Публичните лични данни в Булстат ще бъдат намалени. Това прие

...
Публичните лични данни в Булстат ще бъдат намалени. Това прие
Коментари Харесай

Парламентът намали публичните лични данни в Булстат

Публичните персонални данни в Булстат ще бъдат понижени. Това одобри на второ четене Народното събрание с измененията в закона за регистъра. Поправките бяха импортирани от народни представители от ръководещото болшинство. Нововъведенията плануват ограничение на видимостта на персоналните данни на хората със свободни специалности, които сега са обществени при инспекция.

Създават се условия и ред за достъп в регистъра до непублични данни, когато е установена корист с персонални данни от трети лица. Предвидено е обвързване за Агенцията по вписванията да обезпечи техническото използване на законодателните промени, а на вписаните лица се вменява отговорността да заявят адрес за преписка, когато подобен не е посочен, както и да разгласят интернет страница, в случай че имат такава.

Промените целят адаптиране и вземане предвид на някои разпореждания в Закона за указател БУЛСТАТ с разпоредбите за култивиране на персоналните данни, заложени в европейски регламенти за отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и свободното им придвижване.

Според вносителите законодателната самодейност основава правна опция за следващи механически и организационни ограничения от страна на Агенцията по вписванията, с които да се усъвършенства отбраната от откриване или разпространяване на персонални данни.

От ГЕРБ още веднъж сложиха въпроса дали е имало ат при започване на годината.

Правосъдният министър Надежда Йорданова акцентира:

„ Теч на персонални данни няма “. И изясни, че след смяната на кодовете от 4 януари, чиято цел е скриване на ЕГН-тата на лицата, регистрирани по Булстат, някои спомагателни данни се оказали забележими. Това е наложило и законодателната смяна.

„ Да сътвори законови гаранции за това, щото хората със свободни специалности, вписани в указател Булстат, публиката да вижда тези данни, които са съразмерно нужни, с цел да се подсигурява сигурността на комерсиалния оборот. “

От „ Възраждане “ обаче желаеха отговори по какъв начин ще бъдат предпазени масивите от информация и  защо това не е записано в закона.

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов посочи, че този надзор е заложен в настоящи наредби.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР