Публично обявихте, че имате намерение да преструктурирате ДКК или да

...
Публично обявихте, че имате намерение да преструктурирате ДКК или да
Коментари Харесай

Нинова към министър Богданов: Закривате ДКК и престъпленията на ГЕРБ за милионите, хвърлени в язовирите и водопровода в Перник, са заметени

„ Публично обявихте, че имате желание да преструктурирате ДКК или да я закриете. Мотивите ви – българските жители нямало да заплащат лихви по договорите за заем от ББР. Това не знам по какъв начин да го дефинира. Може би като стопански необразовано изявление. Защото по тези контракти българските жители не заплащат лихви - държавните предприятия не получават финансиране от държавния бюджет, нито по различен метод посредством държавни средства. Това са им лични средства, те си заплащат лихвите от активност и от облага. Българският жител не заплаща и една стотинка, с цел да кажете, че една от аргументите да желаете да закривате компанията е, че българите няма да заплащат повече лихви ”.
Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия и някогашен стопански министър Корнелия Нинова във въпрос към министър Богдан Богданов.
На второ място тя уточни: „ Заявихте - ще се понижат бордовете на сдруженията. От 80 сега към този момент са 70 и може да станат 30. Вие и в този момент може да намалите бордовете на сдруженията, без да закривате ДКК ”.
Третият акцент, подложен от Корнелия Нинова във връзка желанията на министъра ДКК да бъде закрита:
„ Заявихте – „ да работят на пазарен принцип и няма да разчитат на държавни поръчки и възлагания ”. Те и в този момент работят на пазарен принцип. Но, държавната и частната благосъстоятелност е равнопоставена - по какъв начин по този начин частни компании да могат да вземат държавни поръчки, а желаете да лишите държавните компании от такива? ”, попита Нинова и сложи съответен въпрос:
„ Какво ще вършиме с ВМЗ-Сопот, които извършват държавната поръчка на Министерство на защитата за възобновяване на боеприпасите, които МО изпрати в Украйна? Ако лишите тези сдружения от опция да извършват държавни поръчки и да работят на пазарен принцип, запитвам ви - по какъв начин ще изпълнявате военните поръчки на МО? ”.
На четвърто място Нинова акцентира казуса с финансовите доклади: „ Няма финансови доклади на държавните сдружения в ДКК от 2021 година Последните са тези, които аз и нашият екип сме оставили в Министерство на стопанската система през 2022 година като доклад за 2021 година „ Кинтекс “ – никаква финансова информация – нито на уеб страницата, нито в ДКК. В Търговския указател – последният доклад е от 2021 година „ НИТИ ” – същото състояние, никаква информация, 2021 г.– финален доклад. „ Ел би булгарикум ” – 2022 година „ Еко антрацит ” – 2021 година Национален институт за проучване и сертификация – 2021 година, „ Екоинженеринг ” – 2021 година, Институт по маркетинг – 2021 година ”.
Веднага по-късно водачът на социалистите и някогашен стопански министър попита: „ Какво е финансовото положение на тези сдружения? Искате да закриете ДКК, само че от 2021 година няма никаква бистрота и гласност за финансовото положение на държавните предприятия в България. Вие и болшинството, което ви излъчи непрекъснато се биете в гърдите за бистрота и гласност – по тази причина желаеме да знаем какви са съответните финансови резултати на предприятията ”.
Корнелия Нинова напомни: „ Отчетите на ДКК – тези, които сме оставили ние са едни естествени, финансови доклади. От служебния кабинет насам до днешното държавно управление, 3 са обществените доклади и приключват по следния метод, сподели Корнелия Нинова като даде образец с доклада на първия длъжностен кабинет на Румен Радев: Отчетът приключва с рекомендации – „ Липса на инвеститорски интерес и финансов запас от страна на бизнеса във връзка с придобиване на предлаганите за продажба активи, благосъстоятелност на ДКК “. Същият доклад и вие сте показали в този момент, на вашето държавно управление ”.
Заявявайки това, Нинова се обърна към министър Богданов: „ Питам ви – също така, какво е финансовото положение на предприятията, какви активи на ДКК продавате, че инспекторът, който заверява доклада споделя, че няма бизнес интерес към покупка на активи на ДКК? Нещо по този въпрос? Защото най-важните предприятия в ДКК са неразрешени за продажба. Обособени елементи ли продавате, какво вършиме? ”.
След отговора на Богдан Богданов Корнелия Нинова съобщи:
„ Престъпленията, които описахте са осъществени по време на ръководството на ГЕРБ – това е моделът „ Борисов ”, за който не сме спирали да приказваме 6-7 години към този момент. Не ви ли е неловко в този момент да управлявате дружно с този модел, който описахте? Не единствено че управлявате – върнахте го във властта и му дадохте всичко, и се присъединихте към този модел на национално и парламентарно ниво. В момента вие говорите за закононарушенията на колегата си ГЕРБ, тъй като всичко това е станало по време на тяхното ръководство. И сте го дали в прокуратурата. Това като политически коментар ”, съобщи водачът на Българска социалистическа партия и насочи съответните въпроси към икономическия министър:
„ 45 милиона сте върнали от непостроения държавен комплекс, добре. Откъде взехте останалите пари до 126 милиона, с цел да върнете заема в Българската банка за развиване? Дали пък инцидентно не сте ги събрали от другите сдружения? И не сте ли по този метод декапитализирали предприятията, подготвяйки се за нещо друго? Как тъкмо осигурихте тези пари? ”.
На второ място тя сложи въпроса: „ Взели сте 45 милиона от държавния комплекс, т.е от компанията, която не извършва контракта за строителство на държавен комплекс. Нещо направихте ли за тези 500 милиона - да си ги вземете назад от компанията, на която са платени за ремонт на язовири. Знаете - няма ремонтирани язовири и парите ги няма. Защо по този начин, от едната компания търсите платени и неосъществени пари, а от другата не вършиме нищо? ”.
Същият въпрос Корнелия Нинова съобщи, че има и за водопровода в Перник, който се проверява от българска прокуратура, има отчет от Сметна палата, АДФИ, от Европейска прокуратура. „ Там потърсихте ли потъналите няколко десетки милиона? Защото, в случай че си ги вземете назад и оттова – 3 пъти ще можете да върнете заема, и 3 пъти да облекчите както работещите в предприятията, по този начин и българският народ посредством платените дивиденти ”, съобщи тя, като сложи съответните въпроси.
„ Откъде намерихте остатъка? От кои компании ги взехте? Защо не си ги взехте от язовирите и от водопровода в Перник? И в последна сметка – какво ви е желанието оттук насетне за ДКК? ”
Лидерът на Българска социалистическа партия уточни: „ Поради липса на информация нашите съмнения са: Декапитализирате предприятията, закривате ДКК, не се знае кой ще е приемник по дебата в прокуратурата – нито за язовири, нито за водопровода в Перник, за нищо. Ако се закрие един индивид – кой ще е правоприемника в един юридически спор? Позволете да позволи, че замитате следите за тези закононарушения на съдружния си сътрудник от ГЕРБ, събирате от другите компании каквото можете, с цел да върнете заема, да освободите сдруженията ”.
Корнелия Нинова добави, че към този момент се чуват изявления на министъра за публично-частно партньорство, тъй като не може да се приказва за приватизация. „ Някои от сдруженията, най-важните, са в забранителния лист. Какво мислите да вършиме посредством публично-държавни партньорства, в които чисто теоретично няма нищо неприятно? Това е добра форма за правене на стопанска система. Но в българската реалност постоянно се изкривявала и е стигала до преодоляване от частни ползи на държавните предприятия ”, уточни водачът на Българска социалистическа партия и още веднъж попита:
„ Дали не ги декапитализирате, с цел да минимизирате цената им и посредством публично-частни партньорства да ги дадете на частни компании, които да обслужват частни ползи? ”
И след следващите думи на министъра на стопанската система последва втора имитация от страна на водача на Българска социалистическа партия и някогашен стопански министър:
„ Не ми беше отговорено на въпроса. Моля да поканите министъра да ми отговори на съответните въпроси ”, обърна се Корнелия Нинова към председателстващия Народното събрание. И добави:  „ Тези али-бали са ми ясни – по какъв начин ще понижат бордовете, по какъв начин няма да си купуват спортни облекла, само че това могат да го създадат и в този момент, без да закриват ДКК. Намекът, че в случай че ние сме били подхванали нещо, щяло да е по-добре, също е неуместен. По-старите сътрудници си спомнят отчета ми пред Парламента за язовирите – този отчет тогава отиде в Прокуратурата, а не в този момент ”, акцентира Корнелия Нинова и още веднъж се обърна към министър Богданов:
„ Отговорете от кое място взехте разликата от 45 милиона от държавния комплекс до 126 милиона, с цел да погасите целия заем? Никой не е срещу пазарния принцип на действие, само че сма срещу това да унищожавате държавната благосъстоятелност за сметка на частната. Защото в нашето ръководство ние доказахме, че държавните предприятия могат да се ръководят добре ”.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР