Публичните ресурси за постигането на целите по опазване на околната

...
Публичните ресурси за постигането на целите по опазване на околната
Коментари Харесай

Трябва да привличаме повече частни инвестиции в прехода към нисковъглеродна икономика

Публичните запаси за постигането на задачите по запазване на околната среда са незадоволителни, по тази причина задача на националните и локалните управляващи е ориентиране на частни вложения в планове за резистентен напредък. Това сподели през днешния ден зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на конференцията „ Енергийната успеваемост като инструмент за ускорено развиване на българските общини “. Форумът се организира на 26 и 27 април в Габрово и е проведен в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

„ Първото българско председателство дефинира като главен приоритет в областта на околната среда съхраняването на високите стандарти за опазването й и качеството на живот на жителите посредством резистентен напредък и зелена нисковъглеродна стопанска система, напомни Николова. Тя акцентира, че акцентът се слага върху прехода към кръгова стопанска система и екоиновативни решения, които са ориентирани към по-ефективното потребление на ресурсите. „ А основен сътрудник на Министерство на околната среда и водите в използването на политиките по запазване на околната средаи са общините “, съобщи зам.-министърът.

Европейски Съюз би трябвало да преодолее годишен дефицит на вложения в региона на климата и енергетиката в размер на 180 милиарда евро, с цел да извърши своите амбициозни цели. Затова е предизвикателство да се насочат повече частни вложения към секторите, свързани с стабилно развиване, изясни Николова.

В този подтекст зам.-министърът напомни финансовите принадлежности, които Министерство на околната среда и водите употребява като обществени запаси. Това са Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС), Националния поверителен екофонд (НДЕФ), Програмата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП), както и Програма LIFE на Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР