Публично-частното италианско дружество Gruppo UniRetiCon /Групо УниРетиКон инициира създаването на

...
Публично-частното италианско дружество Gruppo UniRetiCon /Групо УниРетиКон инициира създаването на
Коментари Харесай

Паневропейският интермодален проект, който ще свързва италианското пристанище Мантуа-Валдаро с ТИЗ

Публично-частното италианско сдружение " Gruppo UniRetiCon " /Групо УниРетиКон инициира основаването на паневропейски интермодален план дружно с екипа на Тракия икономическа зона (ТИЗ). През ноември 2023 година двете организации подписаха Меморандум в Пловдив, оповестяват от Тракия икономическа зона.

80% от всички италиански компании (5 000), присъстващи в България, са с централа, индустриални и търговски офиси в италианските райони Пиемонт, Ломбардия и Емилия- Романя. Целият регион на запад от Мантуа /провинция в Ломбардия/ изпраща и посреща постоянно над 100 камиона със артикули всяка седмица до и от България. Това е и отправната точка на плана /Групо УниРетиКон с ТИЗ.

Идеята е за създаване на интермодална мрежа с център Мантуа в Италия с нейното пристанище Мантуа-Валдаро и ТИЗ в България. Тази мрежа ще свърже Западна Европа с Балканската Дунавска Европа като в нашата страна ще бъдат основани разнообразни интермодални платформи, българска мулти хъб - в Пловдив, Бургас, София, Видин, Русе. Така превозването на артикули ще става посредством смесен превоз - шосеен, железопътен, воден и въздушен.

Ломбардия е най-големият и значим италиански район. От друга страна България се намира на стратегическа логистична позиция в Балканския Дунавски район. 75% от автомобилния и железопътния товарен трафик от Турция минава през България към Северна Италия и Западна Европа (и отвън нея).
 Френската Schneider Electric стартира строителство на нов цех край Пловдив за 107 млн. лв.
Френска компания стартира строителство на нов цех край Пловдив за 107 млн. лв.

Предвижда се да бъдат открити и 110 нови работни места

Регион Ломбардия е с 10 милиона поданици, взе участие с 442 милиарда евро, равняващи се на 24,72% от общия италиански Брутният вътрешен продукт, създава 25% от общия италиански товарен трафик, 20% от целия товарен трафик на Италия минава през Ломбардия (италиански и външен трафик).

" От България посредством бъдещия паневропейски интермодален план построяваме транспортен кулоар номер 8: Варна - Бари, Италия, през Северна Македония и Албания ", показва основателят и шеф на ТИЗ инж. Пламен Панчев.

Коридорът ще се свърже и с Дунавския кулоар номер 7 и по този начин България ще стане значим хъб за връзка сред другите райони на континента и за тяхната естествена проекция към Азия и Близкия изток.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР