Публичното изслушване на тримата кандидати за двете вакантни места в

...
Публичното изслушване на тримата кандидати за двете вакантни места в
Коментари Харесай

Юристи питат Атанасова ще си даде ли отвод, ако като съдия гледа Конституцията

Публичното чуване на тримата претенденти за двете вакантни места в Конституционния съд от парламентарната квота следва да се организира на 18 януари. Освен депутатите, въпроси към Борислав Белазелков, Десислава Атанасова и Цвета Рангелова ще могат да задават и представители на неправителствени организации и публицисти.

В тази връзка от Българския институт за правни начинания (БИПИ) насочат своите въпроси на съображение Раздел II., т. 3 от Процедурните правила за изискванията и реда за предложение на претенденти и по отношение на член 91б от Конституция на Република България.

Ето и въпросите на юристите:

1. Познаване на Конституцията на Република България

Кои са главните разпореждания в Конституцията на Република България и каква е тяхната значителност?
Как ще интерпретирате правилото за върховенството на правото в подтекста на Конституцията?

Дайте образци за основни решения на Конституционния съд (КС) през годините и обясните тяхното въздействие/влияние.

2. Разбиране на конституционните правила:

Какво е Вашето схващане за разделянето на управляващите и по какъв начин се ползва то в конституционно-правната рамка на България?

Споделете мнението си за концепцията " власт възпира власт " и нейното значение за попречване на корист с власт посредством активността на Конституционен съд?

3. Съдебна самостоятелност:

Как възприемате концепцията за съдебната/съдийската самостоятелност и за какво тя е изключително значима за пълноценното действие на Конституционен съд?
Как бихте реагирали в обстановки, при които Ви се оказва напън, в случай че бъдете избран/а за парламентарен арбитър?

4. Етични аспекти:

Как ще осигурите безпристрастност и правдивост в процеса на взимане на решенията?
Бихте ли показали образци от професионалната си кариера, посредством които да демонстрирате вземане предвид и използване на етичните правила на държание за съответната правна специалност?

В случай, че бъдете определена за арбитър в Конституционен съд, ще си извършите ли самоотвод по делата свързани с оборване на измененията в Конституцията на Република България, обнародван в Дъждовни води брой 106/22.12.2023 година, в случай че направените досега оспорвания бъдат позволени за разглеждане? Въпросът се отнася единствено до госпожа Десислава Вълчева Атанасова и госпожа Цвета Валентинова Рангелова.

5. Тълкувателна и контролна активност:

Какви подходи бихте приложили при пояснение на конституционните разпореждания и каква е, съгласно Вас, ролята на историческия подтекст при пояснение на Конституцията?

Каква е ролята на Конституционния съд, съгласно Вас, при реализиране на нормен надзор и решение на разногласия за компетентността във връзка с Народно събрание, Министерски съвет, президента и органи на локалното самоуправление?

6. Защита на съществени права:

В случай, че бъдете избран/а за арбитър в Конституционен съд, по какъв начин ще балансирате сред отбраната на самостоятелните права и по-широкия публичен интерес?

Какво е мнението Ви за развиването на фундаменталните права в подтекста на изменящите се публични правила?

Подкрепяте ли опцията всеки човек да може да се обръща директно към Конституционния съд?

7. Юридически опит и експертиза:

Може ли да посочите съответни проблеми или правни въпроси, с които сте се занимавали в границите на своя професионален път, посредством които да демонстрирате опит в региона на конституционното право?

По какъв метод смятате, че Вашият предходен опит ще способства за успеваемостта Ви като арбитър в Конституционен съд?

8. Международно право и относителен разбор:

Как виждате връзката сред националното конституционно право и интернационалното такова и по какъв начин Конституционният съд следва да се отнася към общопризнатите правила на интернационалното право и с интернационалните контракти, по които България е страна?
Има ли конституционни уредби на други страни или съответни решения на сходни органи в други страни, които смятате, че могат да бъдат съответстващи или от голяма важност в българския подтекст?
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР