни преди нападението. Имал е и билет за връщане в съветската столица, оповестява Би Би Си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрично отхвърли убийството да има връзка с държавните институции.

Коя е жертвата

Хангошвили е изискал леговище в Германия, откакто през 2015 година е изработен опит за убийството му в Тбилиси, заяви грузинската правозащитна организация EMC. Между 2001 година и 2005 година той се е бил против съветските сили в Чечения.

" Той е бил пълководец и непосредствен съдружник на чеченския президент Аслан Масхадов ", изяснява пред Би Би Си ръководителят на EMC Тамта Микеладзе. " Руските военни служби са били доста заинтересувани от него поради военния му опит. "

Масхадов бе президент на непризнатата сепаратистка Чеченска република Ичкерия, която бе ликвидирана от съветската войска. Самият той бе погубен през 2005 година

Хангошвили не е получил леговище в Германия, само че е живеел там; за известно време е бил под наблюдението на немската полиция по подзорения, че е ислямист, само че за това не са били открити доказателства. Съпругата и четирите му деца също са в Берлин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР