Публичността, която се даде на делото срещу Наталия Станчева, и

...
Публичността, която се даде на делото срещу Наталия Станчева, и
Коментари Харесай

Иван Радев за АЕЦ Козлодуй: Оттеглиха иска, защото ръководството на държавата си даде сметка, че това дело не е добре да бъде водено

Публичността, която се даде на делото против Наталия Станчева, и това, че казусът се трансформира в вест, изигра роля за решението за отдръпване на желае. От управлението на страната са си дали сметка, че това дело не е добре да бъде водено. Това сподели Иван Радев – член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските публицисти, в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Той изясни, че искът от страна на държавно сдружение към жител е казус. " Сумата несъмнено подсказва, че става дума за дело " пестник “. За дело " пестник “ приказваме, когато не се цели отбрана на някакъв законен юридически интерес, а се цели да бъде сплашен някой и да бъде даден сигнал на всички останали да не се занимават с въпросното сдружение, компания, предприемач, олигарх. Дела " плесници “ най-често водят олигарси и предприемачи със съмнителна известност и по никакъв начин не е добър сигнал, че държавно сдружение е завело такова дело “, разяснява Иван Радев. 

Той означи, че по силата на европейски правилник Комисията за отбрана на персоналните данни е длъжна да пази жители, които подават сигнали за нарушавания от страна на своите работодатели. " Това е типичен случай на разположение, което подава сигнал за неправда. Наталия Станчева се е обърнала към този орган. Тези нередности са доказани и би трябвало автоматизирано да се задейства законът и текстовете от директивата и да й бъде обезпечена такава отбрана. Но това не се случва, до момента в който не се намесим ние, медиите, и не подтикнем страната да си свърши работата. Въпросът е за какво единственият метод нещо да се промени е, едвам когато то попадне в обсега на медиите. Защо има държавни органи, които не се задействат, с изключение на когато има мощен обществен напън върху тях? “, попита Иван Радев. 

Той съобщи, че сега Европейският съюз се пробва да откри решение на казуса с делата " плесници “, в това число посредством смяна на законодателството. Най-честата жертва на сходни каузи са медии и публицисти.  

Един от индикаторите, че се касае за дело " пестник “, е, когато размерът на желае е голословно висок. Радев даде образци с двата желае за по 1 милион лв., заведени през последните две години против медии.  

" Миналата седмица Mediapool завоюва на първа инстанция дело, заведено от застрахователното сдружение " Лев инс “ за 1 милион лв.. Съдът изцяло удостовери правотата на медията. " Еврохолд “ пък водеше дело против " Биволъ “. За благополучие, там се стигна до извънсъдебно съглашение и делото е прекъснато, отхвърлиха се от претенцията си “, изясни Иван Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР